Sapfo - Iltatähti, häälaulu

Kuten huomaatte, haasteen kirjojen lukeminen on täydessä vauhdissa! Olen innostunut runoudesta ja runokirjoja tulikin otettua useampi - valitettavasti juuri listalla olleita kirjoja ei ollut, otin sitten muita.

Mutta asiaan. Sapfo oli kreikkalainen runoilijatar, joka eli Lesboksen saarella n. 630 - n. 570 eKr (takakannessa mainitaan näin). Hän kirjoitti rakkausrunoja naisista, ja ymmärrätte varmaan, mistä lesbo-sana on tullut. :)
  Ensilukemalla en päässyt runoihin sisään. Ne olivat kummallisen hajanaisia ja ärsyynnyin, kun yhdellä sivulla saattoi olla vain pari sanaa. Sitten vilkaisin takakanta ja sain tietää, että Sapfon runot eivät tosiaankaan ole säilyneet kokonaisina, vaan ne ovat hyvin hajanaisia. Lukemassani kirjasessa ovat kaikki säilyneet tekstit Pentti Saarikosken suomennoksina.
Ja kun eilen otin uudemman yrityksen ja syvennyin sielullani (niin kuin runoja pitäisikin lukea), aloin pitää niistä kovasti! Hyvin kauniita maalailuja hyvinkin yksinkertaiselta näyttävillä säkeillä. On todella harmi, ettei enempää ole säilynyt.

Joka tapauksessa oli hienoa lukea kerrankin naisen naisille tekemiä runoja. Suosittelen lämpimästi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!