Sano jotakin kaunista

 "Katsoimme sängyssä maaten nauhoituksen huippukohdat uudelleen. Heidän kahdenkeskisen hetkensä katsoimme useampaan kertaan. Lopun halaamiskohtauksen katsoimme myös. Siinä oli aitoa iloa ja riehakkuutta. Se sai hymyilemään. Nauru tarttui. Kameran sijainnin muuttaminen on onnistunut ratkaisu. Katvealue on lähes olematon."

Marko Järvikallaksen novellikokoelma Sano jotakin kaunista (Siltala 2021) on erikoinen. Toistuvina teemoina on äkillinen vieraus, omituiset ihmiset ja välillä jopa klaustrofobinen tunnelma.

Harvemmin tulee jostain syystä luettua novelleja. Tämänkin kirjan otin luettavaksi vain Helmet-haasteen takia. Kirjan ihmiset ovat tosiaan hyvin omituisia. On nainen, joka alkaa pitää ex-miniänsä mekkoa. Pakettiautossa asuva pariskunta, joka muuttaa ventovieraiden tyhjään taloon. Pariskunta, joka kuvaa kotiaan ja siellä vierailevia naapureitaan.

Kirjassa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta ei se oikein sytyttänyt. Sujuvasti nämä novellit luki, mutta jokin kertomistyylissä ei oikein miellyttänyt minua. Jokin näissä ihmisissä oli myös jollain lailla inhottavaa.

Kommentit

No kuulostaapa tosiaan erikoiselta. Ei taitaisi olla ihan minun juttuni. Novelleja tekisi kyllä mieli lukea nyt lisää, kun innostuin lukemastani Sari Vuoriston novellikokoelmasta.
Anki sanoi…
No tosiaan. Sinä voisit tykätä Helmi Kekkosen novellikokoelmasta Kotiin. :)
riitta k sanoi…
Järvikallas on taitava novellisti, vaikka en minäkään tämän kokoelman henkilöhahmoista suuremmin pitänyt. Minä tulkitsin niin, että Järvikallas halusi osoittaa, että kenen tahansa elämässä voi tapahtua joku juttu, joka suistaa älyttömään ja absurdiin käyttäytymiseen.
Anki sanoi…
Olet varmaan oikeassa. Kyllähän henkilöt olivat aika tiukoissa paikoissa.
Mua edelleen kiinnostaa nämä Järvikallaksen novellit. Se edellinen (?) kokoelma Minne täällä voi mennä oli mulla lainassa yhtä lukumaratonia varten, mutta se palautui lukematta kirjastoon. Tilanne kaipaisi korjausta...
Anki sanoi…
Mikseipä kannattaisi kokeilla, vaikken minä nyt niin innostunutkaan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!