Veikko Huovinen - Havukka-ahon ajattelija


"- Muuten aika huvittava ja soma otus se atomi. Vaikka hän on ikänsä kulkenut maailmalla ja hänellä on kohtalaisen tarkat silmät, niin eipä ole vielä atomi silmään ottanut. Kun atomi tuli joku vuosi sitten muotiin, niin hän yritti erilaisilla maisematyypeillä vasiten tarkastella atomia, mutta ei ole näkynyt. Tai tottapa se piru niin pieneksi kasvaa täällä syämmaalla."

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija kertoo omalaatuisesta ukkelista nimeltään Konsta Pylkkänen. Konsta ei ole paljon kouluja käynyt, mutta on hänellä sentään pieni "kotikirjasto", missä on kansankoulun kirjoja ja muutamia muita. Tukkimetsässä huhkiessaan Konstalla on aikaa ihmetellä elämän suuria ja pieniä asioita.

Olipas tämä lupsakkaa luettavaa! Huovisella on totisesti sana hallussa. Konsta on eräänlainen outojen eränkävijöiden erikoistapaus maailmoja syleilevine pohdintoineen. Teoksen huumori syntyy Konstan totisesta järkeilystä, vaikka tietoa ei aina olekaan niin paljon asioista.

Ihan parhaaseen lukemishetkeen tämä kirja ei kuitenkaan osunut, sillä kaipasin vähän enemmän menevämpää menoa. Sitä ei tässä romaanissa ole kuitenkaan tarjolla. Ennemmin istuskellaan nuotiokahveilla jutustellen ja maailmaa parantaen. Toki joukossa on toimintaakin, kun Konsta ampuu kaksi harvinaista lintua ja saa työnantajansa, kaksi tiedemiestä, ratkeamaan ilosta. 

Seppo Polameren kuvitusta

Kirjassa kuvastuu hyvin tuonaikainen maailma (kirja on ilmestynyt alun perin 1952). On tukkisavottaa, tietenkin markka käytössä ja atomipommi mietityttää Konstaa kovasti. Myös keskitysleirit tulevat käsitellyiksi. Tätä ajankuvaa olikin mielenkiintoista seurata.

Suosittelen lämpimästi! Tämän leppoisan kirjan parissa kyllä viihtyy, kun vähän malttaa mielensä eikä odota valtavasti toimintaa.

Kommentit

Anneli A sanoi…
Oletpa tehnyt hyvän kirjavalinnan. Näitä hyviä klassikkoja pitäisi ottaa silloin tällöin uudelleen luentaan. Joensuun teatterissa esitettiin tätä vuonna 2016. Kävin katsomassa, oli ihan hyvä.
Anki sanoi…
Varmasti on teatterissakin oikein hyvä! Teen haasteena tuota Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listaa, niin tulee mukavasti näitä klassikoitakin luettua. :)
Mai Laakso sanoi…
Mahtava klassikko.
Takkutukka sanoi…

Konsta Pylkkänen on todella symppis hahmo maailmanmenon fundeerauksineen, ja sitä paitsi se on antoisaa puuhaa, joten aihe on ikiaikainen, kuten Konstakin. Main sanoin: mahtava klassikko:)
Anki sanoi…
Kyllä, hieno klassikko! :) Konsta on symppis.
Havukka-ahon ajattelija on kotimaisen kirjallisuuden helmiä ja kuuluu lempikirjoihini, kuten myös Huovisen riemastuttavan hauska teos Hamsterit, lupsakkaa luettavaa sekin!
Elegia sanoi…
Luin tämän joskus Klassikkohaasteeseen ja oli ihan veikeä lukukokemus, erityisesti kirjan rikas kielellinen tyyli riemastutti.
Anki sanoi…
Veikeä tämä nimenomaan on. Huoviselta voisi lukea enemmänkin.
Jokke sanoi…
Luin tämän kesällä uudestaan. Monet pitävät tästä paljon, ja onhan tässä paljon ajankuvaa, ja huumoria. Pidin myös Huovisen Lampaansyöjistä, se on vähän kummallinen, mutta ajankuvaus muutama vuosikymmen myöhemmin
Anki sanoi…
Lampaansyöjät vähän kiinnostelisi! :)
en muista... olis ehkä aika lukee uudestaan