Eveliina Talvitie - Vanha nainen tanssii


 "Ystävyyden tanssi. Työn tanssi. Itsepäinen maailman kammottavuutta karkottava toivon tanssi. Sukupolvet yhteen sitova tanssi. Laurence kirjoittaa, että haluaa tanssia niin kauan kuin elää. Ehkä hän eli niin kauan kuin tanssi."

Into 2021

Eveliina Talvitien kirja vanhoista naisista on sykähdyttävä ja ihana. Kerrankin vanhemmat naiset pääsevät tällä tavalla esille! Talvitie on feministi ja tämä jos mikä on feministinen teko tässä nuoruutta palvovassa kulttuurissa.

Kirjan aukeamilla Suomessa hyvin tunnetut vanhat naiset kertovat elämästään ja haaveistaan. Kaikkia yhdistää tietty suhde tanssiin. Mukana kirjassa ovat Ann Selin, Anu Sinisalo, Ervi Sirén, Katariina Souri, Laila Snellman, Leena Pasanen, Marketta Mattila, Pirkko Arstila, Pirkko Lahti, Raisa Rauhamaa ja Seela Sella. 

Olen itse nuori (vielä) nuori nainen ja ihailen näiden naisten kertomaa. Jokaisella on jo sen verran elettyä elämää takana, että pahin epävarmuus itsestä on alkanut karista ja oma paikka löytyä vähitellen. Osa on ollut huimapäisen rohkeita, osa tasaisempia. Kuitenkin he kaikki ovat olleet alansa uranuurtajia Suomessa.

En ymmärrä vanhuuteen liittyvää stigmaa. Olen kasvanut itse siihen, että vanhuus on arvokasta. Ja jokainenhan me vanhenemme joka tapauksessa, jos saamme elää tarpeeksi pitkään. Välillä ajattelen, että olisi ihanaa olla vanhempi. Haaveissa siintää ajatus vähän varmemmasta minästä ja ehkä vähän varmemmasta elämästäkin. Nyt elän pätkätyöarkea kaupunkilaisena sinkkuna eikä se ole se päätepiste, johon elämässäni haluan. 

Haluan lopuksi kiittää Talvitietä tästä kirjasta, vaikka hän tuskin tätä tekstiä tulee koskaan lukemaan. Teos oli innostava ja kaunis. Suosittelen ihan jokaiselle!

Kirjasta on kirjoittanut myös blogi Kirja vieköön!

Kommentit

Anneli A sanoi…
Luin tästä kirjasta jossakin lehtijutussa ja kiinnostuin kirjasta jo silloin. Kivan aiheen kirjailija on valinnut. Ja nuo haastateltavat on kiinnostavia naisia. - Mukavaa juhannusta sinulle!
riitta k sanoi…
Tässä kirjassa oli ihanaa se, ettei yksikään haastatelluista naisista haikaillut takaisin nuoruuteen. Turhaahan se tietysti olisi ollutkin… Ehkä tärkeää on oppia elämään kaiken ikäisenä omissa nahoissaan ja tässä päivässä. Tutkin kerran netistä, mistä iästä ihmisten mielestä vanhuus alkaa - ja se riippui haastatellun iästä. Itse olen päättänyt olla vanhus vasta sitten kun tarvitsen iän takia hoivaa.

Ehdit kyllä saamaan varmuutta elämäsi eri puoliin Anki!
vaikuttaa ihanalta kirjalta, minu äiti tanssi vielä 83-vuotiaana, polvi ei sit enää
Anki sanoi…
Anneli: Tämä oli kyllä hyvä kirja! Hyvää juhannusta sinullekin! :)

Riitta: Kiitos kauniista sanoistasi. :) Minusta oli jotenkin hykerryttävää, että kirjassa oli kirjailija mukaan luettuna myös viisikymppisiä.

Hannele: Ihana kuulla, että äitisi on jaksanut tanssia vielä tuon ikäisenä! :) Suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!