Vihainen nainen

"Aggressio on energiaa. Se on yksi ihmisen perustunteista. Hyvin usein se nousee esiin reaktiona johonkin tapahtumaan tai kokemukseen."

Heli Pruuki ja Terhi Ketola-Huttunen ovat kirjoittaneet oivallisen tietokirjan Vihainen nainen - Hyvä, paha aggressio (Kirjapaja 2018). Kirja käsittelee syvällisesti aggressiota ensin yleismaailmallisena ilmiönä syventyen sitten nimenomaan tyttöjen ja naisten aggressioon.

Minun mielestäni naisen viha on edelleen maassamme tabu. Siihen tilanteeseen tämä kirja on hyvä täsmälääke. Se on kiihkoton, napakka ja empaattinen teos. Mikään inhimillinen ei ole kirjoittajille vierasta, kun he käyvät läpi parisuhteita, äitiyttä, sisarkateutta, tyttäryyttä ja niin edelleen. Kirjassa sanoitetaan hyvin vaikeita tunteita, joista vaikeimmat liittynevät juuri äitiyteen.

Kirjoittajien näkemys on, että masennuksen ja uupumuksen takana on tyypillisesti tukahdutettu suru ja viha. Heidän mukaansa ensin pitäisi saada surtua suru pois, jotta omiin vihan tunteisiin voisi päästä käsiksi. Koen itse tämän kaiken pitävän paikkansa.

Pruuki ja Ketola-Huttunen pureutuvat myös lapsuuden teemoihin. Lapsuuden perhe vaikuttaa hyvin voimakkaasti siihen, miten lapsi oppii tuntemaan ja säätelemään tunteitaan. Ikävä kyllä monessa suomalaisessa perheessä ei osata tätä asiaa lainkaan, vaan lapset jäävät painimaan yksin vaikeiden tunteiden kanssa. Lopputuloksena on rikkinäisyyttä, joka sitten oireilee aikuisuudessa. Erityisesti parisuhteessa.

Mielenkiintoinen huomio oli, että tyttöjen ja naisten aggressio on usein epäsuoraa ja passiivis-aggressiivista. Jätetään porukan ulkopuolelle ja puhutaan pahaa selän takana. Jäin miettimään, missähän määrin kasvatus ja kulttuuri ohjaavat tähän. Miehille tietty määrä suoraa aggressiota katsotaan sopivaksi, naisille ei. Onko taipumus epäsuoraan aggressioon täysin biologista vai ympäristön tulos vai molempia?

Joka tapauksessa myrkyllisestä aggressiosta voi oppia pois, aikuisenakin. Ensin täytyy tietenkin tunnistaa asia ja alkaa sitten työstämään sitä. Naisille on hyvin tyypillistä myös vihan kohdistaminen itseen erilaisin tavoin. Jämäkkyyttä harjoittelemalla saa omat rajat ja myönteisen aggression käyttöönsä. Kirjailijat toteavat, että myönteinen aggressio on kuin elämän moottori. Se liittyy voimakkaasti myös ihmisen seksuaalisuuteen, jota he kuvaavat eräänlaiseksi elämän virraksi.

Oikein suositeltava teos siis! Uskon, että todella moni nainen hyötyisi tämän kirjan lukemisesta.

Kommentit

LauraKatarooma sanoi…
Mulla tää oottaa hyllyssä, että saisin tartuttua tähän.
Jokke sanoi…
Vaikuttaa hyvältä kirjalta. Vihainen mies hyväksytään helpommin nainen. Tunnen myös ihmisiä, jotka ovat aina vihaisia, tai kun puhuvat ja toimivat, vaikka siihen ei ole mitään syytä, kukaan ei ahdista, mutta ihminen puolustaudutaan. Olisi hyvä oppia tunnistamaan tunteita, ja ilmaisemaankin, on hankalaa, että joutuu hautamaan vihansa ja surunsa. Ylipäätään negatiivisten tunteiden näyttämistä paheksutaan, joten moni leikkii "mulla on kaikki hyvin" -peliä, vaikka asiat on enemmän sekaisin.
Takkutukka sanoi…
Kiintoisa teos! Naisten viha, sen ilaisu ja aggressio tuntuvat edelleen olevan eräänlainen tabu. Siinä missä mies puhisee ja puhkuu nyrkkiä heilauttaen, nainen väistää oven taa nielemään tunteitaan ja pahaa oloaan, jolloin ne patoutuvat.
Jokken kanssa samoilla linjoilla omien tunteiden ja niiden juurisyiden ymmärtämisen, ja kyvykkyyden ilmaista niitä, tärkeydestä.

