Camilla Läckberg - Naiset vailla armoa


 "Hän oli luvannut itselleen, ettei olisi yksi niistä naisista. Malte ei saisi ikinä tilaisuutta tappaa häntä. Kukaan mies ei saisi. Mutta hän tarvitsi apua."

Alkuperäisteos Gå i fängelse; Kvinnor utan nåd. Kirjailijan nimen typogafia: Scandinavian Design Group. Kannen kuva: Kemter/Getty Images. Kannen muu suunnittelu: Planeta Arte & Diseno. Suomentanut Aleksi Milonoff. Otava 2021.

Camilla Läckberg on tehnyt nyt uudenlaista uraa tunnelmallisen Fjällbacka-sarjan jälkeen. En ole lukenut näistä uusista romaaneista muita kuin nyt tämän Naiset vailla armoa.

Kirjassa on kaksi tarinaa. Ensimmäisessä on kolme naista, jotka elävät tavalla tai toisella miestensä armoilla. Ingrid on jäänyt kotirouvaksi, jotta mies Tommy voi tehdä päätoimittajan uraa. Selviää, että Tommy pettää häntä nuoren naisen kanssa. Toisaalla venäläinen Victoria on kokonaan miehensä Malten armoilla. Tehtävänä on ottaa suihin ja hoitaa huusholli. Birgitta taas on alistettu opettaja, jonka mies hakkaa häntä. Lopulta naiset saavat tarpeekseen ja päättävät hankkiutua miehistä eroon.

Toisessa tarinassa neljä ulkoisesti hyväosaista nuorta viettävät kosteaa uutta vuotta. Naapuritalossa juhlivat heidän vanhempansa. Aluksi kaikki nuoret vaikuttavat raivostuttavan hemmotelluilta kakaroilta pelatessaan Monopolya omilla säännöillään, mutta pian kuva heistä tarkentuu. Jokaisella on kipeä salaisuus. Ilta saa lopulta rajun käänteen, eikä mikään ole entisellään.

Läckbergin uudet romaanit eivät ole saaneet pelkästään positiivista vastaanottoa, mutta itse kyllä tykkäsin tästä. Ensimmäisen tarinan miehet olivat niin sikamaisia, etten hätkähtänyt naisten kostosuunnitelmia. Kuitenkin itseeni teki suuremman vaikutuksen tuo jälkimmäisempi tarina. Se oli kaikessa karuudessaan hyvin kuvattu. 

Ei tosiaan perinteistä Läckbergia, mutta varsin kiinnostava aluevaltaus. Uskaltaudun varmaan lukemaan niitä muitakin uudempia romaaneja. 

Kommentit

Todella erilainen Läckberg tosiaan! Kuuntelen itse parhaillaan Fjällbackan ensimmäistä osaa, joten mulla menee hyvä tovi vielä senkin parissa, mutta tykkään kirjailijan tyylistä. Ei mikään ihme, että kirjailijat haluaa välillä tehdä ihan muutakin kuin sitä yhtä ja samaa sarjaa, vaikka jännityksen parissa jatkaakin. Sitoohan se sarja ihan tietynlaiseen muottiin eikä tämänkään kirjan ideaa olisi välttämättä saanut taivutettua tapahtumaan Fjällbackassa.
Margit sanoi…
Olen lukenut kaksi Fjällbacka-sarjan dekkaria, mutta näihin uusiin en ole vielä tutustunut. Saa nähdä, tutustunko lainkaan, koska dekkareista on niin paljon tarjontaa.
Anki sanoi…
Jane: Niinpä, minäkin ymmärrän hyvin, että kirjailija saattaa välillä kaivata muuta. Tätä ei olisi saanut oikein sopimaan Fjällbackaan.

Margit: Dekkareista on totisesti todella paljon nyt tarjontaa!
riitta k sanoi…
Olen lukenut aikoinaan montakin Fjällbacka-dekkaria ja pidinkin niistä silloin. Keväällä kuuntelin Sydänjään, joka oli täysin mitäänsanomaton. Läckberg ei kiinnosta tällä hetkellä.
Anki sanoi…
Pitäisi ihan kokeilla tuota Sydänjäätä, että onko se minustakin yhtä huono. :D
Mai Laakso sanoi…
Fjällbacka-sarjan olen lukenut ja muitakin dekkareita Läckbergiltä. Tämäkin on varmasti hyvä.
Anki sanoi…
Fjällbacka-sarja on tosi hyvä. Tämä oli varsin erilainen teos.
Anneli A sanoi…
Fjällbacka-sarjaa en ole lukenut. Sen sijaan luin Hopeasiivet ja Kultahäkin. Hopeasiivistä en tykännyt yhtään. Ehkä tätä voisi koettaa, jos on erilaista Läckbergia.
en ole hänen kirjoja lukenut, vielä
Anki sanoi…
Anneli: Kultahäkkiä ja Hopeasiipiä on aika yleisesti inhottu muistaakseni, sillä en ole vielä uskaltanut niihin tarttua. Tämä teos kuitenkin toimi itselläni.

Hannele: Suosittelen aloittamaan kirjasta Isprinsessan, se aloittaa Fjällbacka-sarjan. :)
Dekkareita luen tosi mielelläni mutta Läckberg on jostain syystä jäänyt minulla kokonaan lukematta. Muutamia uusia on kyllä moitittu tosi paljon siitä, että ne ovat tosi höttöjä ja viihteellisiä. Tämä vaikuttaa kyllä kiinnostavalta.
Anki sanoi…
Fjällbacka-sarjaa suosittelen sinullekin, siinäkin on välillä aikamoisia käänteitä, mutta itse olen tykännyt.
Elegia sanoi…
Olen lukenut Läckbergiltä vain yhden kirjan, Jääprinsessan eli Fjällbacka-sarjan ensimmäisen osan. Sen lukeminen oli melkoista tarpomista ja kun sen sain luettua, niin totesin että ei kiitos Läckbergiä minulle enää ikinä :D

Nyt kyllä mietin voisikohan tämä Naiset vailla armoa puhutella minua enemmän. Siihen Fjällbacka-sarjaan en missään nimessä aio enää ikinä palata, mutta oikeastaan tämä Naiset vailla armoa alkoi kiinnostaa. Siitä on tosin enkuksi saatavilla vain e-kirjaversio, joten ei varmaan tule otettua lukuun ellei tule painettua versiota. En jaksa lukea laitteelta, kokeiltu on :D E-kirjan saisi kyllä punnalla eli hinta ei päätä huimaa.
Anki sanoi…
Joo, tämä on tosiaan varsin erilainen kuin Fjällbacka ja tosi nopealukuinen kirja. En kyllä itsekään innostu e-kirjoista juuri tuon laitteelta lukemisen takia. :D
Amma sanoi…
En ole ruotsalaisista dekkareista kovin kiinnostunut, ja muistaakseni en ole Läckbergiakaan lukenut, mutta näihin muihin romaaneihin voisin tarttua. Ainakin näiden kahden tarinan lähtökohdat vaikuttavat kiinnostavilta. Kiitos esittelystä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!