Ayaan Hirsi Ali - Neitsythäkki ~ Islam, nainen ja fundamentalismi

Bongasin tämän aikoinaan Hreathemuksen blogista ja lopulta päätin ottaa sen lukulistalle. Kyllä kannatti!
   Neitsythäkki on esseekokoelma islamin ja maahanmuuton ongelmista. Hirsi Ali käsittelee aiheita asiallisesti ja entisen (!) muslimin asiantuntevuudella. Hän osoittelee, kun osoittelemisen aihetta on eikä kursaile islamin ongelmien esiin tuomisessa. Naisten silpominen, neitsyyden vahtiminen ja kunniamurhat - tässä vasta muutama muslimien ongelmista. Myöskään länsimaalaiset suvaitsevaiset, jotka peittävät silmänsä tämän uskonnon ongelmilta eivät saa häneltä ymmärrystä. Juuri länsimaalaisten pitäisi tukea muslimeja kehityksessä ja uskonnon kyseenalaistamisessa. Aihe oli ajankohtainen Muhammed-pilakuvien aikaan: sen sijaan, että länsimaiden päättäjät olisivat tukeneet sananvapautta ja taitelijoita, he pyytelivät muslimeilta anteeksi. Sellainen peli ei vetele. Muualta tulevien on opittava, että länsimaissa toimitaan länsimaiden säännöillä. Taidetta ei rajoiteta siksi, että joku saattaisi loukkaantua.
   Alankomaissa vuosia asuneena Hirsi Ali käsittelee maahanmuuttoa tietenkin Alankomaiden näkökulmasta, mutta malli on sovellettavissa myös Suomeen. Muslimit eivät suostu päästämään ihmisoikeuksia rikkovista normeistaan irti eikä Koraania saa missään nimessä kritisoida, koska se on erehtymätöntä Jumalan sanaa. Sepä riittääkin noidankehään. Hirsi Ali tuo vakuuttavasti perustellen esille tällaisen ajatuskehän vahingollisuuden. Oppimattomuus kukoistaa, koska uskontoa ei saa kyseenalaistaa. Koska naiset eivät saa opiskella kunnolla/ollenkaan, tietämättömyys siirtyy lapsille; niin tytöille kuin pojille.
  Kokoelma on ehdottomasti lukemisen arvoinen! Jokaisen päättäjän ja myös tavan tallukan pitäisi lukea tämä - aiheet selkeytyvät heti. Tämän rohkean naisen ansiosta sain tietoa asioista, jotka ovat askarruttaneet mieltäni.

Kirjasta ovat bloganneet mm.:
Mette
Kattona taivas
Nulla dies sine legendo

Kommentit

Hreathemus/NDSL sanoi…
Mitä luulet, miten tämän kirjan viesti saataisiin muutettua käytännöksi? Tätä islamin erityistä uskonto-jota-ei-saa-kritisoida -asemaahan on käsitelty vaikka kuinka paljon, mutta mikään ei tunnu muuttuvan. Pitääkö tässä nyt vain odottaa sun sukupolven nousua vallankahvaan, vai onko tämä edes kasvatuskysymys?
Anki sanoi…
En oikein tiedä vastausta. Luulisin kyllä asioiden tai ainakin asenteiden muuttuvan sukupolveni noustessa valtaan. Ainakin täällä kotikaupungissa islamista ja muslimeista ei pidetä ja niitä pilkataan (ei tosin kauhean julkisesti, mutta kavereiden puheissa jne.). Täällä on todella paljon somaleja ja ihmiset tuntuvat suhtautuvan heihin aika lailla ikään katsomatta epäluuloisesti. Niin minäkin, sillä useita miehiä tuntuu nuorten tyttöjen seura kiinnostavan turhan paljon... Itse pelkään muslimimiehiä juurikin islamin vinksahtaneen sukupuoli/seksuaalisuusajattelun vuoksi. Kristillisellä opistolla oli vielä tehty viime kesänä emämunaus tässä asiassa: tyttöjä kiellettiin pukeutumasta "liian paljastavasti" (tarkoittaa mm. olkapäiden ja nilkkojen paljastamista), koska se saattaisi häiritä siellä majailevia muslimimiehiä!

Tässä on kyllä melkoinen katastrofin paikka.
vaikee ymmärtää näit asioit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!