Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

 "Jumalan kiitos, tuo kurja nuoruus on ohi. Rakkauden kiihkot, tunnelataukset, mustasukkaisuudet, tärinät, hengenahdistus - tuskin he edes pystyvät pitämään veistä ja haarukkaa käsissään. Ja tuon heleän pinnan alla monenlaiset pelot ja epävarmuudet, joita kaikkia eivät onnekseen edes tajua."

Suvi Ahola kirjoitti Eeva Joenpellon 100-vuotisjuhlavuonna hänestä kirjan Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi? (WSOY 2021). Eeva Joenpelto on vajonnut omituisesti tuntemattomuuteen, vaikka hän eläessään oli merkittävä vaikuttaja ja kirjailija. Hän kirjoitti 26 romaania, oli merkittävien henkilöiden ystävä ja osana monta yhdistystä.

Oma kokemukseni Joenpellon tuotannosta on vaatimaton. Olen lukenut vain Veljen varjon, josta viime vuonna bloggasinkin. Se oli hyvä, muttei kuitenkaan tajunnanräjäyttävä. Olen kyllä ajoittain pohtinut Lohja-sarjan lukemista, mutta vähän pelkään muhkeaan sarjaan tarttumista. 

Tämä Aholan kirja kuitenkin lisäsi kiinnostustani paitsi Lohja-sarjaan, myös muihinkin Joenpellon teoksiin. Aholan kirjassa on lyhyitä johdatuksia kirjan aiheisiin ja sen jälkeen aina otteita Joenpellon haastatteluista ja kirjoista. Mielestäni ratkaisu on toimiva.

Täytyy kuitenkin myöntää, että kiinnostunein olin Joenpellon omista ajatuksista. Kirjassa onkin ilahduttavasti haastattelu- ja kirjoitusotteita. Tuo ylimpänä oleva sitaatti on juuri sellaisesta. Tässäkin toisaalta näkyy Joenpellon ristiriitaisuus: yhtäällä hän on helpottunut iästä, toisaalla hän pelkää vanhenemista. Joenpeltoa onkin kuvattu varsin monitahoiseksi persoonaksi ja tästä teoksesta päätellen hän ainakin jossain määrin ymmärsi sen itsekin.

Kirjasta käy hyvin ilmi, miten paljon Joenpelto ammensi omista juuristaan ja kokemuksistaan. Kirjailijan lapsuutta varjostivat useatkin vastoinkäymiset ja niiltä hän ei suinkaan välttynyt myöskään aikuisuudessa. Hänen molemmat poikansa kuolivat ennen häntä ja avioliitto kariutui. 

Kaikesta terävästä älystään huolimatta Joenpellosta tulee jotenkin tietynlaiseen konservatiivisuuteen käpertynyt vaikutelma vanhoilla päivillään. Hän ei juuri uskonut nuoren kirjailijapolven kyvykkyyteen romaanitaiteilijoina. Hänen mielestään moraalisuus ja historiantaju puuttuivat. Lisäksi hän syytti televisiota ja videoita. On suorastaan hämmästyttävää, kuinka hassuja ajatuksia hänellä oli, vaikka hän muussa oli varsin edistyksellinen.

Mielestäni Aholan kirja on kulttuuriteko. Se on yksi osa pyrkimystä nostaa Joenpelto taas luettujen kirjailijoiden joukkoon. Oli surullista, miten vähän media Joenpellosta viime vuonna puhui. Lähinnä vain kirjabloggaajat nostattivat innostusta ja keskustelua.

Lopuksi siteeraan Joenpellon kolumnia Julkisen naisen armottomat teesit:

"Julkisuus, joka kulkee rinnallasi kuin oma varjosi, ei merkitse sitä, että olisit taiteilijana mittava. Sinusta tulee vain yksi niistä ihmisistä, joita pienessä maassa tarvitaan jos ei muuhun niin juorujen siivittämiseen.

   En käsittele nyt arvoasi mahdollisena taiteilijana vaan arvottomuuttasi ihmisen

                                       >>Et ole mikään nainen!<<

Aivan niin, koska kiinnität huomiotasi muihinkin asioihin kuin omaan perheeseesi tai vaatteisiisi ja ulkomuotoosi. Älä tuosta vielä valita, pahempaankin sinulle sanotaan. Esimerkiksi että olet kova ja itserakas ihminen."

