En ole kuolemassa vielä

 "Kulkisin kaikilla poluilla

nousisin jokaiselle mäelle

enkä tulisi koskaan takaisin"

Johanna Hasun runoteos En ole kuolemassa vielä (Reuna 2022) käsittelee sairastumista. Kirjan kansiliepeessä sanotaan, että runoilija sairastui rintasyöpään ja että osa teoksen tuotoista annetaan Rintasyöpäyhdistykselle.

Kirjan kansi on upea, samoin kansien välissä olevat valokuvat. Hasu kirjoittaa hienosti sairaudestaan ja sen mukanaan tuomista ajatuksista ja tunteista. Silti en jotenkin uponnut tähän syvään, säkeet eivät täysin soineet minussa, vaikka siellä hienoja kohtia olikin.

Ihmettelin myös välillä hyppäyksiä muihin aiheisiin. Runossa Lumeton käsitellään muuttuvia talvia, sitten loppupuolella kokoelmaa tulee jouluaiheisia runoja. Koin tämän jotenkin rikkovan teoksen koherenttiutta. Alkupää ja keskiosa on niin selkeästi sairastamista, jolloin hyppäys muihin aiheisiin tuntui oudolta ja irralliselta.

Hieman epätasainen teos siis. Hetkensä tässä kuitenkin on ja kuten sanottua, sairautta ja sairastumista on kuvattu hyvin.

"Kun olen mennyt

järjestäkää suuret juhlat

pitäkää pidot

kantakaa pöytään rakkaimmat herkut

laulakaa yhdessä elämän laulut

tanssikaa

soittakaa

jakakaa yhdessä kaikki muistot 

itkekää"

Kommentit

Hieno kansi tässä on. Yllättävää tosiaan, että välillä hypätään muihin aiheisiin, kun kirjan nimikin on mikä on, ja sairaus on selvästi se pääteema. En tiedä eläytyisikö runoihin syvemmin, jos olisi itsellä kokemusta rintasyövästä. Tuossa lopuksi jakamassasi runossa on kyllä kauneutta.
Anki sanoi…
Niin, voi olla että itsekin rintasyöpää sairastavana siihen eläytyisi enemmän. Kyllä tässä kauniita kohtia oli!
onneksi nykyään yli 90% selviää, tärkeetä ajoissa päästä hoitoon.
Anki sanoi…
Kyllä, aikainen hoitoonpääsy on tärkeää!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!