Ruumis / Huoneet

"Vaatii paljon aikaa asetella mahdotonta järjestykseen. Jokainen lause, jonka kirjoitan, peittää alleen jotakin mitä jätän kirjoittamatta. Mikään tarina ei ole liian kammottava kerrottavaksi, mutta kaikkia tarinoita ei voi kertoa. Joistakin asioista tulee näkyviä silloin, kun niiden puuttuminen huomataan. 

   Käännän sivuja ruumiini sisällä. Kirja on paikka, sivu on huone. Täällä olen turvassa. Täällä olen koskematon."

Susanna Hastin omaelämäkerrallinen esikoisromaani Ruumis / Huoneet (S&S 2022) on todella rankka. Se kertoo naisesta, joka alkaa pureutua aukkoiseen muistiinsa. Jo alussa on selvää, että hän on kohdannut nuorena seksuaalista väkivaltaa. Nainen haluaa tehdä dokumentin, koettaa ymmärtää että se todella tapahtui hänelle. Täyttää muistin aukot.

Lukiessani kirjaa minulla heräsikin epäilys omakohtaisuudesta, koska seksuaalisen trauman kuvaus oli niin osuvaa ja ytimeen osuvaa. Ikävä kyllä hyvin iso osa kirjasta onkin elämäkerrallista, se selviää tästä Helsingin Sanomien haastattelusta

Kirja on arvokas kuvaus väkivallasta ei vain siksi, että näistä asioista pitäisi yleisestikin puhua enemmän, vaan ennen kaikkea siksi, että tekijät ovat itsekin alaikäisiä. En ole tainnut koskaan lukea romaania, jossa raiskauksen tekijät olisivat alaikäisiä. Aihe on todella suuri tabu. Raiskaaja nähdään edelleen vanhempana miehenä. Koetin googlettaa tietoa nuorten tekemistä seksuaalirikoksista enkä löytänyt oikein mitään. Tämäkin kertoo jotain.

Kuvauksen ruumiillisuus teki minuun vaikutuksen. Romaanissa ruumiit ja huoneet vertautuvat toisiinsa, ne ovat tiloja joissa tapahtuu asioita. Päähenkilö miettii useampaan kertaan, että huoneet ja esineet varastoivat ruumiin lailla sen pahan, mitä tapahtuu. Ruumis on täynnä näkyviä ja näkymättömiä jälkiä. Raiskatun ruumis on sotatanner.

Todella ansiokas esikoisromaani. Toivon todella, että se huomataan kaikkialla ja että siitä puhuttaisiin. Yksi tämän vuoden parhaimmista kirjoista.

"Miten epäreilua muistaa väkivallasta niin paljon ja rakkaudesta niin vähän."

Kommentit

En ollutkaan vielä kuullut tästä joten kiitos vinkistä. Kestän kyllä yleensä aika hyvinkin lukea tämän(kin) tyyppisiä ja aihe kiinnostaa, jos niin voi edes sanoa 🙈
Takkutukka sanoi…
Raiskaus ja hyväksikäyttö ovat edelleen jossain määrin tabuja ja niistä annettavat tuomiot ovat löperöjä suhteessa aiheutettuun - usein elämänmittaiseen - traumaan ja vahinkoon, joten yksikään teos aiheesta ei ole liikaa eiko tieto lisää tuskaa!

Jengiytymisen ja väkivallan lisääntymisen myötä ei valitettavasti ole syytä olettaa, että tämänkaltaiset rikokset ja nuorten seksuaalinen häirintä ainakaan vähenisivät...
Elegia sanoi…
Minulla tämä kirja odottaa lukuvuoroa. Kuulin siitä ensimmäisen kerran vasta viime viikolla kirjabloggaajien tapaamisessa, joka järjestettiin kustantamon tiloissa. Siellä Susanna Hast kertoi itsekin kirjastaan. Olen ajatellut säästää kirjan kotona luettavaksi (olen nyt Suomessa). Mielenkiinnolla siis luin kirjoituksesi!
Anki sanoi…
Jane: Kyllä minuakin aihe kiinnostaa, varsinkin se että miten voi selvitä.

Takkutukka: Kyllä, yksikään aiheesta kertova teos ei ole turha! Olet myös varmasti oikeassa tuon jengiytymisen suhteen. :(

Elegia: Onpa hienoa, että Hast on ollut siellä puhumassa! Odotan mielenkiinnolla sinun mielipidettäsi kirjasta.
Anki sanoi…
Uhrilta ei unohdu mutta monelta muulta kyllä.
Kirjan nimi on aika erikoinen. Tätä taidettiin kehua Hesarissakin. En ollut tätä kuitenkaan sen kummemmin noteerannut, mutta kyllä arviosi herätti kiinnostukseni!
Anki sanoi…
Joo, nimi ei ole tavallinen mutta saa kyllä selityksensä kirjan mittaan. Kiva kuulla että alkoi kiinnostaa! :)
Amma sanoi…
Erikoinen nimi oli kiinnittänyt minunkin huomioni, mutta en sen tarkemmin tiennyt, minkälaisesta teoksesta ja aiheesta on kysymys. Kuulostaa kyllä todella tärkeältä kirjalta. Täytyypä laittaa mieleen, jos sattuu tulemaan vastaan.
Anki sanoi…
Joo! Rankka kirja, mutta itse koin että sen lukeminen oli hyvin tärkeää.
No jopas - nimi on ehkä vilahtanut joskus silmieni ohi, mutta enpä ole teosta osannut noteerata. Kiitos siis nostosta!
Aihe on todella tärkeä, mutta vaatii rajuudessaan varmastikin lukijalta lujaa kanttia. Ei siis ehkä ihan joka hetken ja/tai lukijan kirja..?
Anki sanoi…
Ei ole varmasti jokaiselle sopiva, aihe on sen verran voimakkaasti triggeröivä. Omalla harkinnalla siis.
Kuulostaa vaikuttavalta, mutta kovin rankalta. Ei ehkä sovi minulle juuri nyt.
Anki sanoi…
Rankka tämä onkin!
Jonna sanoi…
Rankkuus pelottaa mutta silti tämä myös ehdottomasti kiinnostaa. Onnittelut kirjailijalle HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkuudesta! :)
Anki sanoi…
Oi, mahtavaa että on palkintoehdokkaana!!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!