Susanna Ruuhilahti - Koukuttavat suhteet

 "Ei ole mitään yhtä koukuttavan suhteen määritelmää. Koukuttavat suhteet ovat hyvin monenlaisia, mutta niistä löytyy toki myös yhteisiä nimittäjiä. Osa tuottaa ainakin jossain vaiheessa hyvää mieltä ja onnea, osa muodostuu vankilaksi ja kärsimysten tieksi, tuskaiseksi sokkeloksi, josta on vaikeaa, jopa mahdotonta päästä pois."

Ulkoasu ja taitto: Taittopalvelu Yliveto Oy. Minerva Kustannus 2019.

Meistä varmasti jokainen jollain tavalla tunnistaa jollakin tavalla koukuttavan suhteen. Emme ehkä itse ole olleet sellaisessa, mutta varmasti joku ystävä, sukulainen tai tuttu on ollut koukuttavassa suhteessa. Kuten yllä olevassa sitaatissakin mainitaan, koukuttavia suhteita on hyvin monenlaisia.

Kun pohditaan, mikä sitten on koukuttava suhde, on ehkä helpoin ajatella ei-koukuttavaa suhdetta. Sellainen on terve suhde, jossa osapuolet ovat omasta tahdostaan, jossa on tasa-arvo ja jossa kumpikin voi kukoistaa eikä vain toiselle sysätä vastuuta. Koukuttavassa suhteessa jokin tai jopa kaikki näistä ja monista muista terveen suhteen ominaispiirteistä puuttuvat.

Itselläni on kokemusta koukuttavista suhteista. Olen usein kiinnostunut jollain tapaa saavuttamattomissa olevasta ihmisestä, ja tämä lähtöasetelma on omiaan luomaan suhteesta koukuttavan. Sitä tekee helposti kaikkensa, että saisi huomiota ja rakkautta, mutta ennemmin tai myöhemmin kokee torjuntaa. Se taas pahentaa kierrettä ja iskee vanhoihin haavoihin. 

Ruuhilahti on jaotellut koukuttavia suhteita erilaisten määreiden alle, kuten digirakkauden, väkivallan tai tarvitsevuuden. Koukuttava suhde voikin siis ikään kuin lievimmillään olla pettymystä ja harmitusta aiheuttava tai sitten äärimmillään väkivallan helvetti. 

Mitkä tekijät sitten altistavat tällaisille suhteille? Ruuhilahti mainitsee muun muassa huonon itsearvostuksen, minäkuvan haurauden ja voimakkaan tarvitsevuuden. Jos kokee pakonomaista tarvetta saada ulkopuolelta rakkautta ja arvostusta, ei ole suhteissa vahvoilla. Lisäksi tulevat kulttuuriset ja yhteisölliset vaikuttimet, jotka saattavat saada ihmisen jumittamaan huonossa avioliitossa, koska eroaminen koetaan epäonnistumisena.

Varsin pätevä esitys aiheestaan. Ehkä vielä jonkinlaista syvyyttä olisin kaivannut lisää, mutta on tämä jo tällaisenaankin hyvä lukukokemus ja aihe tulee käsitellyksi. 

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Tärkeä aihepiiri, josta kaikilla on jonkinlaisia kokemuksia joko itsellä, suvussa, kaveripiirissä jne. Aika auttaa vanhoihin haavoihin.
Tämä vaikuttaa aihepiiriltään kiinnostavalta, tässä varmasti on jokaiselle jotain!
riitta k sanoi…
Minä jumitin ensimmäisessä avioliitossani aivan liian pitkään. Nykyisellä ymmärryksellä en ymmärrä silloista itseäni. Mutta asiat ovat vaikeita, jos on lapsia.
Anki sanoi…
Mai: Aika onneksi auttaa ainakin jonkin verran.

Tuulia: Kyllä, varmasti jokainen löytää tästä jotain!

Riitta: Kyllä, tässäkin teoksessa tuli monen kohdalla esiin, että esim. juuri lapset tai yhteinen asunto vaikeuttivat eropäätöstä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!