Sara Kokkonen - Kapina ja kaipuu - Kultaiset tyttökirjaklassikot

Sara Kokkonen on koonnut ulkomaisten tyttökirjojen lukijoilta kirjoituksia näihin kirjoihin liittyen teokseensa Kapina ja Kaipuu (Avain 2015). Mukaan ovat päässeet Louisa M. Alcott, Susan Coolidge, F. H. Burnett, Jean Webster, L. M. Montgomery, Laura Ingalls Wilder, Helen D. Boylston, Carolyn Keene, Martha Sandwall-Bergström ja Ester Ringnér-Lundgren (Merri Vik).

Näistä kirjailijoista tuttuja olivat Montgomery, Burnett, Alcott, Boylston ja Keene (jonka takana on itse asiassa ollut monta haamukirjoittajaa!). Näiltä kirjailijoilta tuli luettua kosolti teoksia, paitsi Burnettilta vain Salainen puutarha. Neiti Etsivät taisin lukea liki kaikki. Joskus nuorena otin urakakseni lukea kaikki, mitä kirjastosta löytyi ja niitähän oli valtavasti. Montgomerylta olen lukenut kaiken suomennetun, samoin Boylstonin Helena-sarjan ja Alcottiltakin lähes kaikki. Ihania muistoja!

Olen itse asiassa parhaillaan lukemassa Salaista puutarhaa ja, noloa myöntääkään, se tuntuu ainakin tässä alussa jokseenkin pitkäveteiseltä. En muista tällaista ollenkaan lapsuudestani. En muistanut sitäkään, että päähenkilö on niin pilalle hemmoteltu, kiukkuinen penska.

No, takaisin Kokkosen teokseen. Kieltämättä alkoi vähäsen kiinnostaa nuokin lukemattomat kirjailijat. Ainakin Wilderiltä voisi kokeilla esikoisteosta, hänen kirjoissaanhan on paljon omaelämäkerrallisia aineksia.

Kirjoittajat kuvasivat kirjojen maailmaa hyvin ja joukossa oli myös kritiikkiä kirjoja kohtaan. Varsinkin Alcott sai sapiskaa kirjojensa opettavaisuudesta. Ymmärrän tämän, ja samaan aikaan olen sitä mieltä, että nykylapsille saisi olla myös opettavaista lukemista. Mielestäni Alcottin kirjoissa on varsin hyviä opetuksia edelleen. Onhan niiden maailmassa luonnollisesti vanhanaikaisuutta, mutta ne ovat silti aikaansa nähden edistyksellisiä. Pikku naisissa esimerkiksi Marchin perheen äiti haluaa tyttäriensä tulevan mieluummin vanhoiksipiioiksi kuin onnettomiksi vaimoiksi. Hyvä neuvo edelleen.

Bongasin kirjoitusten joukosta myös meidän kirjablogimaailmastamme tunnetun Jokken tekstin. Oli kiva lukea myös miesnäkökulmaa tyttökirjoista.

Varsin hyvä kokoomateos ulkomaisista tyttökirjoista ja niiden vaikutuksista lukijoihinsa. Suosittelen, jos aihe vain yhtään kiinnostaa. Kokkosella on myös oma kirjansa kotimaisille tyttökirjoille.

"Tyttökirjat ovat olleet niitä mielikuvituksen kasvattajia tai herättäjiä. Ne ovat näyttäneet luonnon kauneuden ja opettaneet sen kaiken hienon mitä on hiljaisessa metsässä kesäaamuna. Parhaimmillaan ne tarjoavat lohtua ja ovat ystäviä silloin, kun on tylsää. Mitä minä tekisin ilman tyttökirjoja?"

Kommentit

Pearl Clover sanoi…
Laura Ingalls Wilderin kirjat ovat ihania, varsinkin preeriakuvaus :) Salaista puutarhaa en ikinä jaksanut lukea loppuun, tykkäsin vain alusta jossa Mary oli niin itserakas ja ärsyttävä :D
kiva, mulla on Kokkosen molemmat kirjat kirjahyllyssäni
mulla on ihana kuvitettu :
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/11/the-secret-garden.html
Anki sanoi…
Pearl Cover: Jännä, että sinä olet tykännyt siitä alusta. :D Yritän kyllä lukea sen loppuun, saisin sillä yhden Helmet-kohdan täytettyä.

Hannele: Kokkonen on tehnyt mainiota työtä!
Mai Laakso sanoi…
Jännä huomata, että olen hypännyt mm. Neiti Etsivät yli. Luulisi, että koska luin kaikki kirjaston Viisikot, että olisin lukenut myös Neiti Etsivät.
Margit sanoi…
Olen lukenut Kokkosen kirjan suomalaisista tyttökirjoista ja pidin siitä kovasti. Tämän voisin myös lukea. Ulkomaalaisista suosikkejani olivat Montgomeryn kirjat.
Anki sanoi…
Mai: Aika jännä! Nykynuoriso ei taida paljoa Neiti Etsiviä lukea saati Viisikkoja, mutta aiemmille sukupolville olivat tärkeitä.

Margit: Montgomery on minullekin ylittämätön. Itse en varmaan lue sitä suomalaisista kertovaa, koska en juuri ole lukenut kotimaisia tyttökirjoja.
Jokke sanoi…
Olen lukenut Burnetilta 3 teosta tuon mainitun Salaisen puutarhan, Kadonnut loordi. Burnetilla oli ankea lapsuus. Wilderiä, Montgomerya ym olen myös lukenut.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!