Pimeys (Hulda-sarja 1)

 "Hän oli epäonnistunut ensimmäisellä kerralla ja tarvitsi enemmän aikaa säästääkseen rahaa ja yrittääkseen uudestaan. 

 Ja niinpä hän vastasi, kyyneleet silmissään, harkitsevansa asiaa."

Ragnar Jónassonin dekkari Pimeys (Tammi 2021, suomentanut Vilja-Tuulia Huotarinen) on yllättävä. Alkuun ja aika pitkälle se on aika tavanomainen pohjoismainen dekkari. On kuollut nainen, jonka kuolema on jäänyt hieman epäselväksi ja sitä selvitellään. Kierrokset käyvät kuitenkin kovemmiksi ja loppu on hämmästyttävä, poikkeuksellinen.

Epätavanomaista kirjassa on myös sen päähenkilö. Hulda on juuri eläköitymässä oleva rikosetsivä, jota savustetaan työpaikalta ulos. Oikeaan eläkeikään olisi vielä pari kuukautta, mutta pomo on päättänyt jo antaa paikan nuorelle miehelle. Hulda saa hieman armonaikaa tutkia jotakin avointa juttua. Ja Hulda löytää Elenan, nuoren turvapaikanhakijan, jonka elämä päättyi Islantiin.

Huldalla ei ole ollut elämässään helppoa. Mies ja tytär ovat molemmat kuolleet. Yksinäisyys painaa harteilla ja eläkeaika tuntuu kauhistuttavalta. Mitä hän sitten tekisi? Vaeltaisi vain kaikki päivät? Onhan tietysti Pétur, komea eläkkeellä oleva lääkäri. Sydämessään Hulda kuitenkin tietää, ettei rakasta miestä.

Paljoa enempää en tohdi oikein kertoakaan, etten pilaa kenenkään lukukokemusta. Suosittelen kuitenkin tutustumaan. Luvut ovat lyhyitä ja kerronta sujuvaa. Mielenkiintoinen tieto on sekin, että tämä on trilogia, joka etenee ajassa taaksepäin!

Kommentit

Aah,tykkään islantilaisista dekkareista tähän täytyy tutustua!!
Takkutukka sanoi…
Jónasson osaa ällistyttävän luontevasti kiemurrella itsensä 64-vuotiaan, eläköityvän ja lasikattoon päätänsä kuhmuille asti koko työuransa hakanneen Huldan nahkoihin aidonoloisine tuntemuksineen ja luonnehdintoineen herkkäpiirtoisesti ja lyömättä överiksi, ihailuni & hatunnosto! Ketterä sarja, joka tosiaan vekkulisti kulkee ajallisesti takaperin;)
Margit sanoi…
Välttelen uusien sarjojen aloittamista, mutta tätä harkitsen Islannin vuoksi. Ja trilogiassahan on vain kolme osaa!
Anki sanoi…
Mari: Kannattaa tutustua! :)

Takkutukka: Kyllä, hyvin oli kirjailija osannut eläytyä vanhemman naisen elämään! Tulee varmaan luettua ne muutkin osat. :)

Margit: Tosiaan, trilogia on inhimillisen mittainen luettavaksi. Kirjassa myös oli kuvausta Islannin erämaasta.
Sinä seikkailet nyt enemmänkin Islannissa :) Minuakin nämä Jónassonin dekkarit ovat kiinnostaneet juuri Islannin takia. Tuo ajassa taaksepäin etenevä sarja on erikoinen ratkaisu.
Anki sanoi…
Kyllä, jännä ratkaisu mutta saa oikeastaan selityksensä tämän ekan kirjan myötä.
Mai Laakso sanoi…
Trilogian julkaiseminen nykyisyydestä menneisyyteen päin oli minulle turhan outo ratkaisu, joten jätin lukemisen tähän kirjaan.
tosi hyvä, kehusin Ragnar Jónassona, mihin kommenttini hävis...
Anki sanoi…
Mai: Minä taas todennäköisesti luen nuo muutkin osat.

Hannele: Bloggerissa on nyt jatkuvasti ongelmia kommentoinnissa :(
Jokke sanoi…
Ei ole tullut luettua islantilasta dekkari-genreä, tätä sarjaa on muutkin kehuneet.
Elegia sanoi…
Olen lukenut Jónassonin Ari Thor Arason -sarjaa ja se on minulla vielä kesken. Hyvin kiinnostava! Tämäkin kiinnostaa kovasti ja minua kiehtoo tuo nurinkurinen kronologia.
Anki sanoi…
Jokke: Joo, suosittelen tutustumaan!

Elegia: Enpä tiennytkään, että Jónassonilla on myös toinen sarja. Tuo nurinpäin etenevä sarja on hauska idea. Muutenkin tässä oli sellaista omaperäisyyttä, jota ei aina dekkarigenressä ole.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!