Me olimme valehtelijoita

 "Tervetuloa kallooni.

      Rekka jyrää kaulan ja pään luiden ylitse. Selkäranka katkeaa, aivot poksahtavat ja vuotavat. Silmissäni välkkyvät tuhannet salamat. Maailma kaatuu nurin.

     Oksennan. Kaikki pimenee.

      Sitä tapahtuu kaiken aikaa. Tämä on aivan tavallinen päivä."

Cadence Sinclair tulee todella rikkaasta perheestä. Vaarilla on oma saari, jonne lähisukulaiset majoittuvat joka kesä. Pikkulapsia vilahtelee taustalla, mutta tärkeimmät ovat Cadencen valehtelijat: Gat, Mirren ja Johnny. Gat on vain erilainen: puoliksi intialainen, jota suvaitaan tässä vitivalkoisessa perheessä, mutta ei suinkaan hyväksytä. Gat ja Cadence rakastuvat.

Sitten, viidentenätoista kesänä, tapahtuu jotain kauheaa. Jokin kauhea onnettomuus. Cadence ei muista siitä mitään. Hänellä on seuranaan jatkuva migreeni, joka ei meinaa talttua millään. Mutta päästyään saarelle taas hän alkaa vähitellen muistaa. Ensin pieniä palasia, sitten yhä enemmän. Totuus on järkyttävä.

Tässäpä todella outo lukukokemus. E. Lockhartin Me olimme valehtelijoita (WSOY 2021, suomentanut Riina Vuokko) oli minulle pitkään todella puuduttavaa luettavaa. Minua tympäisi lukea kultalusikka perseessä syntyneiden hemmoteltujen ihmisten juttuja. Varsinkin korskea ja manipuloiva vaari oli aivan kauhea. Sitten aivan loppukolmanneksella, kun totuus alkoi vähitellen hahmottua, kaikki kääntyikin päälaelleen. Se mitä oli luullut todeksi, ei ollutkaan. Huonoksi tuomitsemani kirja nostikin pisteitään.

En silti oikein ymmärrä kirjan suosiota. Etukannessa on John Greenen ylistys: "Jännittävä, kaunis ja kipunoivan älykäs". En allekirjoita noita sanoja. En kokenut kirjaa yhtään jännittävänä, saati sitten kauniina. Enkä kyllä kovin älykkäänäkään. Olen lukenut todella monta parempaakin (nuorten)kirjaa.

Ei ollut kyllä minun juttuni tämä. 

Kommentit

LauraKatarooma sanoi…
Mielenkiinnolla kyllä nyt ootan, että minkälainen mun lukukokemus tästä kirjasta on! Tää oottaa mulla hyllyssä, että saisin tartuttua siihen.
Anki sanoi…
Joo! Tästähän on pidetty paljon, itelle ei vain uponnut.
en lukenut kirjailijaa, kiitos vihjeestä
Jokke sanoi…
Moni varmasti jättää tämän kesken, ennen kuin päästään perimmäisten totuuksien äärelle. Tuskin tartun tähän.
Jonna sanoi…
Minäkin olen huomannut, että tämä on herättänyt valtavasti myönteistä huomiota. Nyt sinun ajatustesi myötä alkoi tuntua, että ehkä tähän pitäisi paneutua, jotta näkee, onko kirja itselle mieleen vai ei. :)
Anki sanoi…
Hannele: Ole hyvä vinkistä!

Jokke: Voi olla, että osalla jää kesken, melkein minullakin. Tavallaan loppu kuitenkin palkitsee.

Jonna: Kannattaa kokeilla, eihän sitä tiedä vaikka sinä pitäisit kovasti! :)
Tämä on tullut muutamaan otteeseen vastaan ja kiinnostaa edelleen. Hyvä tietää että alku ei välttämättä nappaa. Olen miettinyt olisiko tässä jotain samaa kuin Ane Rielin Pohjassa.
Argh, siis Ane Rielin Pihkassa.
Anki sanoi…
En ole tuota Pihkassa lukenut, niin en osaa sanoa. Itse hämmennyin, kun on olemassa myös nuortenkirja "Yksi meistä valehtelee". Aloitinkin sitä joskus, mutta en saanut loppuun jostain syystä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!