A. A. Milne - Nalle Puh

 ">>Katso jälkiä<<, sanoi Puh. >>Kahden eläimen seuraan on liittynyt kolmas!<<

>>Puh!<< huudahti Nasu. >>Onkohan sekin Tärppä?<<

>>Ei ole<<, sanoi Puh, >>se tekee erilaisia jälkiä. Edellämme on joko kaksi Tärppää ja mahdollisesti yksi Särppä tai mahdollisesti kaksi Särpää ja jos niin on, yksi Tärppä. Seuratkaamme niitä edelleen.<<

He jatkoivat matkaa hiukan huolestuneina siitä, oliko kolmella heidän edellään kulkevalla eläimellä Vihamieliset Aikeet."

Alkuperäisteos Winnie-The-Pooh (1926). Kuvittanut E. H. Shephard. Suomenkielisen laitoksen ensijulkaisu 1934, suomentanut Anna Talaskivi, runot suomentanut Yrjö Jylhä 1963. Suomenkielisen värivalokuvalaitoksen ensijulkaisu 1976, suomentanut ja 2004 suomennoksen tarkistanut Kersti Juva, runot suomentanut Panu Pekkanen, esipuheen suomentanut Alice Martin.

Myös A. A. Milnen teos Nalle Puh kuuluu Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listalle, jota tällä hetkellä suoritan haasteena. En ollut ikinä aiemmin lukenut tätä alkuperäisteosta, joten oli mielenkiintoista päästä nyt tutustumaan siihen.

Kirja on mahdottoman suloinen. Tarina alkaa Milnen esipuheella ja hän toimii ikään kuin kertojana. Kehyskertomuksena on tilanne, jossa Milne kertoo satuja Risto Reippaalle. Nalle Puh on toki läsnä, tosin vain pehmoeläimenä. Saduissa Riston eläimet saavat kuitenkin oman elämän ja persoonan.

Kaikenlaisia kommelluksia riittääkin. Nalle Puh, karhu jolla on hyvin pienet aivot, ei aina oikein meinaa selvitä ongelmatilanteista. Onneksi hänellä kuitenkin on neuvokkaita ystäviä, jotka auttavat hädässä. Kaikkein viisain on tietysti Risto, mutta myös Kanilla, Nasulla ja Pöllöllä on hyviä neuvoja eri tilanteissa.

Kerta kaikkiaan valloittava lastenkirja, jonka tarinoita E. H. Shephardin herkkä kuvitus tukee. Nämä sympaattiset ja kiltit tarinat sopivat mainiosti myös nykypäivän lapsille.

Kommentit

Voi, tämä olisikin ihana luettava! Sopisi kevennykseksi joskus. Täytyypä pitää Nalle Puh mielessä.
Anneli A sanoi…
Kiva, kun joku tuossa äsken oli lukenut muumeja ja nyt sinulla on Nalle Puh. Ihania molemmat. Kyllä Nalle Puh on minulle hyvin tuttu, paljon sitä on luettu. Ja luen tätä edelleenkin 6-vuotiaalle lapsenlapselleni.
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Tämä tosiaankin on hyvän mielen lukemista, suosittelen!

Anneli: Kyllä, sekä muumit että Nalle Puh ovat aivan ihania!
Takkutukka sanoi…
Nalle Puh kavereineen on rautaa ja hiirenkorville luettua! Meillä lapset ja lapsenlapset usein kiljuivat kuorossa iltasatua valitessaan kotoisasti:" Luetaan Napuita" Ja näin teimme:)

Päivä motoksi: "Päivä ilman ystävää on kuin purkki ilman tippaakaan hunajaa.”
Anki sanoi…
Varmasti lapset ovat tästä innoissaan, on tämä niin ihana! :)