Em - Rakasta

 "Viideskymmenes vuosipäivä todennäköisesti todistaa, että muistamisessa on kyse myös unohtamisesta. Muistista on pyyhkiytynyt se tosiseikka, että kaikki vietnamilaiset, missä tahansa he asuvat, polveutuvat rakkaustarinasta, jonka osapuolina olivat keijujen rotua edustava nainen ja toisaalta mies, jossa virtasi lohikäärmeiden veri."

Kim Thúyn romaani Em - Rakasta (Gummerus 2021, suomentanut Marja Luoma) koostuu eräänlaisista sirpaleisista anekdooteista. Aikakausina ovat Vietnamin sota ja toisaalta moderni nykyaika. Kirjassa on muutama henkilö, jotka tavalla tai toisella kohtaavat.

Minut tämä kirja jätti jotenkin kylmäksi. Minun oli jostain syystä tavattoman vaikeaa pysyä kirjan henkilöistä kärryillä, vaikkei heitä ollut monta. Rakenteen sirpaleisuus teki kirjasta jotenkin vaikeasti lähestyttävän.

Sinänsä nämä sirpaleet tuovat hyvin ilmi tavallisen vietnamilaisen elämän sotaoloissa ja arjen siellä. Samoin tieto vietnamilaisnaisten osuudesta kynsihoitolabisneksessä oli ihan kiinnostava. Thúyn tyyli on omanlaisensa, minuun se ei nyt valitettavasti vedonnut.

Kommentit

Minulta ovat jääneet nämä Thúyn kirjat lukematta. Kiinnostusta on kyllä ollut, ja sitä ensimmäistä romaania kerran aloitinkin, mutta ainakaan sillä kertaa en jaksanut keskittyä siihen. En tiedä jaksaisinko joskus toisella kertaa vai eikö Thúy vain ole minun juttuni.

Tuo mainitsemasi sirpaleisuus voi varmasti tehdä kirjasta vaikeasti lähestyttävän, vaikka toisaalta siinä voi olla hyvätkin puolensa.
Anki sanoi…
Kyllä, joskus sirpaleisuus on hyvin kiehtovaa ja sopii kirjaan.

Keskittymistä tämä mielestäni vaatii hyvinkin paljon. Ehkä itsellänikään sitä ei ollut nyt tarpeeksi.
Elegia sanoi…
Mihinköhän ne minun kommenttini katosivat? Oliskohan roskiksessa... Tuleekohan tämäkään perille, sitä testailen.
Anki sanoi…
Tuli ainakin tämä perille.
Elegia sanoi…
Meniköhän ne edelliset kommentit sinun roskapostiin...

Anyway, olen Kimin aiemman teoksen (Ru) lukenut, mutta sen sirpalemaisuus jätti minutkin kylmäksi. Tämä lienee samalla kaavalla kirjoitettu, joten taidan skipata.
Anki sanoi…
Joo, voipi olla että ovat sitten ihan samantyylisiä.
riitta k sanoi…
En ole lukenut näitä kovasti tapetilla olleita. Ehkä joskus tulevaisuudessa, luultavimmin jäävät.
Anki sanoi…
Juu, kaikkea ei vain edes ehdi lukea.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI