Fantasma

"Lukemalla etsin tietä muinaiseen, hukattuun. Luin kirjoituksia, jotka olivat niin vanhoja, ettei niiden ymmärtäminen aina ollut mahdollista. Monet tekstit olivat niin kaukana omasta kokemusmaailmastani, etten edes voinut muodostaa niistä mielipidettä. Ja sitä juuri etsin. En halunnut olla mitään mieltä. Etsin selittämätöntä, en jotain omassa päässäni loogisiksi kokonaisuuksiksi tyhjentyvää."

Tanja Tiekson teos Fantasma - Essee (S&S 2022) on nimensä mukaisesti pitkä, jaksotettu essee. Kuten yläpuolella olevasta lainauksesta käy ilmi, Tiekso koettaa tavoittaa tavoittamatonta. Hän matkustaa junalla ympäri Eurooppaa tutkimassa vanhoja kirjoituksia ja muinaisia sekä nykyisiä puutarhoja. Yksi punainen lanka puutarhojen ohella ovat eläimet:

"Aivan tekstin alussa Derrida [siis ajattelija Jacques Derrida, lisäys omani] kertoo päätyvänsä ihmisen määränpäistä ja äärirajoilta ihmisen ja eläimen välisten rajojen ylitykseen, ja myöhemmin hän kirjoittaa, että eläimen katse näyttää hänelle ihmisyyden tutkimattoman rajan. Edelleen hän kirjoittaa elävän olennon itsensä kirjoituksesta, omaelämäkerrallisesta eläimestä, kollokvion teemasta."

Minua miellyttää kovasti tämä oivallus ihmisestä yhtenä eläimenä. Tiekso itsekin näkee itsensä haistelemassa muiden eläinten (siis ihmisten) jättämiä jälkiä. Tiekso onkin perehtynyt kaikenlaiseen filosofiaan, kasvitieteeseen ja myytteihin. Läpi kirjan esiintyy keskiajan kuuluisa nunna Hildegard Bingeniläinen. Hän oli muun muassa säveltäjä, mutta myös erittäin perehtynyt erilaisiin (hyöty)kasvilajeihin. Hän harjoitti myös varhaista tieteellistä ajattelua, ja kirjoitti teoksen Olentojen kirja. Siinä hän pohtii kaikkia olevaisia ja erilaisia elementtejä.

Tiekso näkee yhteyden myös kaikkien toiseutettujen ihmisten ja eläinten välillä. Eläinkin on Toinen, ihmisen määrittelemä. Haluamme ajatella, että ihminen ei olisi eläin, vaikkei se totta olekaan. Tieksoa kiehtoo myös taidesuuntaus groteski, jossa ihmisen ja eläimen väliset rajat sekoittuvat:

"Groteskit näyt kuvastavat toisenlaisuuden potentiaa, jatkuvia sisäisiä spirituaalisia muutoksia, fantasian kykyä. Ne ilmentävät kategorioiden katoamista, ruumiiden uudelleenjäsentämisen mahdollisuuksia, jota rajoittaa vain mielikuvituksen puute. Rajattomat mahdollisuudet avautuvat uni- ja valvetilojen mieleen heijastamissa näyissä."

Kirja on melkoinen runsaudensarvi, joten en pysty ammentamaan tähän rajalliseen tilaan läheskään kaikkea. Pidin tästä pitkästä esseestä kovasti, joskin sivupoluille hypähtelyä oli välillä turhan paljon. Toisinaan tuntui, että fokus hieman katosi. Oli mukavaa, että Tiekso käsitteli niin paljon erilaisten kirjoittajien ja ajattelijoiden kirjoituksia.

Ei vaikeimmasta muttei myöskään helpoimmasta päästä. Tottumattomalle esseen lukijalle en suoraan suosittelisi. Kannattaa ensin kokeilla jotain hieman helpompitajuista, kuten vaikka Hannu-Pekka Björkmanin esseekokoelmia.

"Seuduilla, joilla kodittomien kohtalot kietoutuvat toisiinsa, sijaitsee tunnetun maailman reuna. Se on riemun ja kauhunkirjava alitajuinen maisema, myyttisten tarujen näyttämö. Enkä nyt ymmärrä, miksi täältä täytyisi palata takaisin. Ennen kaikkea, minne täältä täytyisi palata?"

Kommentit

aino harjula sanoi…
""Seuduilla, joilla kodittomien kohtalot kietoutuvat toisiinsa, sijaitsee tunnetun maailman reuna-" Lause on kuin sadun aloituslause. Tämä on varmasti minulle liian vaikeatajuista, mutta olisi ihan oppia kirjoittamaan esseitä. Kansikuva teoksessa on kaunis. Se on kuin portti ihanaan puutarhaan, kauneuden maailmaan, mutta näin ollen ehkä harhaanjohtava.
Anki sanoi…
Ei se oikeastaan ole harhaanjohtava, tässä on niin paljon puhetta kasveista ja puutarhoista.
Mainitsemasi lause on todella hieno!
ketjukolaaja sanoi…
Tekstisi alussa oleva lainaus, joka loppuu sanoihin: "Etsin selittämätöntä, en jotain omassa päässäni loogisiksi kokonaisuuksiksi tyhjentyvää", tuo mieleeni ne minulle käsittämättömiksi jäävät uudemman tyylin runot, joitten sanotaan "pakenevat merkityksiä". Ehkä esseen kirjoittaja etsii juuri senkaltaista luettavaa? Netin mukaan hän onkin kiinnostunut avant garde -taiteen teorioista ja kokeellisesta taiteesta. Duinon elegiat voisi myös soveltua, niissä Rilke muistaakseni puhuu eläimen katseesta, siitä miten se suuntautuu nykyhetkeen.
Anki sanoi…
En minäkään ihan aina pääse uudemmista runoista kärryille, mutta olen hyvin utelias erilaisen taiteen suhteen. Siinä mielessä jaan Tiekson ajatusmaailman.

Rilkeä pitäisi ehdottomasti lukea, hyvä kun muistutit!
Takkutukka sanoi…
Uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus. Hyvä nimi ja houkutteleva kansi. Vaikuttaa antoisalta teokselta, joka on luettava ajatuksella ja ajan kanssa.

(PS. Rilkeltä löytyy tuoreimpana suomennos "Uusia runoja":)
Anki sanoi…
Joo, ajatusta tähän täytyy panna lukiessaan ehdottomasti. Ei ole nopeasti pureksittavissa nämä ajatukset!

Kiitos sinullekin Rilke-vinkistä! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen