Haltiaelämää

 "Tiedättekö te, mitä uni on? Se ei ole halumme synnyttämä haave vaan toinen väylä, ja tuon väylän kautta me imemme itseemme maailman olemusta ja kuljemme kohti totuutta, jonka usva paljastaa sinetöimällä näkyvän ja paljastamalla näkymättömän."

Muriel Barberyn romaani Haltiaelämää (Gummerus 2016, suomentanut Lotta Toivanen) on erikoinen. Se kertoo kahdesta hyvin erityisestä tytöstä, joilla on maagisia kykyjä. Clara osaa soittaa pianoa syntyjään ja maalata ihmeellisiä kuvia soitollaan. Hän myös näkee menneitä. Marialla on suuri voima, ja vähitellen hänen ajatuksensa yhdistyvät Claran kanssa. Suuri sota on syttymäisillään.

Periaatteessa Haltiaelämää-romaanin voisi luokitella fantasiaksi, onhan siinä nimensä mukaisesti haltioita, voimia ja suuri taistelu. Silti se ei tunnu oikealta kategorialta. Minusta tuntuu, että kirjoitettu tarina on lopulta vain vaikeasti tavoitettava allegoria.

Lyyrisyyden vuoksi tarina tuntui pitkään varsin korkealentoiselta enkä oikein syttynyt. Sitten loppupuoli menikin kuin siivillä. Luulen, että tarinalla haluttiin tuoda esiin jotain ihmisyydestä, yhteistyön voimasta ja luontoyhteydestä. Ainakin nämä teemat ovat mukana kirjassa.

Jotain tavoittamatonta kirjassa kuitenkin on. Luulen, etten oikein tajunnut kaikkea, mitä tarinasta olisi voinut saada irti. Romaani on hyvin erilainen kuin Barberyn aiemmat, sen perusteella mitä nyt niistä muistan. Mielestäni on kunnioitettavaa, että menestysromaanin kirjoittanut kirjailija kokeilee siipiään aivan uudella kirjoitustyylillä.

Mielenkiintoinen kokemus! Uskon kirjan kestävän useita lukukertoja. Kannattaa kokeilla!

Kommentit

Igelkottens elegans oli kiva kirja
Anki sanoi…
Joo, luin sen silloin aikoinaan ja pidin ainakin muistaakseni. :D
Haltiaelämää oli hämmentävä lukukokemus. Barbery on taitava kertoja ja mm. ympäristö oli hienosti kuvattu, mutta minulle jäi vähän hämäräksi mistä tarinassa lopulta oikein oli kyse.
Anki sanoi…
Joo, itsellenikin jäi olo että jotain olennaista jäi ymmärtämättä.
riitta k sanoi…
Minulta jäi tämä kesken. Siilin eleganssi oli ok, mutta enemmän pidin espanjaksi kuuntelemastani romaanista Yksinäinen ruusu. Se vie Kiotoon, jossa Barbery on itsekin asunut.
Anki sanoi…
Joo, tämä oli kyllä varsin erikoinen tapaus, ei varmasti maistu kaikille.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!