Manillaköysi

" - Vetäkää, vetäkää, kyllä minä kestän! Vaikka kyllä te vedättekin! hän huusi. - Tulkaa auttamaan sivulliset, kyllä köyden päähän miehiä mahtuu.

    Kaksi miestä kiirehtikin auttamaan köydenkiertäjiä, mutta pian päät olivat niin lyhyellä, että hyvä kun kaksikin miestä mahtui Joosen ympärille."

Veijo Meren todennäköisesti kuuluisin teos on Manillaköysi (ilmestyi ensim. kerran 1957; Keskeiset teokset, Otava 1975). Se kertoo Joose Keppilästä, sotamiehestä, joka rintamalla ollessaan löytää erinomaisen köydenpätkän. Hän aikoo viedä sen lomilla salaa kotiinsa. Niinpä auttavat korsutoverit köyden Joosen ympärille mahdollisimman tiukkaan, ettei köysi putoa maahan. Joose lähtee lomille, vaan miten mahtaa matka sujua keskivartalo köytettynä?

Täytyy sanoa, että tarina hämmensi minua. Odotin huumoria varsin paljon. Kyllä sitäkin tässä oli, vieläpä monessa kohdassa. Mutta välissä olevissa kertomuksissa se oli kyllä varsin sysimustaa, erityisesti siinä tarinassa, jossa vapaaksi päässeet siat söivät kaatuneiden ruumiita. Muitakin iljettäviä kohtia kirjassa oli.

Tarina/Kirja oli myös melkoisen sekava. Kokonaisuudessaan vain 100 sivua käsittävä juttu sisältää todella monta aiheesta hyppäävää sivukertomusta. Itse pääjuonessa ei juuri edes pysytä, vaan joka tuutista tulee aina uusi tarina. Kyllähän nekin mielenkiinnolla luki, mutta olin kyllä jokseenkin päästäni pyörällä.

Meren vahvuus on ehdottomasti tilannekomiikka. Mieleen piirtyi hyvin ympäri ratapihaa pasteeraava saksalainen upseeri, joka yritti ottaa junansa resiinalla kiinni. Samoin köytetyn Joosen sekoilu oli varsin hupaisaa. 

Lyhyesti sanottuna: sekava tarina, mutta varsin viihdyttävä. Sitä jäin kyllä miettimään, että nykypäivän kustannustoimittajat tuskin olisivat sallineet tällaista sivupoluille rönsyämistä ainakaan tässä mittakaavassa.

Loppuun täytyy luonnollisesti liittää tämä hupaisa pätkä, jossa vääpeli saa hullun suosiolla alas katolta.



Kommentit

Meidän piti lukea Manillaköysi yläasteella. En muista muuta kuin etten ymmärtänyt siitä mitään. Hyvä kun joku muukin on kokenut kirjan sekavana :) Joskin onneksi viihdyttävänä! Itse olen joskus miettinyt, olisiko kirja avautunut paremmin nyt aikuisena, mutta ei ole tullut koskaan kokeiltua. Eihän tämä selvästikään mikään nuortenkirja ole :)
Pearl Clover sanoi…
Mekin luimme tämän koulussa esimerkkinä sodan modernista kuvauksesta absurdina. En itsekään erityisemmin ihastunut kirjaan, se oli liian sekava ja kuten sanoit paikoin iljettävä :D
Anneli A sanoi…
Onpa kiva, kun olet ottanut tällaisen klassikon luettavaksi. Tämä oli niitä minun lukioajan kirjoja. Pidin tästä esitelmän Leppävirran kirjastossa. Olisi kyllä kiinnostavaa lukea tämä uudelleen.
Jokke sanoi…
Luin tämä siihen Keskisuomalaisen 100 kirjaa -haasteeseen. Bloggauksessa en kertonut mielipidettäni kirjasta, joka kuten kuvaat oli sekava, enkä pitänyt siitä. Minusta Everstin autonkuljettaja ja Jääkiekkoilijan kesä olivat parempia, mutta niitäkään en tule uudestaan lukemaan :)
Mai Laakso sanoi…
Minäkin tykkään Meren komiikasta :)
Mai Laakso sanoi…
Olen Veijo Meren kirjojen fani.
Takkutukka sanoi…
Tämä on ollut aikanaan sellainen must-luettava ja poikinut runsaasti keskusteluakin.
Vaikea arvioida, kuinka teokseen - vaikka mustan huumorin ystäväksi tunnustaudunkin - nyt suhtautuisi;)
ketjukolaaja sanoi…
Veijo Meri on tehnyt minuun niin lähtemättömän vaikutuksen, että piti ihan katsoa omasta blogistani mitä olen häneltä lukenut. Minulla oli joskus Meren kirjoittama kirja Mannerheimista, mutta en ole varma luinko senkään kokonaan. Ehkä on niin, että huumori on Meren parhainta aluetta, myös sotakertomukset ovat hänen laariinsa langenneet. Manillaköysi luettiin koulussa, muistan siitä vain pari rivoa sitaattia, toisessa puhutaan meirän Mairesta ja toisessa skrobeloinnista. Voin muistaa väärinkin. Tuo elokuva aiheesta oli aika suosittu. Elokuvassa sikakohtaus tuntui kyllä varsin hauskalta. Erkki Pajala onnistui naurattamaan ainakin meidän perhettä. Olisin kyllä toivonut jotenkin onnellisempaa loppua Joosen toikkaroinnille, mutta eipä kai sota ole mitään onnellista aikaa.
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Joo ei ole nuortenkirja! Huumori oli sattuvaa, mutta sekavahan tämä oli.

Pearl Cover: Joo, tokkopa yleensäkään maistuu koululaisille. :D

Anneli: Voihan sitä hyvin lukea taas uudelleen ja katsoa, mitä on nyt mieltä. :) Sivujakaan ei ole kuin se 100.

Jokke: Minäkin luin nimenomaan tuon Keskisuomalaisen haasteen vuoksi. Tässä Keskeisissä teoksissa olisi toki muutakin luettavaa mutta nyt ainakin passaan.

Mai: Kiva kuulla!

Takkutukka: Välillä on kyllä kiva lukea samoja uudelleen, saa perspektiiviä. :)

Ketjukolaaja: Huumori on kyllä minusta ainakin Meren ehdoton vahvuus. :)
Gregorius sanoi…
Minä pidin tästä kyllä kovasti, jos pitäisi mainita top viisi parhaat suomalaiset kirjat niin kyllä tämä siellä olisi...musta huumori ja siirtymät sisätarinoiden ja kehystarinan välillä toimivat minuun erinomaisesti (enkä pitänyt edes sekavana)
Anki sanoi…
Kiva että olet tykännyt! :)
Kuten moni muukin, olen lukenut tämän ysiluokalla ja muistan saaneeni hyvän arvosanan referaatista. Kirjasta en sitten mitään muistakaan 😃 Elokuva kun olen katsonut ja muistan loppuratkaisun. Mietin vain että mitä olen mahtanut kasiluokalla ajatella noista raaemmista yksityiskohdista.
Piti kyllä kirjoittamani yläasteella eikä ysiluokalla... Kasilla tiedän tuon lukeneeni.
Anki sanoi…
On tämä turhan erikoinen valinta yläkouluun mielestäni. En toki ole juuri äikänope mutta ope kuitenkin. Varsinkin nykynuorisolle tämä monessa tarinassa hyppely lienee tosi tuskaista luettavaa, kun tottumusta lukemiseen ei monella ole kovin hyvin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!