Fredrika Runeberg - Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä

Tässäpä oli yllättävä kirja!
Alku lähti ensinnäkin vauhdikkaasti. Eletään vuotta 1718 ja Suomi kuuluu Ruotsille. Venäjä on kuitenkin lähes  loppusuoralla valloituksessaan. Boijen äidin ja tytärten elämä muuttuu, kun kasakat hyökkäävät heidän taloonsa, ryöstävät arvoesineet, polttavat talon ja ottavat rouvan ja toisen tytöistä, Cecilian, mukaansa. Margareta pääsee kuitenkin pakoon ja hänet pelastaa sissi Maunu Malm. He kokevat monia vaiheita, kunnes veänäläisten takaa-ajamina menevät naimisiin jäällä! Liitto ei oikeastaan ole laillinen, ja rouva Katarina tekee kaikkensa mitätöidäkseen sen. Toisaalla Cecilia on umpirakastunut sulhaseensa, kunnes tulee näkemään, kuinka mahdoton Kaarle on kunnioittaa.
   Keskivaihe oli melko tylsä ja näinkin lyhyen kirjan lukeminen vei minulta kohtuuttomasti aikaa. Onneksi kuitenkin eilen jatkoin, sillä kun päästiin keskivaiheelta, alkoi tapahtua! Luin henkeäni pidätellen, miten Margaretan ja Maunun käy, ja vihasin synkästi  rouva Katarinaa ja Kaarlea. Rouva Katarina on jäykkä ja tunteeton ja Kaarle taas pistää naisten päät pyörälle liverryksellään, vaikka oikeasti pitääkin naisia lapsen tasolla olevina.
   Loppu oli melko lailla dramaattinen ja meinasi vähän kyyneltäkin tulla silmään, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Apua, toivottavasti en nyt pilannut jonkun lukukokemusta. ;)
   Luin lopuksi esipuheen ja sain tietää, että tämä kirja on itse asiassa ensimmäinen suomalainen historiallinen romaani! Ei paha ollenkaan. Ehkä luen myöhemmin lisää, sillä kirjaston hyllyssä näytti olevan Fredrikalta muitakin kirjoja!

Edit 1.4.2011: Tajusin vasta nyt, että tämä kirja itse asiassa kuuluu naiskirjailijahaasteeseeni!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!