Natasha Lester - Ranskalainen valokuvaaja

 "'Teidän asemassanne", mies sanoi vakavana, "pitäisin visusti varani. Naisia ei missään tapauksessa päästetä lähellekään taistelutannerta. On turha tulla valittamaan, jos hankkiudutte vaikeuksiin."

Englanninkielinen alkuperäisteos The French Photographer (2019). Suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus 2021.

Kirjoille on totisesti aikansa ja paikkansa. Aloitin tätä kirjaa alun perin viime kesän helteillä ja se jäi armotta kesken. En millään päässyt kärryille kirjan tapahtumista, kun hiki valui otsalta. Nyt kun kokeilin uudestaan, ei minulla ollut mitään vaikeuksia kirjan kanssa. 

Kirja perustuu kuuluisan sotareportteri Lee Millerin elämään. Hänen fiktiivinen vastineensa kirjassa on Jessica May, jonka mallinura katkeaa. Sodan riehuessa Euroopassa hän päättää alkaa sotareportteriksi Voguelle. Melkoisten vaikeuksien jälkeen hän pääsee ensin Italiaan, sitten muihinkin maihin. Toinen aikataso kulkee vuodessa 2004. D'Arcy on taidekuriiri, joka on saanut toimeksiannon Ranskasta. Anonyymiksi jäänyt kuuluisa valokuvaaja on suostunut näyttelyn järjestämiseen Australiassa ja Amerikassa. D'Arcy ei osaa aavistaakaan, miten hänen elämänsä mullistuu tällä työmatkalla.

Kirjassa on jonkin verran ennalta arvattavuutta, mutta se ei tällä kertaa häirinnyt minua. Olin vain tarinan lumoissa ja ahmin sitä eteenpäin. Eniten minua kiinnosti sodan aika, ja se oli mielestäni kuvattu todella hyvin. Lester kuvailee asioita ja miljöitä todella elävästi ja ilmaisuvoimaisesti olematta rahtuakaan imelä. Niin 2000-luvun Ranskan paratiisimaisuus kuin myös sodan kauhut levittäytyvät lukijan eteen ja tempaavat mukaansa.

Henkilöt ovat myös mielestäni varsin hyvin kuvattuja ja rakennettuja. Jessica oli itselleni kiinnostavin, mutta pidin myös Danista kovasti. Öykkärimäisen ja kamalan Warren Stonen hahmo on karmaiseva. Ajan tapaan naisilla on suuria vaikeuksia saada samoja oikeuksia kuvata sotaa miesten lailla. Tämä epätasa-arvo suututti minua paljon. 

Kaiken kaikkiaan todella hyvä kirja! Vaikka kirjassa on paljon rakkauskuvausta, en pitäisi sitä silti kovinkaan viihteellisenä, sen verran rajuja sodan kuvauksia tässä on. Kaikkein mieleenpainuvin kohtaus on keskitysleirin vapauttaminen. Siitä lukemiseen ei koskaan totu eikä pidäkään tottua.

Kommentit

Elegia sanoi…
Olen “törmännyt” useisiin Lesterin kirjoihin, mutta jostain syystä ei ole kiinnostus herännyt. En tiedä vaikuttaako kirjojen kannet jotenkin etäännyttäväksi. Ainakin brittikannet ovat makuuni jokseenkin “imelät” eivätkä oikein herätä innostusta. Ei pitäisi tuomita kansien perusteella, sillä kirjoituksestasi päätellen näissä voisi kyllä olla “sitä jotain”.
Anki sanoi…
Juu, onhan näissä sitä viihteellisyyttä tuon rakkauden muodossa, mutta sota yhtenä teemana vakavoitti ainakin tätä romaania melkoisesti. Sotaa on kuvattu yhtä pieteetillä kuin romanttista Ranskaakin.
osaavista naisista on kiva lukee
Minäkin olen ollut ainakin teoriassa kiinnostunut tästä kirjasta, mutta en ole varma tulisiko sitä luettua. Tuota rankkaa sota-aihetta rakkaus toki saattaa keventää. No, ainakin jos se ei ole kovin traagista rakkautta :)
Anki sanoi…
Kannattaa kokeilla mitä olet mieltä. :)
Minä kuuntelin tämän viime keväänä kohta kun saatiin suomennos ja pidin kirjaa todella hienona ja taidolla kirjoitettuna lukuromaanina. Lukija vain häiritsi, joten en ole ottanut lokakuussa saatua uutta käännöstä kuunteluun vaikka Dior kovasti kiinnostaakin. Kai se pitäisi lukea ihan lukukirjana...
Anki sanoi…
Niin, en osaa yhtään arvioida äänikirjoja kun en niitä kuuntele. Hyvin sopii kyllä ihan perinteisesti luettavaksi. :)
Amma sanoi…
Tämä teos on jäänyt mieleen kauniin kantensa vuoksi, mutta en oikeastaan ollut pannut sen kummemmin merkille, mistä se kertoo. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Tämän voisin hyvin kuvitella joskus lukevani, mutta olen samaa mieltä, että tällaiselle romaanille on varmasti oma aikansa ja paikkansa, joka ei ole ihan aina. Mutta kiitos hyvästä vinkistä! :)
Anki sanoi…
Ole hyvä, Amma! :) Saattaisit kyllä pitää tästä.
Seregi sanoi…
Vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta. En muista törmänneeni aiemmin sotakuvaajasta kertovaan kirjaan.
MarikaOksa sanoi…
Tämä on yksi niistä viime vuoden uutuuksista, joiden pariin aion etsiytyä tänä vuonna. Myös kansi on ihana, siinä on vanhan ajan hurmaavaa eleganssia. Kiitos, että muistuttelit tästä kirjasta. :)
Anki sanoi…
Seregi: En minäkään ole törmännyt aiemmin sotakuvaajasta kertovaan romaaniin.

Marika: Kansi on tosiaan ihana, ole hyvä muistutuksesta! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!