Kale Puonti - Aribo (Pasilan Myrkky 4)

 "Aribo kuului Musta Kirves -nimiseen rikollisryhmään, joka rahahuijausten lisäksi harjoitti muun muassa prostituutiota ja huumekauppaa. He olivat vasta laajentaneet toimintaansa Suomeen, ja ensimmäisten heroiinierien pitäisi tulla tyttöjen mukana lähiaikoina."

Taitto: Jukka Iivarinen / Vitale. Bazar Kustannus 2022.

Kale Puonti on edennyt Pasilan Myrkky -sarjassaan jo neljänteen osaan. Olen lukenut sarjasta vasta ensimmäisen osan, mutta kun kirja odotti isän lukupinossa, päätin tarttua tilaisuuteen.

Aribo on nigerialainen nuori mies, jonka elämä ei ole mennyt niin kuin piti. Kotimaassa ei ole tulevaisuutta ja hänet värvätään Mustaan Kirveeseen. Aribo käy läpi kivisen tien Nigeriasta ensin Ruotsiin ja sieltä Suomeen, ja tietysti velkaantuu järjestölle. Myös Nigeriaan jääneet rakkaat ovat vaarassa, jos hän ei tee kuten käsketään.

Samaan aikaan toisaalla keski-ikäinen Pekko huomaa, että jokin on äidin elämässä pielessä. Äiti on sänkypotilaana hoitopaikassa ja Pekolle ilmoitetaan, ettei äidin tilillä ole katetta. Äidillä pitäisi kuitenkin olla paljon omaisuutta. Pekolle selviää pian, että äiti on haksahtanut rakkaushuijaukseen Facebookissa. 

Näistä kahdesta lähtökohdasta kirja lähtee liikkeelle, ja kuten arvata saattaa, tarinat vielä lopussa yhdistyvät. Matkan varrella tilanteet kuitenkin mutkistuvat roimasti, ja sivut täyttyvät perinteisen poliisityön lisäksi kutkuttavista käänteistä.

Minulle sarjan avausosa jäi tasolle ihan ok, mutta Aribo on mielestäni jo parempi teos. Kirjoittaminen on selvästi sujuvoitunut ja juoni imee nopeammin mukaansa. Ahmaisinkin tämän kirjan kahdessa päivässä, mikä kertoo kirjan kiinnostavuudesta ja onnistumisesta. Edelleenkään Puonti ei juuri eläydy hahmojensa sielunelämään kovin tarkkaan, mutta eihän kaikkien tarvitsekaan. On ihan jees, että jotkut kirjoittavat enemmän toimintavetoista dekkaria. 

Kommentit

Anneli A sanoi…
Olen samaa mieltä, että Puonnin kirjat ovat kehittyneet. Ekoissa kirjoissa oli ihan liikaa porukkaa. Aribo pysyy hyvin koossa ja juoni on kiinnostava ja ajankohtainen.
Takkutukka sanoi…
Kale Puonti välttää varmaotteisesti liian yrittämisen ja raflaavan revittämisen sudenkuopat, tuottaa selkeää ja lyhyisiin, napakoihin lukuihin sijoitettua tekstiä, jolloin kerronta ja kokonaisuus ovat miellyttävälukuista ja kiinnostavaa luettavaa. Sopii jatkaa, kiitos!
Mai Laakso sanoi…
Minulla jäi tämä sarja jo ensimmäisen kirjan alkusivuille.
Anki sanoi…
Anneli: Joo, siinä ekassa oli kyllä melkoisesti populaa.

Takkutukka: Teksti tosiaan on selkeää ja napakkaa!

Mai: Aina kaikki kirjat eivät vaan nappaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!