Joan Didionin Iltojen sinessä

 "Onhan sinulla kaikki ihanat muistot", sanoivat ihmiset myöhemmin ikään kuin muistot toisivat lohtua. Eivät tuo. Muistothan liittyvät menneeseen aikaan, johonkin mitä ei enää ole. Muistot ovat komeron uumenista paljastuvia koulupukuja, haalistuneita ja halkeilleita valokuvia, kutsuja sellaisten ihmisten häihin, jotka eivät ole enää naimissa, lehtisiä sellaisten ihmisten hautajaisista, joiden kasvoja ei enää muista. Muistot ovat sitä, mitä ei enää halua muistaa."

Joan Didion kirjoittaa kirjassaan Iltojen sinessä (Like 2011, suomentanut Kirsi Luoma) kaipauksesta ja vanhuudesta. Hän on menettänyt sekä miehensä että aikuisen tyttärensä. Muistot tyttärestä täyttävät hänen mielensä. Samalla Didion kysyy itseltään kipeitä kysymyksiä äitiydestään. Epäonnistuiko hän? Oliko Quintanalla liian epätavallinen lapsuus? Miksi Quintana niin kovasti esitti lapsena aikuista? Miksi hänellä oli niin rajuja mielialanmuutoksia, että hän välillä halusi kuolla, tulla haudatuksi maan alle?

Viimeisestä kysymyksestä huolimatta tyttären kuolema ei ollut itsemurha, vaan ilmeisesti onnettomuus. Hän ei kuollut heti, vaan joutui teho-osastolta toiselle, kunnes lopulta kuoli vain 39-vuotiaana. Didionin muistelu alkaa liikuttavasti tyttären häistä, joista hän muistaa erinäisiä pieniä yksityiskohtia. Eri kukat, leit, tyttären tatuointi joka peittyy hunnun alle. Tyttären nostalgiset valinnat hääjuhlassa.

Toinen aihe, joka vainoaa Didionia, on hänen vanhenemisensa. Hän on 75-vuotias ja kärsii oudoista oireista. Lääkärit eivät löydä oikein mitään. Didion ei ole edes osannut ajatella todella vanhenevansa, se tulee hänelle kuin äkillisenä yllätyksenä. Yhtäkkiä ei voi enää pitää kymmenen sentin korkokenkiä eikä tiettyjen kultarenkaiden pukeminen ole enää hyvä idea. Tuttavat alkavat esittää kysymyksiä voinnista uudella äänensävyllä. 

Välillä Didion pelkää, ettei pääse enää liikkeelle. Hän istuu teatterissa metallituolilla ja alkaa äkisti pelätä, etteivät lihakset enää toimi, etteivät jalat kanna. Itse mietin, että oireet saattavat olla myös somaattisia, reaktio tyttären kuolemaan. Jonkinlainen ajallinen yhteys näillä asioilla vaikuttaa olevan.

Muistelemisen myötä myös ajan kuluminen on tärkeä teema. Didion käy läpi muistojaan ja miettii, mitä kaikille oikein tapahtui. Minne katosi 60-luvun aika, aikakausi? Mitä tapahtui silloin raukeana ja kauniina esiintyneelle Sophia Lorenille? Mitä tapahtui hänen ystävälleen Dianalle, joka alun perin ehdotti Didionille adoptiota ja jonka myötä hän sai tyttärensä?

Kirja on avoimuudessaan liikuttava, melkein ravisteleva. Äidin kaipaus ja tarve saada tyttärensä lähelleen ovat voimakkaasti läsnä, melkein käsin kosketeltavissa. Myös vanhuuden tuoma avuttomuus ja epävarmuus piirtyvät lukijan mieleen vahvasti, vähän kauhistuttavatkin. Käykö näin minullekin, jos elän 75-vuotiaaksi?

Ohut, mutta kokoaan suurempi kirja. En ole ennen lukenut Didionia ja tästä oli oikein hyvä aloittaa.

Kommentit

Didionin kirjoista tykkään
Kipeitä kysymyksiä. Kuulostaa tosi koskettavalta. Minun vanhalla äidilläni muuten fyysiset oireet pahenivat pitkäksi aikaa, kun hänen siskonsa kuoli. Kyllä se suru vaikutti siihen selvästi.
Anneli A sanoi…
Didion on minulle ihan uusi kirjailijatuttavuus. Kiitos vinkistä. Jo tämäkin kirja kiinnostaa ja täytyy etsiä muitakin hänen kirjojaan.
Mai Laakso sanoi…
Uusi tuttavuus minullekin. Aiheet kiinnostavat, vanhuus ja yksinäisyys ja miten vanhuus vaikuttaa esim. omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin.
Marjatta Mentula sanoi…
Tämä on kuin jatkoteos Joan Didionin Maagisen ajattelun ajalle, jonka hän kirjoitti miehensä kuoltua sydänkohtaukseen 2003. Tytär kuoli muutama kuukausi siitä kun kirja oli julkaistu vuonna 2005. Miehen kuolema oli kova isku, niin kova, että Didionin oli vaikea uskoa sitä, siitä termi 'maaginen ajattelu' (Entä jos annan hänen kenkänsä pois, ja hän tulee, eikä ole kenkiä.)
75 ei ole vielä vanhuusikä, mutta suru vanhentaa. Itse olen runsaan kahden vuoden kuluttua 75 - apua! Minusta 80 v vasta on jonkinlainen rajapyykki, heh.
Takkutukka sanoi…
Kiitos esittelystä, kuulostaa kirjailijalta, johon kannattaa tutustua!
Vanhuus on asia, joka - jos hyvin käy - kosketta meitä jokaista ja johon kannattaa pelottomasti ja avoimesti tutustua eikä senkään kohdalla tieto listää tuskaa.
Olin aikanaan yli 80-vuotiaan, herra Alzheimerin syleilyyn joutuneen Tätini omaishoitaja jonkun aikaa ja hänen siirryttyään tuonilmaisiin, osallistuin henkeä vedettyäni gerontologian kursseille.

Olen 75-vuotias ja kun ihmettelin joku vuosi sitten tuolloin kaksikymppiselle pojanpojalleni, Amigolle, koska tämä touhu ja tohina menee ohi ja alkavat ne (surullisen-)kuuluisat, seesteiset vanhuusvuodet, jolloin vain kökötellään päivät pitkät kiikkustuolissa ja kuunnellaan seinäkellön raksutusta, hän iloisesti virnistäen lakonisesti totesi: "Mummo hei, ei teillä ole sitä kiikkustuoliakaan!" Eikä ole vieläkään hankittu, joten ei hätiä mitiä Anki:)
Anki sanoi…
Hannele: Tämä kirja ainakin oli hyvä!

Kirjarikas elämäni: Psyyken ja kehon välinen yhteys on hämmästyttävä.

Anneli: Ole hyvä vinkistä!

Mai: Tässä on juuri tuollaista kuvausta, joka sinua kiinnostaa. :)

Marjatta: Myös tuo Maagisen ajattelun aika on lukulistalla.

Takkutukka: Sinulla onkin selvästi mukavan puuhakas elämä. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!