Kirsi Ranin - Lukupiiri - Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika


"Kun kaikkiin lukemisen ja keskustelun elämää parantaviin puoliin lisää vielä sen, että tämän upean harrastuksen saa lukupiirissä jakaa toisten kaltaistensa kanssa, niin voi lukupiiriä parempaa harrastusta ollakaan!"

Nemo/Otava 2021.

Kirsi Ranin on Kirsin Book Clubin perustaja ja sen blogin voimahahmo. Raninilla on pitkä kokemus erilaisista lukupiireistä, ja nyt hän on kirjoittanut selkeän ja informatiivisen oppaan asiasta.

Kirjassa on ikään kuin alkulämmittelyksi muisteloa Thaimaan kirjapiiristä, josta Ranin sai kipinän perustaa oman lukupiirin Suomessa. Hän alkoi laitella viestejä tuntemilleen naisille ja loppu on historiaa. Kirjan kirjoittamishetkellä kerho on kokoontunut jo yli 100 kertaa! 

Ranin antaa tarkat ohjeet siitä, kuinka lukupiirin perustamisessa kannattaa menetellä. On tärkeää, että jollain on ohjat käsissään, vaikka kirjan esittelyvuoro olisikin kiertävä. Jonkun täytyy tiedottaa tapaamisista ja jonkun on päätettävä myös luettavat kirjat, ellei järjestetä äänestystä. Ranin myös kirjoittaa, että usein jonkinlainen tarjoilu on hyvä olla tunnelman luomiseksi, joskaan kirjasta puhuessa ei kannata juuri syödä ja juoda. Aikaa kannattaa varata 1,5-2 tuntia.

Kirjassa käydään myös läpi mahdollisia kompastuskiviä lukupiirin toiminnassa. Lisäksi on ehdotuksia siitä, millaisia vieraita voi kutsua luennoimaan ja toki vinkkejä kirjojen valintaan liittyen (alle 500-sivuisia mielellään, että kaikki ehtivät lukea). 

Kaikkein eniten kuitenkin nautin lopun kirjavinkeistä, joita on 200! Olen heikkona kirjavinkkeihin, vaikka saankin niitä koko ajan aivan liikaa. Ilahduttavan monta Raninin esittelemää teosta olen jo lukenutkin. Vielä kuitenkin riittää vinkkejä ihan yksinlukuunkin.

Suosittelen kovasti! Kirja täyttää odotukset ja on oiva opas lukupiiriä perustettaessa. Itse en edes suunnittele lukupiiriharrastusta, mutta siitä huolimatta halusin ehdottomasti tutustua tähän teokseen.

Kommentit