S. J. Bennett - Windsorin solmu (Hänen majesteettinsa tutkimuksia 1)

 "Jäätyään vihdoinkin yksin kuningatar katsoi vetisen sinisellä taivaalla laskeutuvaa lentokonetta olohuoneensa ikkunasta. Hän oli raivoissaan ja turhautunut, ja pari vuosikymmentä sitten hän olisi saattanut protestoida ankarasti avuttomuuttaan. Mutta ei enää. Hänen majesteettinsa oli oppinut läksynsä. Hän ei voinut aina toimia oikein, mutta ainakin hän voisi yrittää."

Englanninkielinen alkuteos The Windsor Knot (2020). Suomentanut Kaisa Haatanen. WSOY 2021.

Mikä idea kirjalle! Hänen majesteettinsa kuningatar Elisabet II ratkomassa rikosta Windsorin linnassa! Kaikki alkaa, kun linnassa pidetään illalliset, joihin osallistuu joukko venäläisiä vieraita. Nuori Brodsky soittaa Rahmaninovia kuin enkeli ja tempautuu tanssiin jopa itsensä kuningattaren kanssa. Seuraava päivä muuttaa kaiken: Brodsky löydetään kuristuneena vaatekaapista, huulipunaa huulillaan ja naisten alushousut jalassa. Kuitenkin pian selviää, että kyseessä onkin murha. Britannian salainen palvelu on varma, että Putin on kaiken takana, mutta kuningattarella on aivan omat tutkintalinjansa.

Täytyy sanoa, että odotin kerronnalta hieman enemmän. Windsorin solmu on nimittäin varsin verkkainen tahdiltaan, jotain aivan muuta kuin tavalliset dekkarit. Minulla kestikin yllättävän kauan lukea tätä teosta. Silti kirja ei ole laisinkaan huono. Kun malttaa olla vaatimatta nopeutta, avautuu hauska näkymä kuningattaren sielunelämään ja ympäristöön.

Kirjaa kerrotaan aika paljon itsensä kuningattaren näkökulmasta, mutta myös pari muuta henkilöä saa huomiota. Erityisin heistä on palvelija Rozie, musta pitkä nainen armeijataustalla. Hän huomaa pian joutuvansa aivan oudoille asioille, kun kuningatar lähtee setvimään nenänsä alla tapahtunutta rikosta. Täpäriltä tilanteiltakaan ei vältytä.

En varsinaisesti ole rojalisti, mutta kieltämättä mielestäni Englannin kuningatarperheessä on tyyliä. Kaikki muut maat voisi nykypäivänä kuvitella ilman kuninkaita ja kuningattaria, mutta Britanniaa ei mitenkään. Kuningatar Elisabet II on jo itsessään instituutio. Olikin hurmaavaa lukea kirja, joka oli kirjoitettu Elisabetista. Monesti kaikki muut hovin jäsenet vievät kaiken huomion kuningattarelta toilailuillaan. 

Jos et normaalisti lue tai pysty lukemaan dekkareita, niin ei hätää. Tämä voisi olla oiva teos sinulle. Ehdoton valinta Englannin kuningatarhuoneeseen mieltyneille. Tässä kohtaa suositan myös kiehtovaa Netflixin sarjaa Windsorin kuningashuone, jossa tarkastellaan Windsorin suvun edesottamuksia.

Kommentit

Margit sanoi…
Minusta ajatus Englannin kuningattaresta murhatutkijana on niin kaukaa haettu, että enpä taida lukea tätä kirjaa, tai sarjaa. Näitähän on Englannissa ilmestynyt jo lisää.
Anki sanoi…
Juu, jatko-osiakin on. Minulla varmaan tulee luettua nekin.
riitta k sanoi…
Olihan tässä hauskuutta ja todellakin Rozie oli mainio valinta kuningattaren assariksi. En kyllä yhtään muista, kuka oli syyllinen. Mutta murhajuonta tärkeämpi olikin minusta miljöö.
Anki sanoi…
Kyllä, tässä miljöö nousi merkittäväksi pointiksi. Murhajuoni oli yllättävän monimutkainen.
Minä pidin kovasti ajatuksesta kuningattaresta mysteerin ratkojana. :) Mutta on ihan totta, että aika verkkaiseen tahtiin tapahtumat etenevät.
Anki sanoi…
Joo, aikamoisen hidasta menoa, mutta muuten oikein hyvä :)