Koolla on väliä!

 "Tässä kirjassa haluamme tuoda lihavuuden tutkimukseen ja lihavuuskeskusteluihin toisenlaisen näkökulman. Lihavuus on monitahoinen ruumiillinen ja yhteiskunnallinen ilmiö, jota voi ja tulee tarkastella monin tavoin, monesta näkökulmasta. Koska lihavuutta on tutkittu lähinnä terveys- ja väestöpoliittisena ongelmana, lihavuuteen liittyvät kulttuuriset, sosiaaliset, psyykkiset ja kokemukselliset kysymykset ovat jääneet valitettavasti liian vähälle huomiolle."

Katariina Kyrölän ja Hannele Harjusen toimittama Koolla on väliä! - Lihavuus, ruumisnormit ja sukupuoli (Like 2007) on artikkelikokoelma. Kyseiset akateemiset artikkelit käsittelevät lihavuutta ennen kaikkea yhteiskunnallisena asiana. Lopussa on myös pari vapaampaa kirjoitusta ja sanasto.

Vaikka kirjan julkaisusta on jo reilusti yli 10 vuotta aikaa, se ei ikävä kyllä ole vanhentunut. Artikkeleissa korostuu lihavuus mediassa esitettynä. Mukana on myös artikkeli feederismistä (tarkoittaa seksuaalista mieltymystä itseään lihottavaan tai lihotettavana olevaan (naiseen)) sekä hyvin mielenkiintoinen tutkielma lihavuudesta välitilana. 

Ongelmallista näissä teksteissä oli niiden kantaaottavuus. Mielestäni akateemiseen tutkimukseen ei missään määrin kuulu aktivismi, vaikkakin aktivismi voi antaa sytykkeitä tieteelliselle tutkimukselle. Poikkeuksetta kirjoittajat kirjoittivat artikkeleissaan minämuodossa. Esseiksikään näitä tekstejä ei varsinaisesti voi kutsua, sillä lähdeviitteet ja lähdeluettelot ovat kyllä täysin kunnossa. Tuohon aikaan naistutkimuksen nimellä ollutta oppiainetta (nyk. sukupuolentutkimus) ei usein julkisessa keskustelussa pidetä luotettavana ja kunnollisena, ja ikävä kyllä tämä kantaaottavuus sai minutkin takajaloilleni. 

Noin muutoin koin kyllä artikkelien olevan asiaa. Nykyisin lihavuusaktivismia on täällä Suomessakin ja pikku hiljaa ehkä median kuvastokin on laajentunut. Mieleeni tulee ainakin se kuukautissidemainos, jossa ylipainoinen nainen taitoluistelee. On sinänsä todella outoa, miten vähän ylipainoisia mediassa näkee, kun kuitenkin väestössä heitä/meitä on paljon. 

Ei helppolukuisimmasta päästä akateemisen kielen vuoksi. Kuitenkin kiinnostavaa luettavaa ja toimii vertailukohtana tämänhetkiselle yhteiskunnalliselle tilanteelle.

Kommentit

Minä henk.koht. olen allerginen sanoille lihava ja läski. Kun monille muille asioille on keksitty mitä mielikuvituksellisimpia kiertoilmauksia, ettei vain loukattaisi ketään, en ymmärrä, miksi tässä asiassa ei voida käyttää neutraalia ja asiallista sanaa ylipainoinen, kun sellainenkin suomen kielessä on. Tai ainakin minun mielestäni se on paljon neutraalimpi sana. Siksi en itse aio lukea tällaisia lihavuus- ja läskiyskirjoja.
LauraKatarooma sanoi…
Mulla jäi tää kesken, öö, oisko ollu viime vuonna. Ei vaan just sillon lähteny. Aion kyllä lukea tän vielä joku päivä.

