Zadie Smith - Aavistuksia - Kuusi esseetä eristysajasta

 "Saattaisin jäädä vanhaksipiiaksi. Minusta saattaisi tulla noita-akka. Saattaisin olla beibi tai milffi tai "lapseton". Veljeni pysyisivät miehinä, tuli mitä tuli."

Englanninkielinen alkuperäisteos Intimations (2020). Suomentanut Irmeli Ruuska. WSOY 2021.

Tämänpäiväisellä kirjastoreissullani käteeni tarttui tämä Smithin esseeteos. Olen kova lukemaan esseitä, joten pitihän tämä pikkuinen teos ottaa mukaan.

Tätä kirjoittaessa pandemiaa on kestänyt liki kaksi vuotta. Smithin kirjoittaessa teostaan ollaan oltu vuoden 2020 puolivälin tienoilla. Aika ei kuitenkaan mielestäni ole juuri turmellut kirjailijan havaintoja. Mielestäni eristysaika on ikään kuin synnyttänyt uusia ajatuksia ja tuokiokuvia, jotka eivät suoranaisesti liity siihen itseensä.

Smith kuvailee ensimmäisessä esseessään tulppaaneja ja naisen roolia. Siitä on otettu tuo sitaattikin. Mielestäni tuohon kohtaan kiteytyy jotain hyvin surullista ja totta: mies on aina mies, naiselle on varattu kaikenlaisia ulkoapäin annettuja rooleja ja nimiä. Mies on siviilisäädyltään mies/herra aina, nainen on joko neiti tai rouva. Ja niin edelleen. Tätä sukupuolia tutkivaa ajattelua lukisin kirjailijalta mieluusti enemmänkin.

Sillä Smith on tosiaan tarkkanäköinen ajattelija. Hän luo välillä pienoismaailmoja vähäisistä sanoista. Esseet ovat hyvin tiiviitä ja taiten rakennettuja. Nautin lukiessani joka hetkestä ja sain uutta ajateltavaa. Nyt ei pitäisi olla mitään tekosyytä olla tutustumatta Smithin romaanitaiteeseenkaan.

Kommentit

oiakohan Grand union av Zadie Smith jonka lukenut
Anneli A sanoi…
Kiitos tästä lukuvinkistä. Pidin paljon Zadie Smithin Swing timesta, joten mielelläni luen tämänkin. Ihanaa kun olet jaksanut kirjoittaa. Hyvää vointia!
LauraKatarooma sanoi…
Mulla tää oottaa hyllyssä, että tarttusin siihen.
Jonna sanoi…
Oi että, tämä oli jotenkin vilahtanut kokonaan ohitse. Esseet kiinnostavat, joten lukulistalle menee.
Tämän olinkin missannut, laitan heti kirjastoon varauksen! Luin Smithin ensimmäiset julkaistut romaanit silloin heti niiden ilmestyttyä ja pidin kovasti. Häntähän hypetettiin aika lailla silloin 10-15 vuotta sitten 😀
Anki sanoi…
Kiitos kommenteista! Täytyy kyllä tosiaan jossain vaiheessa tutustua Smithin romaanituotantoon. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!