Rehti mies Jeesus ja kieromieli Kristus

"'Tästä on turha mainita Jeesukselle", Kristus selitti opetuslapselle. "Mutta minä kirjaan muistiin hänen viisaat sanansa ja hänen ihmeelliset tekonsa, ja tarkoista raporteista olisi minulle paljon apua."

Philip Pullman on tarttunut kutkuttavaan aiheeseen, Raamatun kertomusten todenperäisyyten ja ylipäänsä totuuden käsitteeseen. Alkuasetelma on erikoinen; Maria saakin kaksoset, joista villimpi on Jeesus ja hiljainen Kristus. Aikanaan Jeesus alkaa saarnata ja Kristus kirjaa kaiken ylös, aluksi aivan sanasta sanaan. Pian kuitenkin salaperäinen mies ikään kuin pestaa Kristuksen hommiinsa ja tähdentää totuuden kirkastamista, jotta se historiassa voidaan löytää. On parempi vähän muutella asioita, jotta ihmiset ymmärtävät myöhemmin toimia oikein.
     Aloin lukea tätä kyllä aivan väärin oletuksin. Olin käsittänyt tämän jonkinlaiseksi huumorikirjaksi, mistä ei lainkaan ole kyse. Kirja on varsin vakava ja pistää ajattelemaan. Itse olen ateisti ja pidän Raamattua hyvin pitkälti sepitettynä. Pullmanin teoria kahdesta veljeksestä ei loppujen lopuksi ole kovin hullu. Pullman pohtii nimitysten Jeesus ja Kristus käyttöä. Kristus vaikuttaa hänen mielestään fiktiolta, Jeesus tavalliselta ihmiseltä. Voihan olla, että Jeesus-niminen mies kerran on elänyt, mutta epäilemättä oikeita tapahtumia on vääristelty legendan eläessä omaa elämäänsä.
      Kirjan kieli on varsin yksioikoista, hieman Raamatun selostusta muistuttavaa. Itse kirjan tarina ei ole erityisen kiintoisa, sain eniten irti kiistellystä kirjailijan selitysosiosta. Pullmanin teoriat ja kirja ovat kekseliäitä ja tuovat aivan uuden puolen Eurooppaan suurimmin vaikuttaneesta eepoksesta.
PS: Onnittelut suomentaja Helene Bützowille oivallisesti käännetystä kirjan nimestä! Rehti mies Jeesus ja kieromieli Kristus on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ.

"Mutta tragedia on juuri siinä, että ilman tarinaa ei ole kirkkoa, ja ilman kirkkoa Jeesus unohdetaan... Voi, Martta, en tiedä mitä minun pitäisi tehdä."

Kommentit

Unknown sanoi…
Minäkin luulin että tämä olisi humoristisempi. Selitysosio oli tässä kirjassa tarpeen vaikken yleensä selittelyistä pidä. Mutta ilman sitä tämä tarina ei olisi aivan päässyt maaliinsa.
Anki sanoi…
Näinpä. Toisaalta, onko tarina kovin hyvä, jos se ei aukene ilman selitystä?
Dee sanoi…
Minä en halua koskea tähän ennen kuin olen lukenut Raamatun loppuun ja siihen on vielä matkaa. Joka tapauksessa elämänkatsomulliset lähtökohdat ovat samat kuin sinulla, me luemme sitä eritavalla. Kiinnostaisi kuulla jonkun uskovaisen mielipide kirjasta!

Nimen käännös tosiaankin on mahtava.
Anki sanoi…
Sinulla on kyllä kunnioitettava urakka edessäsi! Tosiaan, uskovaisen näkökulma olisi kiintoisa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!