Oi Holly, oi Holly!

"Ja nyt hän on täällä. Hän ei halua ajatella, että hän on täällä, koska äiti käski. Että tämäkin hetki on äidin aikaansaama."

Saaressa asuu hulmuava ja keekoileva nainen kaftaanissaan. On nähnyt harvinaisen linnun siellä. Holly on hillitön ja häpeämätön, aivan saareen tulevan Evan vastakohta. Jos Holly on kolibri, Eva on harmaavarpunen.

Maisku Myllymäen Holly (WSOY 2021) on hengästyttävä, mukaansa vetävä. Se tuoksuu mereltä, yölliseltä viiniltä ja himolta. Se on kasvukertomus ja myös jotain muutakin, dynamiikka tihenee ajan myötä ja tapahtuu kaikenlaista. Harmaavarpusesta kuoriutuu kuningaskolibri, nainen joka ei enää jaksa miellyttää.

"Ajatella.

Viikko voi muuttaa ihmisen.

Tai vaate, huulipuna.

Tai se, että joskus sitä vaan saa tarpeekseen."

Eva harmaavarpusen elämä on ollut kiihkeän ja väsyttävän äidin sanelemaa. Äidillä on lehtitoimitus ja tietysti Eva on siellä töissä. Äiti ei ole paha, oikeastaan hän rakastaa tytärtään, mutta tukahduttaa tämän. Saaressa vietetyn ajan jälkeen Eva on kuitenkin jo eri, kun äiti raivoaa hän vain tyynesti sytyttää sisällä savukkeen. Tämä tihentynyt hetki on käännekohta, kohta Eva jo poistuu iäksi ja äiti on huutava mytty sohvalla. Napanuora on katkottu väkivaltaisesti ja samalla hienovireisesti.

"Eva vetää vielä yhdet pitkät sauhut, avaa sitten silmänsä, sanoo:

- Otatko sinäkin?

Helene G:n kieli on pysähtynyt. Se makaa lamaantuneena hänen auki revähtäneessä suussaan."

Evan kasvu ja vapautuminen on elähdyttävää, vaikka samalla se kantaa mustaa auraa ympärillään. Tunnistan tuossa harmaavarpusessa itseäni, samalla humallun uudesta kaftaanista ja huulipunasta. Vain nainen voi ymmärtää, mitä uusi ja hämmästyttävän erikoinen vaate voi tehdä, miten huulipuna avaa uusia huoneita mielen avaruudessa. Yhtäkkiä sitä on valmis maailmaan, valmis tekemään mitä vain. Naimaan keskellä päivää tai ehkä sittenkin menemään meren rantaan.

Holly on ihana romaani. Samalla ihan hirveä, pelottava hienovaraisuudessaan. Myllymäki on tehnyt hienon työn, esikoisromaani hengittää ja on oikeastaan aivan loistava. Kiitos!

Kommentit

Sinun arvio sai kiinnostumaan Hollystä, täytyypä pitää kirja mielessä kirjastokäynnillä jos tämän vaikka lainaisi joskus.
Anki sanoi…
Kiva kuulla! :)
Mai Laakso sanoi…
Holly oli minusta outo teos. Tosi hyvä esikoisteos, mutta jotain siinä oli.
Anki sanoi…
Se oli melkoista pyöritystä lukijalle, ehkä fiilis tulee siitä. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!