Antti Tuomainen - Palm Beach Finland


 "Olivia ajatteli, että mikäli mies todella toimittaisi hänelle putkiremonttiin tarvittavat kymmenentuhatta euroa, hän selvittäisi asian. Olivia sel-vit-u-täi-si asian. Vaihtoehtoja ei ollut. Ja siihen oli toinenkin syy. Hän oli illalla lopullisesti alkanut ymmärtää, ja ennen kaikkea sisäistää, että poliisit pitivät häntä ainakin jossain määrin epäilyttävänä, ehkä jopa syyllisenä."

Antti Tuomaisen dekkari Palm Beach Finland on mielenkiintoinen tapaus. Se alkaa aika perinteisen dekkarin tyyliin, tosin lukija saa tietää jo heti alussa syyllisen. Kuitenkin mukana on niin hurttia, erikoista huumoria, että teos poikkeaa todella paljon dekkarien valtavirrasta.

Kaikki alkaa, kun Olivia Kurjen perintötalossa tapahtuu veriteko. Poliisi alkaa tietenkin selvittää asiaa ja Oliviaa(kin) epäillään. Palm Beach Finland on kuvitteellinen lomakeskus pääkaupunkiseudulla. Yritystä johtaa runsaasti hikoileva Jorma Leivo, joka vihaa hellettä. Hän on varma, että Suomen normaali kesäilmasto on ihanteellinen rantakeskukselle. Pitäisi vain saada Olivia myymään tonttinsa...

Olivia taas tahollaan tarvitsee kipeästi rahaa isoon remonttiin. Pian kuvioissa on peitepoliisi Nyman, jolla alkaa olla vaikeuksia erottaa työasiat ja omat tunteensa toisistaan. Kun kuvioihin vielä astuu itserakas bemarimies, joka lupaa rikoksen selvittäjälle 10 000 euroa, on soppa valmis. 

Olen kärsinyt näin helteillä isosta lukujumista, mutta tämä kirja eteni tosi sujuvasti, mistä pisteet! Lisäksi tämä oli niin erikoinen tapaus, että viihdyin todella. Tuomaisen huumori ei ole mitenkään päällekäyvää eikä kuoliaaksi naurattavaa, vaan enemmän rivien välissä. Kaikessa on lopulta oma koominen sävynsä.

Henkilötkin olivat melko hyvin rakennettuja. Tarinaa kerrotaan onnistuneesti kaikkien keskeisten henkilöiden näkökulmasta. Mielenkiintoisinta oli lukea peitepoliisin pohdintoja työnsä luonteesa ja muustakin. 

Suosittelen! Tässä on jotakin sellaista, mitä ei joka päivä saa lukea.

Kirja on luettu myös Kirsin kirjanurkassa.

Kommentit

Anneli A sanoi…
Antti Tuomainen on niin hyvä. Tätä en ole lukenut. Taitaisi sopia hyvin kesälukemistoon. Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!
Anki sanoi…
Tämä oli todella hyvää kesälukemista! Hyvää viikonvaihdetta sinullekin! :)
Olen lukenut Tuomaiselta vain Mies joka kuoli -teoksen, joka oli kaikessa kuolemalla leikittelyssään ja omalaatuisessa tummassa huumorissaan hyvä. Tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.
kiva saada vihjeitä suomalaisista kirjoista, Göteborgin kirjastos on paljon, voin pyytää tilatakin.
Anki sanoi…
Villis: Pitää joskus lukea tuo Mies joka kuoli!

Hannele: Nythän Jäniskertoimesta tehdään Hollywoodissa elokuva niin luulisi, että kirja löytyy myös Göteborgista. :)
Elegia sanoi…
Olen lukenut useita Tuomaisen kirjoja, tämänkin ja pidin kovasti. Hänellä on aika erityylisiä kirjoja, mikä miellyttää. Mies joka kuoli on tyyliltään hieman samanlainen kuin tämä ja sekin miellytti minua.
riitta k sanoi…
Olen lukenut tämän ajat sitten ja muistan, että oli aikasten hillitön. Pitäisi lukea Jäniskerroin!
Anki sanoi…
Elegia: Pitää ehdottomasti ottaa lukuun myös tuo Mies joka kuoli!

Riitta: Jäniskerroin kiinnostaa myös!
Kiitos vinkistä, enpä ole kyseiseltä kirjailijalta koskaan mitään lukenut.
Mai Laakso sanoi…
Varasin kirjastosta Jäniskertoimen, kun kuulin, että siitä tehdään kenties Hollywood-elokuva. Tykkään kun kirjoista löytyy myös huumoria.
Tämä jatkuva kuumuus vaikuttaa lukuhaluihin. Ei pysty kaikkea lukemaan, kun aivot kiehuu.
Anki sanoi…
Tuulia: Ole hyvä, toivottavasti tykkäät!

Mai: Todellakin! Ihan suututtaa kun lukeminen on välillä niin takkuista.