Leena Krohn - Matemaattisia olioita tai jaettuja unia
"Kuka muistaa meidät ja kenet me muistamme? Eikö se, mitä muistetaan, ole havaintojen, näkökulmien, olettamusten heijastama jähmettynyt hologrammi, jonka kanssa kerran eläneellä, alinomaisesti uudistuneella minällä on vain hauras, epäsuora ja epäselvä yhteys."
Leena Krohnin Matemaattisia olioita tai jaettuja unia sisältää 12 esseenovellia, jotka käsittelevät olemassaoloa ja kuolemaa. Novelleissa käsitellään monia perimmäisiä kysymyksiä, kuten tappamiseen liittyviä moraalisia kysymyksiä ja jopa kannibalismin oikeutusta.
Tässäpä oli erikoinen ja vaikea kirja! Täytyy myöntää, että välillä en ymmärtänyt lukemaani, niin monimutkaisia jotkut Krohnin kirjoitukset olivat. Kuten esimerkiksi tämä:
"Tubanidit muistuttavat tiettyjä mesotsooisen kauden ammonoideja. Ne ovat ammoniumvaltamerissä elävien Nipponites mirabilisten matemaattisia malleja." Siis mitä? Ymmärrykseni matematiikasta ja tietokoneiden maailmasta on hyvin rajallinen, mikä teki kakkosnovellin tajuamisen vaikeaksi.
Kuitenkin viihdyin kirjan parissa. Välillä vilahteli itselle tuttuja filosofisia käsitteitä, kuten kategorinen imperatiivi. Niitä on aina hauska bongailla. Novellit myös antoivat paljon ajattelemisen aihetta. Krohnin tiukat kysymykset siitä, voimmeko valita vai teemmekö vain sen, mitä meidän täytyy, pysyvät vuosisadasta toiseen. Suosittelen syvällisistä kysymyksistä kiinnostuneille.
Kommentit
Mutta voisin silti lukea uudestaankin.