Coscinny och Uderzo - Asterix 6 ~ Tvekampen (Asterix seikkailee 6)

Tvekampen (Le combat des Chefs, 1966, Hemmets Journal AB 1980, ny översättning av Ingrid Emond) är ett berättelse om romarnas försökning att ha Asterix by för dem. Två romarna hittar på att tvekampen kunde vara en bra konst. Om en ledare utmanar den andra för tvekampen, måste han accepterar det. Romarna har planer för Miraculix också, för att han kunde inte koka trolldryck. Då vore den galliska byn inte oslagbar...
    Varje finländare känner säkert Asterix. Den intelligenta och modiga krigare, som är alltid redo att möta nya äventyr. Hans dumm men sympatisk vän Obelix tycker jag mest. Han menar alltid bra men förorsaker problem. Asterix, Obelix och Idefix är lite som Tintin, Haddock och Milou. Asterix och Tintin är kloka och modiga huvudpersoner, som man kanske tycker inte mest om. Obelix och Haddock gör fel och riskerar oft allt men är sympatiska och gulliga. De är förtroligare än huvudpersonerna. Milou och Idefix är mer på backgrund men oft räddar de alla.
    Asterix är alltid Asterix. Jag älskade de här personerna som liten flicka och nu också. Deras värld är så bekant och en del av mit barndomshet. Som vuxen ser man hur våldsam den är men det spelat ingen roll. På konstigt sätt är den här världen trygg. Om man vill läsa nånting rolig och tröstelig, lönar det sig att låsa Asterix!
    Naturligtvis rekommenderar jag! Vokabulären är ganska svårt men man förstår ju händelser.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!