Riina Tanskanen - Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä
Riina Tanskasen väreillä iloitteleva sarjakuvakirja Tympeät tytöt on ihana, feministinen ja pirskahteleva kokonaisuus. Kantta myöten kaunis kirja on hyvin piirretty, väritetty ja kirjoitettu.
Tanskanen käsittelee tyttöyttä kuristavia normeja tarkkanäköisesti. Miten tytöille luodaan mahdottomia rooleja, joiden täyttämisen yrittäminen vain kurjistaa elämää. Kohtaamme erilaisia rooleja eläviä tyttöjä, kuten Kiltin Tytön, jolla ei ole rajoja ja tytön joka ei ole kuten Muut Tytöt.
Todella moni asia resonoi, olenhan Tanskasen kanssa samaa sukupolvea. Tanskanen tuo näkyväksi kapitalismin ja seksismin täydellisen avioliiton, joka tekee kaikkien elämästä ahdasta. Kirja tekee loistavaa pilaa erilaisista stereotyypeistä, kuten tolkun ihmisestä ja uusiberalistista. Loistavaa!
Sarjakuvaan on myös sijoitettu jonkin verran tilastotietoa esimerkiksi kotitöiden jakautumisesta (epätasaisesti) ja maailman ihmisten asenteista naissukupuolta kohtaan. Oli pysäyttävää lukea, että 9/10 ihmisestä pitää naisia huonompina! 86% naisistakin ajattelee näin. Naisviha on varsinkin Suomen kaltaisessa näennäisesti tasa-arvoisessa maassa todellisuutta. Lainsäädäntö on monin paikoin maailman huippua, mutta ihmisten asenteet ovat monessa asiassa vielä viime vuosisadalta.
Kaiken kurjuuden keskeltä kuitenkin itselleni jäi voimaannuttava olo siitä, että kaikesta paskasta huolimatta on ihanaa olla nainen. Kirja myös innosti ajattelemaan asioita syvemmin. Ehdottomasti suosittelen kaikille, myös ja ehkä ennen kaikkea niille, jotka eivät luokittele itseään naisiksi.
*kirja on pyydetty arvostelukappale. Into Kustannus 2021.
Kommentit
Tämä vaikuttaa asiallisesti iloittelevalta teokselta, kuva on humoreskin hersyvä, takana totuuden siemen ja viesti lokeroijille.
Tuo rusettipäisen kiltin tytön kirottu syndrooma taitaa olla turhan tuttu ikäpolveni edustajile - vaikka äitini aikaansa edellä nykykielellä "telaketjufeministi" olikin - ja siitä irti rimpuileminen on ollut melkoinen jaakobinpaini, mutta onnistui.
Olisiko siinä ideaa, että kaiken luokittelun unohtaen pyrkisimme olemaan yksinkertaisesti ihmisiä, tai jopa sellaisia isolla I:llä??
Noin ylipäätään ihmettelen meininkiä, missä alistutaan tekemään niin kuin muutt sanovat, tai lulaan, että sitä odotetaan. Jokainen saa olla sellainen kuin on, jos antaa muiden olla sellaisia kuin on.
Sehän se olisi se tavoite, että saisimme yksinkertaisesti olla ihmisiä, ilman ahtaita sukupuolirooleja. Maailma vain ei ole tullut tällä saralla vielä valmiiksi.
Jokke: Kyllä, myös pojilla on nykypäivänä kovia paineita. Mietinkin ennen kirjan saamista, että kuka kirjoittaisi teoksen Tympeät pojat? Se voisi olla raikas pelinavaus.
Kaikki eivät ole henkisesti niin voimakkaita, ja elinympäristö vaikuttaa voimakkaasti siihen, mikä tuntuu mahdolliselta.
Luullakseni runsas somen käyttö voi romahduttaa itsetunnon. Instagrammissa kaikki ovat kauniita, rikkaita ja onnellisia ja saavat roppakaupalla tykkäyksiä.
Olet tehnyt monia tiukkoja päätöksiä, onnittelut siitä! Somen liikakäyttö voi todella olla huonoksi itsetunnolle. Varsinkin tosi nuorille ihmisille, joilla ei ole vielä elämänkokemusta ja perspektiiviä tukenaan.
Ihanaa, kuinka paljon feminisitistä sarjakuvaa on tarjossa. Lisääkin tällaisia saisi tulla ravistelemaan hereille. Varasin eilen kirjastosta Nanna Johanssonin Vitsaa säästämättä, vaikka moni lukija on kaiketi pettynyt siihen. Muutaman kustantajan jakaman esimerkin perusteella vaikutti kuitenkin kiinnostavalta.
Luulen, että somen naisinfluenssereiden ylivoimaisuus on joillekin tytöille liikaa ja aiheuttaa masennusta.
Voi että, miten joku voikin olla heti herättyään aamuvenyttelyssään noin upea... paitsi että ei voi. Kuvaa varten on valmistauduttu vaikka kuinka kauan ja sen jälkeen otosta käsitelty. Kun sitten nousee kysymyksiä, kannattaako tällaisia feikkejä unelmakuvia laittaa liikkeelle, niin somevaikuttaja sanoo, että kaikkihan nyt tajuavat, että tämä on satua ja olkaapa hyvät, tässä minä olen nyt teille luomuna. Luomukuva on söpöllä tavalla nuhjuinen - käsittelyn kautta.
Ei nuorilla ole arvostelu- ja vastustuskykyä somen kuvavirtaa vastaan.