Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

 


Voi miten ihana kirja! Mia Kankimäki tekee rohkean ratkaisun: ottaa vuorotteluvapaan töistä, vuokraa asuntonsa, myy omaisuutensa ja lähtee Kiotoon tutkimaan Sei Shonagon elämää. Miten mahtavat puitteet unohtumattomalle kirjalle!

Kirja on selvitys Kankimäen vuoden mittaisesta matkasta ulkomailla. Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava 2013) on myös syvä vuoropuhelu 900-luvulla eläneen hovinaisen Sei Shonagon ja 1970-luvulla syntyneen Kankimäen välillä. 

Parasta kirjassa on Kankimäen vilpittömyys. Kaikki ei suinkaan aina mene putkeen. Lisäksi suuri epävarmuus vaivaa välillä: mitä hän on oikein ajatellut myllätessään elämänsä näin? Onko tässä mitään järkeä? Onko tällainen edes luvallista neljääkymppiä lähestyvälle sinkkunaiselle? Varmasti moni on kokenut epävarmuutta pienempienkin tapahtumien edessä, joten kirjailija on hyvin samastuttava.

Käy myös ilmi, että Shonago on varsin tuntematon, jopa Japanissa, vaikka hänet lasketaankin Heian-kauden klassikkoihin. Iso osa tiedosta on myös japaninkielistä eikä japani taitu Kankimäeltä. Kuitenkin hän keräilee tiedonmurusia sieltä ja täältä. Paljon jää arvailujen varaan, mutta jotenkin se vain vahvistaa Shonagon mystisyyttä ja viehätysvoimaa.

Kirjaan on ripoteltu Kankimäen englannista suomentamia otteita Shonagon Tyynynaluskirjasta. Shonago on erityisen tunnettu hienoista listoistaan, kuten:

"Inhottavia asioita

Pitäisi jo kiireessä lähteä, mutta vieras vain jatkaa jutusteluaan.

Kun huomaa, että mustekiveen on tarttunut hius.

Vanhat ihmiset, jotka vierailulle tullessaan ensin pyyhkivät viuhkallaan pölyt lattialta ennen kuin istuvat sille.

Kadehtia toisia ja valittaa omasta kohtalostaan. Puhua ihmisistä pahaa. Miten inhottavaa!

Ihailija on tullut salaiselle vierailulle, kun koira huomaa hänet ja alkaa haukkua. Sitä haluaisi tappaa otuksen.

Sitä makaa vuoteessa ja on juuri nukahtamaisillaan kun jostain ilmestyy hyttynen, joka ilmoittaa itsestään inisevällä äänellä. Sitä suorastaan tuntee sen siipien aiheuttaman ilmavirran...

Itseään esille tuovat ihmiset.

Tulokkaat, jotka ovat tietävinään kaiken.

En voi sietää ihmisiä, jotka eivät sulje liukuovea jäljessään."

Nämä asiat ovat niin sattuvasti kuvattuja! Niin tuttuja myös 2020-luvulla. Liukuovi tarvitsee vain muuttaa tavalliseksi oveksi.

Tämä kirja todella teki vaikutuksen. En edes ollut millään tavalla kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista ja silti luin kirjaa innostuneena! Tämä on kirjailijan todellinen onnistuminen.

Kommentit

Pearl Clover sanoi…
On aina jotenkin niin hämmästyttävää huomata että satoja vuosia sitten eläneet ihmiset ovat olleet niin samanlaisia kuin mekin, tunteneet samoja tunteita ja ajatelleen samoja ajatuksia.
Anki sanoi…
Niinpä! Se tosiaan tuntuu uskomattomalta. Ihmiset eivät lopultakaan näytä muuttuvan - hyvässä ja pahassa.
Takkutukka sanoi…
Varsin ajattomalta vaikuttava teos ja hatunnosto Kankimäen rohkealle irtiotolle!

Mainioita sitaatteja olet poiminut teoksesta, ne naurattivat raadollisessa ikitotuudellisuudessaan kuten kilpailijansa ja emäntäsä huomion varastaneen lyttyyn haukkuva koira, ja inhasti inisevä hyttynen sarjasta unet pilalla, kiitos esittelystä!
Anneli A sanoi…
Tämä on todella hyvä kirja. Kirja oli meillä lukupiirikirjana ja me kaikki pidimme siitä paljon. Myös Kankimäen toinen teos Naiset joita ajattelen öisin on todella hyvä ja ajatuksia herättävä.
Minuakin on juuri viime aikoina alkanut kiinnostaa tämä kirja. Kiva kuulla että pidit siitä, toivottavasti minäkin ihastun yhtä paljon! Siis kiitos kun muistutit tästä, pitäisi lainata tämä pian kirjastosta.
Anki sanoi…
Takkutukka: Uskoisin, että pitäisit tästä! Varsinkin Sein osuudet ovat verrattomia.

Anneli: Kivaa että sinäkin olet tykännyt! Tarkoituksena on lukea myös tuo Naiset joita ajattelen öisin jossain sopivassa välissä.

Kirjarikas elämäni: Olisi kiva tietää, mitä tykkäät tästä! :)
riitta k sanoi…
Tämä oli aivan ihana kirja! Toinen Japanista kertova ihanuus on Minna Eväsojan Melkein Geisha.
LauraKatarooma sanoi…
Selvästiki munki pitää lukea tää.
Anki sanoi…
Riitta: Voisikin joskus lukea myös tuon Melkein Geisha! :)

LauraKatarooma: Olisi kiva kuulla kyllä sinunkin mielipiteesi tästä :)
Anki sanoi…
Todellakin, Hannele!
Mai Laakso sanoi…
Tämä on ihana kirja. Oli mahtavaaa olla kirjailijan mukana Japanissa. Suosittelen myös kirjailijan seuraavaksi julkaistua teosta.
Anki sanoi…
Mai: Pitää aivan ehdottomasti lukea sekin! :)
Elegia sanoi…
Tämä oli aivan ihastuttavan inspiroiva teos. Minulla ei suuria odotuksia ollut kirjan suhteen, mutta se yllättikin totaalisesti. Sei Shonagonin Pillow Bookia en ole lukenut, mutta ehkä joskus luen.
Anki sanoi…
Joo, tämä oli kyllä tosi hyvä! Sai minutkin, Japanista kiinnostumattoman, innostumaan. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!