Mies, pyörä ja kissa

 Mies ja pyörä matkalla maailman ääriin. Montenegrossa odottaa kuitenkin yllätys: tienposkessa  pikkuinen kisu. Eihän eläinystävä voi sitä siihenkään jättää. Miehellä ei ole aavistustakaan, millaisen seikkailun pyörteisiin hän päätyy.

Dean Nicholsonin Nalan maailma (Nala's world: One man, his rescue cat and a bike around the globe, suomentanut Veera Kaski, WSOY 2021) on kerta kaikkiaan ihana! En normaalisti lue matkakirjoja, koska en ole matkailijaihminen, mutta tämä teos sulatti sydämeni. Nala on aluksi takkuturkkinen ja onneton tyyppi, mutta hyvällä hoidolla siitä sukeutuu virkeä seikkailija. Uskokaa tai älkää, se kiintyy mieheen, Deaniin, niin että seuraa tyytyväisenä sitä pyörän selässä!

Seikkailuja riittää niin, että heikkopäistä (minua) vähän jo hirvitti. Tuurilla Dean salakuljettaa kissan rajan yli, mutta saa sen verran älliä päähänsä, että hankkii Nalalle asianmukaiset paperit. Välillä myrsky koettelee, tulee auringonpistos, karhu vaanii telttaa, yksi pelastettu koira menehtyy ja lopulta korona uhkaa. Deanilla onkin välillä melkoista tunteiden vuoristorataa.

Dean päivittää kuulumisiaan Instagramiin nimimerkillä 1bike1world, ja parin lehtijutun jälkeen suosio räjähtää. Nala tuottaa iloa ja onnea kaikkialla. Pian Dean saa huomata olevansa somevaikuttaja. Hän päättää kantaa siitä vastuuta, ja kerää rahaa monille eläin- ja luonnonsuojelutahoille. Oli ihanaa lukea, miten Dean kasvoi matkan varrella aikamoisesta hulivilistä hyvin vastuuntuntoiseksi aikuiseksi mieheksi. Hän saa myös paljon ihmisten hyvyyttä osakseen. Aina löytyy jokin sopukka, missä viettää yönsä, jos ei pysty olemaan taivasalla. 

Oikein hyvä lukukokemus tähän hetkeen, jossa koko maailma tuntuu jälleen kerralla olevan aivan sekaisin. Oli mukavaa uppoutua Deanin ja Nalan maailmaan ja nauttia kaukomatkailusta turvallisesti sohvalta.

"Nalalla on ollut minuun ja elämääni positiivinen vaikutus niin valtavan monella tapaa. Tunsin itseni viisaammaksi, tyynemmäksi ja kypsemmäksi ihmiseksi kuin se aavistuksen hurjapäinen tyyppi, joka reilut puolitoista vuotta aiemmin lähti Dunbarista reissuun. Nalan ansiosta jalkani olivat nyt tukevammin maan pinnalla, olin harkitsevaisempi ja Nalan avulla pystyin rasittuneena myös rentoutumaan paremmin. Niin kuin nytkin, kotiarestissa Unkarissa."

Kommentit

Minustakin tämä on ihana kirja. Tykkään sekä kissa- että matkakirjoista, ja tässä oli molemmat. Nala ja Dean olivat molemmat niin symppiksiä. Kun olin vielä instassa, seurasin heitä siellä.
Anki sanoi…
Joo, ainut huono puoli Instan jättämisessä oikeastaan on se, ettei voi seurata Deania ja Nalaa. :)
riitta k sanoi…
Kyllä, ihana ja hellyttävä ja kaksikko tekee paljon hyväntekeväisyystyötä.
ihanaa seuraa, olen kissanvahti tän viikon kun poikani perhe hiihtämässä, kivaa lukuseuraa. Vanhimman pojan papukaja on kesäisin mukana heidän purjeveneessä, hän myös mukana pienillä pyöräretkillä.
Anki sanoi…
Riitta: Kyllä, ihanaa että he käyttävät saamansa resurssit hyvin!

Hannele: Kissat ovat mainiota lukuseuraa! Hauskaa että teillä on ollut papukaijakin seurana. :)
Henna sanoi…
Mulla on tää kesken, täytyi jättää kun pitää lukea välissä muutama kirja mihin on varaus. Olen tykännyt lukemastani, tosi hauskaa lukea kuinka utelias Nala on, ei viihdy ollenkaan suljetussa kopassa vaan haluaa katsella maisemia :D
Anki sanoi…
Joo, tosi hassu kissa :D
Elegia sanoi…
En ole tätä lukenut, mutta pitääkin lukea. Seuraan Deania Instassa, mutta en ole seurannut alusta asti eli kaikkia alkuvaiheita en tiedä vaikka olen jonkin verran selannut hänen vanhempia kuviaan. Tykkään silti kirjasta formaattina ja tämä kiinnostaa. Täytyykin heti katsastaa saako meidän kirjastosta tätä!
Anki sanoi…
Jooo, tämä on tosi kiintoisa! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!