Lujasti lempeä

 "Me on aina suurempi voima kuin minä."

Maaret Kallion kirja Lujasti lempeä (WSOY 2016) kritisoi jatkuvaa täydellisyyden tavoittelua ja yksilökeskeisyyttä. Sen ydinsanoma on, että tarvitsemme luottamuksellisia suhteita toisiin ja lujaa lempeyttä itseämme kohtaan.

Kallio on tunnettu samannimisestä kolumninurkastaan Helsingin Sanomissa. Koen hänen aiheensa hyvin valaiseviksi. Sitä oli myös tämä kirja. Kalliolla on vahva noja omaan ammattitaitoonsa psykoterapeuttina. Hän tuntee ihmiselämän karikot.

Kallio muistuttaa siitä, että ääripäitä on syytä välttää. Ei ole järkevää pitää yllä kovaa, periksiantamatonta kuria muttei myöskään löysyyttä. Tärkeä sanoma on myös, että ihmisellä on tarve päteä jossakin. On saatava riittävästi vastuuta elämässä.

Kirjoittaja myös huomauttaa, ettei pelkkä asenne riitä. Vaikka kuinka päättäisi olla nyt parempi ihminen, ei pelkkä asenne kanna pitkälle. Liika vaatiminen itseltä on varma tie epäonnistumiseen. On osattava valita taistelunsa ja se, mihin voimavaransa asettaa. Kaikkea ei vain voi saada, varsinkaan yhtä aikaa.

Oikein hyvä teos! Varmasti tarpeellista luettavaa monelle suomalaiselle.

Kommentit

Kuulostaa hyvältä. Luottamukselliset suhteet toisiin ja luja lempeys itseä kohtaan ovat molemmat hyvinkin tarpeellisia.
Jokke sanoi…
Maaret Kallion tyyli on asiallinen, ja hänellä on hyviä ajatuksia. Kirjan sisältöä en tunne, mutta perfektionismista ei seuraa hyvää. Olen itse oppinut tekemään asioita sen enempää hieromatta niitä. Pyrin myös olemaan kärsivällinen. Kun ratkoo yhden ongelman, tulee seuraava, joten elämä ei käy tylsäksi.
Anki sanoi…
Oikein hyvä metodi! Kallion tyyli on todellakin asiallinen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!