Valon paino

 "Puhumme unohduksen ja keskeneräisyyden kuvia, mutta yritäpä

määritellä kohtaaminen tai häivähdys

                                                          tai kiven lämpö puiden alla.


Jokainen metsä on metsänkaltainen poikkeama metsästä, jokainen

meistä on. Kun käsittämätön tulee, tulee maanuumenhiljaisuus

pakkasunisuuden aika             lumi


sataa lakanoille.                       mistä? me kuljemme läpi


kun tulemme tähän, unohdumme varjoisaan kohtaan

viileän ilman leikkaamaan."

Kristiina Wallin on kirjoittanut koskettavan runoteoksen Valon paino (Tammi 2016). Runonpuhuja on vanhassa tutussa talossa, joka kuitenkin on vieras. Suru on läsnä, mittaamaton. Vainajat vierailevat säännöllisesti talossa ja ulkosalla: "vainajat ripustavat oksille vaatteita, tuulessa paukkuvaa kangasta".  Talon lähellä on vettä ja metsä. Välillä talo lähenee metsää, välillä vesi tulee lähemmäs.

Tämä teos liikutti minua kovasti. Wallinin ote on aika lailla proosarunoa. Joukossa on kokeellisuutta, joka ei tunnu kikkailulta, vaan todella antaa teokselle jotakin. Ihan helpoimmasta päästä nämä runot eivät ole, sillä virkkeet ovat välillä keskeneräisiä, välillä ne jatkuvat villisti eteenpäin. Välillä on luettava useampaan kertaan. 

Välillä säkeet muuttuvat lähes suoraksi proosaksi. Näissä kohdissa runonpuhuja puhuttelee lukijaa tervehdyksellä "Hyvä vastaanottaja":

"Muistatko samalla tavalla kuin minä, kuvitteletko sinäkin murtumat joiden suhde todellisuuteen on selittämätön kuin kylmä, joka jatkuu viikkokausia ja tekee maisemasta hauraan. Ehkä sinäkin olet unohtanut ja siitä huolimatta yrität kertoa, ikään kuin kertomalla voisi tavoit- ikään kuin kielellä voisi"

Nautin tästä surun ja melankolian maisemasta, jonne Wallin päästi minut uppoamaan. Juuri tällaisesta runoudesta pidän eniten, runoudesta joka tavoittaa surun olemuksen. Todellakin suositus!

Kommentit

Henna sanoi…
Oi rakastan Kristiina Wallinin runoja! Ei helppoja mutta ei myöskään sellaisia, että tässä nyt vaan kikkaillaan sanoilla. Ovat ajatuksia herättäviä. Pidän hänestä myös esiintyjänä, olen käynyt monta kertaa kuuntelemassa kun hän lukee runojaan.
Anki sanoi…
On varmasti ollut elämys kuulla hänen lukevan! Pidin todella paljon myös hänen esikoisromaanistaan.
Minna Vuo-Cho sanoi…
Olen hirveän huono lukemaan runoja. Luulen, etten vain malta pysähtyä niihin tarpeeksi.
Ehkä pitäisi taas kokeilla, olisivatko lisävuodet tuoneet tarvittavaa kykyä keskittyä.
Anki sanoi…
Minäkin luen aika nopeasti, mutta hyvin on runotkin sujuneet. :) Tätä en ehkä suosittele aloitukseksi, mutta esim. Heidi Liehun runot voisivat sopia.
Amma sanoi…
Kuulostaa hienolta teokselta, niin sitaatin kuin kertomasi perusteella. Minä olen viime vuosina ”opetellut” lukemaan runoja. Tai ei kai siinä mitään opettelemista ole, sen kuin lukee vaan.
Mainitset tässä, että runot ikään kuin katkeilevat välillä, välillä taas pyörähtelevät eteenpäin. Siitä tuli mieleen keväällä lukemani Milka Luhtaniemen Kirnu. Rytmitys oli siinä samankaltainen. Aika haastava, mutta toisaalta jäi mieleen askarruttamaan.
Anki sanoi…
En tiedä, kun en ole Kirnua lukenut, mutta hyvin mahdollista! Tämä on kyllä hieno teos. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!