Kommentit

Jokke sanoi…
Minulle selvisi vasta, että Joenpelto oli naimisissa Jarl Hellemannin kanssa. Joenpelto oli syntynyt 1921, joka varmasti vaikutti asenteisiin. Olen lukenut tuo Lohja-sarja ja lisäksi kolme romaania. Voinen tunnustaa, että Lohja-sarja on hyvä, mutta muista teoksista en ole erityisemmin pitänyt etennkään siitä Finlandiavoittajasta Tuomari Muller, hieno mies :)
LauraKatarooma sanoi…
Mää en oo vielä lukenu Joenpellolta mitään.
jännä, minulla Joenpeltoa kirjahyllyssä kun Göteborgin Yliopisto sulki Suomen Osaston, sai käytävän lattialta viedä niitä kirjoja mitä kalusi
tilasi tuon Göteborgin kirjastosta, niitä on kaksi täällä
Mai Laakso sanoi…
Joenpelto ja Laila Hietamies olivat äitini lempparikirjailijoita, joten yhteen aikaan sain joululahjaksi ja syntymäpäivälahjaksi aina heidän uusimmat kirjansa, joita en lukenut, mutta äiti luki ne. Sanoin joka kerta äidille, että luen rikoskirjoja, fantasiaa ja kauhua, mutta äiti ei ymmärtänyt, vaan kyseli aina, että miksi minä luen niin väkivaltaisia kirjoja. Äidin kuoltua lahjoitin nuo kirjat lasteni toiselle mummolle, joka luki kirjat ja hänen ystävänsäkin lukivat ne.
Nyt voisin alkaa lukemaan myös Joenpellon ja Hietamiehen kirjoja.
Anki sanoi…
Jokke: Taidat olla ensimmäinen tietämäni ihminen, joka ei ole oikein välittänyt tuosta Finlandia-voittajasta. :)

Hannele: Sinulla on ollut sitten melkoinen aarreaitta! Jokaisen lukijan unelma.

Mai: Itse olen lukenut Hietamieheltä Hylätyt talot, autiot pihat, joka oli todella koskettava.
Anneli A sanoi…
Joenpelto on yksi merkittävistä suomalaisista naiskirjailijoista. Olen aikoinani lukenut Lohja-sarjan ja monia muitakin. Ne ovat hyvää ajankuvaa. Viime talvena luin Tuomari Müllerin uudelleen, mutta aika oli kyllä mennyt sen ohitse.
Marjatta Mentula sanoi…
Minä suorastaan odotin aina uutta Joenpellon romaania. Minusta niillä on mahdottoman hyviä nimiä: Vetää kaikista ovista, Vesissä toinen silmä jne.

Varmaan nyt monikin asia tuntuu vanhentuneelta Joenpellon kirjoissa, mutta tunteet ovat ikuisia. Yhdistän Joensuun henkilöhahmoihin adjektiivin uljas, samoin häneen itseensä.
Isot menetykset ja pettymykset ihmissuhteissa saattoivat tehdä Joenpellosta kovan.
Anki sanoi…
Anneli: Kiintoisaa, että Tuomari Müller on vanhentunut! Tästä Aholan kirjasta kävi ilmi, että hän kirjoitti hyvin monenlaisista aiheista.

Marjatta: Joenpellon kirjojen nimet ovat todellakin hyviä ja herättävät kiinnostuksen!

Tunteet ovat ikuisia. Ja kovia kokemuksia Joenpellolla todella oli.
Minulle Joenpelto on jäänyt tuntemattomaksi, en ole lukenut häneltä mitään. En oikein edes tiedä, millaisia hänen kirjansa ovat. Pitäisi varmasti ottaa selvää.
Jokke sanoi…
Annelin kanssa samaa mieltä aika on ajanut Mullerin ohi mutta ei Lohja-sarjan. Finlandia-palkinnon valitsi tuolloin Tellervo Koivisto, joten siihen liittyi minusta ylimääräistä #kunniaa.
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Minun käsitykseni tämän teoksen pohjalta on, että ne ovat hyvin realistisia kuvauksia. Ehkä toisinaan jopa inhorealistisia.

Jokke: Koivisto myöntämässä palkintoa on kyllä suuri kunnia!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!