Tove Jansson - Muumien kiehtova maailma

 "Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi."

Ruotsinkielinen alkuperäisteos Stora boken om Mumin (2008). Toimittanut: Helen Svensson. Graafinen suunnittelu ja päällys: Jukka Aalto / Armadillo Graphics. Päällyksen kuvat: Tove Jansson. WSOY 2009.

Muumien kiehtova maailma on ihana kokoelmateos Tove Janssonin muumitarinoista. Mukana on otteita eri kirjoista (tosin Muumilaakson marraskuu puuttuu), lauluja, reseptejä ja ote myös yhdestä Muumi-sarjakuvasta.

Olen lukenut kaikki muumikirjat vähintään kerran, mutta oli ihana palata niihin nyt tämän teoksen myötä. Janssonin maailma on yhtä aikaa pelottava ja ihastuttava. Kaikenlaisia otuksia möyrii milloin missäkin ja varsinkin Nipsu pelkää, mutta lopussa aina kiitos seisoo.

Mieleenpainuvin oli novelli Kuusi, jossa hämmentynyt, talviunesta herätetty muumiperhe ei käsitä, mikä joulu on. He päättelevät ihmisten sekavasta käytöksestä, että jotain pahaa ja lepyteltävää se on. Tämä opetus olisi hyvä muistaa itse kunkin aina kun joulu lähestyy: ei tarvitse niin mahdottomasti hössöttää, ainakaan jos ei halua.

Voin kuvitella, miten antoisaa tätä teosta on tutkailla pienten lasten kanssa. Aikuiselle toki aukenee tasoja, joista lapset eivät ymmärrä mitään.

Kommentit

kivaa lukemista aikuisillekin
Takkutukka sanoi…
Muumien, noiden symppisten hahmojen maailmassa on tosiaan paljon oivallettavaa myös meille aikuisille ja ongelmitta ne ovat kestäneet aikaa tuottaen iloa jo useamman sukupolven verran.. Tove Jansson nyt vaan on, - Tove Jansson:)
Mai Laakso sanoi…
Muumi-kirjat ihastuttavat aina. Ihana muumimaailma, hellyttävät hahmot, jopa haisuli ja mörkö, sekä lumoavat tarinat.
Anki sanoi…
Takkutukka: Muumit ovat todellakin symppiksiä! Ajattomia hahmoja. :)

Mai: Kyllä, jopa Haisuli ja Mörkö ovat olennainen osa muumimaailmaa!