lauantai 13. elokuuta 2022

Nukkuu lapsi viallinen

 "Topiakselle Sonian oli turha teeskennellä, eikä hän teeskennellytkään kuin vähän vain. Hän jaksoi aina sanoa, että voi itse asiassa jo paljon paremmin ja ei, ei pää niin kipeä ollut, häntä vain vähän väsytti. Sonia oli vannottanut Topiasta olemaan hiiskumatta asiasta kenellekään."

Nukkuu lapsi viallinen (Robustos 2010) on Siiri Enorannan alkutuotantoa. Se kertoo sairaasta Soniasta, jota enkeli on tullut hakemaan. Jotain kuitenkin menee taivasmatkalla vikaan.

Mielestäni Enorannan kirjat, vaikka luokitellaankin yleensä nuortenkirjoiksi, sopivat hyvin myös aikuisille. Nukkuu lapsi viallinen kuitenkin tuntuu enemmän lastenkirjalta. Kirja on kerrottu enimmäkseen Sonian kautta, enkeli saa muutaman luvun. Sonia on koululainen ja hänen ajattelunsa on taitavasti luotu juuri lapsen yksinkertaiseksi ajatteluksi.

Mielenkiintoista on se, että enkeli on itse asiassa kovin väsynyt tehtäväänsä. Se on tehnyt työtään jo tuhansia vuosia. Siivet painavat kovasti ja sädekehä on vaikea asetella kunnolla paikoilleen. Sonian kysely välillä ärsyttää enkeliä, vaikka periaatteessa sen pitäisi pysyä lempeänä.

Sonian elämä tapahtuu juuri sodan jälkeen. Kotona kaikki on muuttunut isän ja sedän tultua sodasta. Kotona on tukahtunut ilmapiiri. Isälle Sonia ei edes uskalla puhua. Ainoa tuki ja turva on isoveli Topias, joka jo alkuvaiheessa huolestuu Sonian jatkuvasta ja vähitellen pahenevasta yskästä.

Kuitenkaan kirja ei yllä lähellekään Enorannan myöhempien kirjojen tasolle. Se ei mielestäni pysy täysin jäntevänä, vaikka sinänsä ihan mielenkiintoinen onkin. Toisaalta ainahan on parempi, että myöhemmät kirjat ylittävät vanhemmat.


6 kommenttia:

aino harjula kirjoitti...

Kuulostaa kiinnostavalta. En ole tästä kuullutkaan. Aihe ja teema herättää lukuhaluja, ainakin sen verran, että voisi vilkaista, vaikka kirjailjan uudempi tuotanto ei ehkä kiinnostakaan. Kiitos esittelystä!

Anki kirjoitti...

Suosittelen, saattaisit pitää tästä! :)

Celestine kirjoitti...

Olen tämän lukenut joskus vuosia sitten, enkä tästä kauheasti edes muista. Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että Enorannan myöhempi tuotanto on parempaa. Nimestä tosin pidin ja pidän edelleen erittäin paljon!

Anki kirjoitti...

Joo, nimi on kyllä tosi hyvä!

riitta k kirjoitti...

Minä tunnen Enorannan vain nimeltä, pitäisi lukea joskus joku myöhäisemmpi kirja.

Anki kirjoitti...

Suosittelen, ovat hyvin erilaisia kirjoja!