Tuula Karjalainen - Tove Jansson ~ Tee työtä ja rakasta

"Koska minulla, kaikesta huolimatta, on kaikki naisen synnynnäiset vaistot lohduttaa, ihailla, alistua ja luopua omastaan. Joko minusta tulee huono taitelija tai huono vaimo. Jos minusta tulisi hyvä vaimo, niin mieheni työ olisi tärkeämpää kuin omani, minulla on kyky alistua hänelle ja synnyttäisin lapsia hänelle, lapsia, jotka sitten tapettaisiin jossain tulevassa sodassa. Minulla ei ole aikaa, ei halua eikä varaa avioitua."


Tuula Karjailaisen elämäkerta Tove Janssonista on saanut Suomessa huomiota ja aivan syystäkin. Teos on rikas ja huolella tehty, taiteilijaa tarkoin syväluotaava. Useimmat meistä mieltävät Janssonin vain muumien luojana, mutta kirja paljastaa hänen olleen niin paljon muutakin. Voi vain hämmästellä, miten hänen muu taiteensa on jäänyt niin pahasti muumien varjoon. Jansson piti itseään ensisijaisesti kuvataiteilijana, ei muumikirjailijana, ja hän tekikin mittavan taideuran. Lisäksi hän toimi teatterin puolella.

     Kuten kirjan nimestä voi päätellä, rakkauselämä oli työn lisäksi taiteilijalle keskeistä. Mielestäni ihan nykymittapuullakin Jansson on elänyt aikamoisen boheemia elämää; hän rakasti yhtä aikaa miestä ja naista ja myös oli heidän kanssaan yhtä aikaa. Hämmentävintä on se, miten syvät ystävyyssuhteet Jansson kykeni luomaan entisiin rakastettuihinsa. He myös tulivat keskenään yllättävän hyvin toimeen. Minun on vaikea käsittää, miten nykyiset kumppanit kykenivät sietämään Janssonin entisi. sen verrran iso osa hänen elämäänsä he kuitenkin olivat. Sellaiseen suvaitsevaisuuteen harvemmat kykenevät.
Tove ja Tuulikki Pietilä
    Oli kiehtovaa seurata kuvausta Janssonin persoonasta. Hän oli jännittävä sekoitus kilttiä ja alistuvaa sekä toisaalta hullunrohkeaa ihmistä. Hän antoi miestensä kohdella itseään kaltoin ja antoi valtavasti anteeksi varsinkin Tapio Tapiovaaralle, mutta kuitenkin rustasi sattuvia pilakuvia Stalinista ja Hitleristä maailman palaessa. Niin, ja eli puoli vuosisataa naisen kanssa sitä peittelemättä tai korostamatta. Kirjaa lukiessa tuntui, että pääsi Janssonia varsin lähelle, mikä johtui varmasti ennen kaikkea runsaista kirjekatkelmista.
    Upea taiteilija ja nainen, jonka olisi halunnut tavata. Elämäkerran kirjoittaminen on Karjalaiselta kulttuuriteko.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!