Tohon ylläolevaan Kirjarikas elämäni kommenttiin: Ite taas käytän ittestäni just lihava- sanaa ku koen ylipainoisen ton yli-sanan takia huonona. Ylipainoinen = normaalin yli. Ei kiitos. Oon normaali lihavanaki. Läski- sanaa kyllä iteki vierastan, ku se oli ala-aste-aikoina kauhee haukkumasana. Mutta mielenkiintosta tää, miten erilaiset sanat on toisille neutraali ja toisille ei!
okeita nuo huomiosi, ei niin pitäisi kirjoittaa
Anki sanoi…
Kirjassa otetaan jonkin verran kantaa juuri tuohon sanastoon. Erityisesti Jenkeissä on pyritty ottamaan vastaavaa sanaa 'fat' haltuun, jotta se saisi uudenlaisia merkityksiä. Kirjassa kerrottiin myös, että siellä on järjestäytymässä tutkimusala fat studies. En kyllä itsekään käytä läski sanaa koskaan.
No tämähän nyt on tällaista sanoista saivartelua, mutta minulle taas on ihan ok, etten ole normaali joka asiassa. Ei ihmisen ole pakko olla tukahduttavan normaali ollakseen ok. Minulle itse asiassa "normaali" on joku sellainen muotti, johon kaikki haluttaisiin pakottaa ollakseen hyväksyttäviä. Enkä ole itse mahtunut muotteihin muissakaan asioissa.

Kun kerran minulla on reilusti painoa, sitä saa kyllä sanoa ylipainoksi. Mutta sille nauraminen ja siitä ilkeästi huomautteleminen on taas eri asia. Lihava-sanaa taas olen enimmäkseen kuullut käytettävän negatiivisessa merkityksessä, haukkumasanana, mutta voihan olla, että olen pudonnut kehityksen kelkasta siinä asiassa.
Anki sanoi…
Tämä terminologia on tosi kiinnostava ilmiö. Kirjan kirjoittajat kokivat puolestaan sanan lihava neutraalimpana kuin esimerkiksi sanan ylipainoinen saati läski. Itse kuvaisin itseäni myös ylipainoisena. En koe olevani niin isokokoinen että puhuisin itsestäni varsinaisesti lihavana. Omaan korvaani sana lihava kuuluu jo sitten reilumpi paino.
Marjatta Mentula sanoi…
Vaatekaupoissa näkee hassuja kiertoilmauksia, Lindexillä esim oli Generous (lopettivat muistaakseni tämän osaston), jossain Isot tytöt (tytöt :)).
Päivän Hesarin Torstai-osassa on juttu kehosurusta. Ihminen katsoo itseään peilistä ja suree kadonnutta kehomuotoaan tai jopa sellaista, mitä hänellä ei ole koskaan ollut.
Kun liikkuu isommissa ihmisjoukoissa, näkee vaikka minkä muotoisia ja kokoisia ihmisiä. Minun silmääni kaikki ne ihmiset näyttävät hyviltä, jotka ovat löytäneet omaan tyyliinsä sopivat vaatteet. Liian tiukat eivät näytä kenelläkään hyviltä.
Rantalomalla tein sen huomion, että vanhat ihmiset olivat virkeän ja hyvinvoivan näköisiä kunnolla puettuina, mutta shortseissa säälittäviä ruipeloita, siis on pukeuduttava iän mukaisesti, jos haluaa näyttää hyvältä.
Sille ei tietenkään voi paljon mitään, miltä itsestä tuntuu. Voi surra ulkomuotoaan ja olla mielestään liian iso, vaikka muut pitäisivät kaunottarena.
Anki sanoi…
Joo tuo isot tytöt on kyllä suorastaan ällö ilmaus. :D Miksi tytötellä muutenkaan aikuisia naisia?

Luottamukseni Hesariin on heikentynyt, mutta tuo kehosurujuttu vaikuttaa kyllä kiinnostavalta. Tunnistan tunteen.

Kyllä, kauneutta on monessa koossa, ei vain pienissä. Toki omien hyvien puolien tunnistaminen on valttia, niitähän sitä kannattaa korostaa oli koko mikä hyvänsä.
Elegia sanoi…
Kiinnostava teos ja keskustelu, joka siitä syntyi. Sanastosta: on jännä huomata, miten eri tavoin kukin sanat kokee. Itse olen olettanut, että "ylipainoinen" on neutraalihko sana, mutta eihän se sitä kaikille tosiaan välttämättä ole.

Minulla odottaa Raisa Omaheihon provosoivalla nimellä varustettu teos Ratkaisuja läskeille lukuvuoroaan. Itse en ole ylipainoinen, mutta en pidä siitä miten ihmisten kehoja arvostellaan jatkuvasti medioissa ja muutenkin.
Anki sanoi…
Kyllä, en itse tullut alun perin ajatelleeksikaan tuota sanastoasiaa.

Ihmiskehojen arvostelu suuntaan ja toiseen on inhottavaa. Minullakin on tuo Omaheimon kirja lukulistalla. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!