Toki joissain tapauksessa aggressio toimii tosiaan myös posiviivisena käyttövoimana ja ryhdistäjänä tarttua toimeen...
Tämä on kiinnostava kirja. Varmasti on juuri noin, että masennuksen taustalla on tukahdutettua surua ja vihaa. Tunteita ei pitäisi tukahduttaa, mutta sillä alalla minä olen tullut iän myötä aina vain "lahjakkaammaksi". Olisi siis tarpeellinen kirja minullekin!
Anki sanoi…
LauraKatarooma: Joo kannattaa kyllä lukea!

Jokke: Oikein hyvin tiivistetty! Tukahdutettu viha aiheuttaa helposti käytöstä, jossa ulkopuolinen kuitenkin jotenkin aistii sen pinnan alta.

Takkutukka: Kyllä, tässä käsiteltiin myös myönteistä aggressioita. Sillä ei ole mitään tekemistä väkivallan ja riehumisen kanssa, vaan se on juuri eteenpäin työntävä voima.

Kirjarikas elämäni: Kannattaa lukea, kun kerran tuntee tarpeelliseksi! :)
Mai Laakso sanoi…
Yritän vältellä aggressiivisia ihmisiä ja riitoja. Yleensä vihaiset ihmiset provosoituvat sanotaan heille mitä tahansa. Pahinta on katsoa, kun vanhemmat huutavat omille lapsilleen ja käyttäytyvät rumasti heitä kohtaan. Usein aikuiset ovat aggressiivisia lapsilleen, koska heille itselleen on oltu samanlaisia. Aikuinen ihminen pystyy hillitsemään itsensä, jos haluaa.
Aggressioiden takaa voi löytyä omien kasvukokemusten lisäksi myös mielenterveysongelmia ja esim. persoonallisuushäiriöitä tai tunne-elämän häiriöitä tai päihdehäiriöitä. Lapsi, joka on joutunut kasvamaan aggressiivisessa ja tai fyysisesti/psyykkisesti väkivaltaisessa ympäristössä, saa todennäköisesti kehitysongelmia, jotka ilmenevät eri tavoin psyykkisesti tai fyysisesti.
On myös temperamenttieroavuuksia. Toiset suuttuvat herkemmin, huutavat ja riehuvat. Ja siihen, kun lisätään mukaan päihteet, niin voi löytää itsensä vankilasta, oli mies tai nainen. Suutuspäissään tapetaan. Pahinta on hiljainen aggressio, joka laittaa ihmisen suunnittelemaan murhia ja toteuttamaan ne. Naiset ovat Suomessa enemmistönä tilastoissa omien lastensa murhissa.
Anki sanoi…
Mai: Tuo on ihan totta, että äidit tekevät paljon pienokaisten murhia. Isät ja isäpuolet sitten vanhempien lasten... Paljon on pahuutta maailmassa.
Elegia sanoi…
Koen, että naisten aggressiivisuus on ihan kulttuurisesti tabu ja normitettua: naisen pitäisi vihaisenakin säilyttää kontrolli ja käyttäytyä hillitysti (tai heitä pidetään hysteerisinä). Miehiltä ei samaa vaadita eikä edes odoteta. Joskus pelkästään naisen puolustautuminen nähdään aggressiona, mikä on hyvin nurinkurista.

Anki sanoi…
Elegia: Kyllä, naiset myös helposti leimataan "hankaliksi akoiksi" tai edelleen jopa "hysteerisiksi".

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!