Anu Kantola & työryhmä - Kahdeksan kuplan Suomi - Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat

 "Moderneissa yhteiskunnissa elämän pysyvin piirre on jatkuva muutos. Se, mikä näyttää tänään ikuiselta, saattaa olla jo huomenna menneisyyttä, johon ei ole paluuta. Elämme yhtä aikaa menneisyydessä ja tulevaisuudessa: yritämme jatkaa sitä, mikä on ollut, ja samalla tarttua kiinni siihen, mitä on tulossa ja minne olemme menossa."

Anu Kantolan & työryhmän tietoteos Kahdeksan kuplan Suomi - Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat (Gaudeamus 2022) on monien vuosien tutkimuksen tulos. Tutkijat syvähaastattelivat ison joukon suomalaisia ja maahanmuuttajia selvittääkseen, mitkä heidän asenteensa eri asioihin ovat. Ytimessä oli työ tai sen puute. Esille nousivat myös verot, politiikka, äänestäminen ja yksilön kunnia.

Kirja oli todella kiinnostavaa luettavaa, joskin välillä myös ahdistavaa. Ennen kaikkea erään miespuolisen pienyrittäjän kovuus kauhistutti minua: hän toivoi valtavaa taantumaa, jossa ihmisten joko olisi pakko työllistyä tai vaikka sitten kuolla. Pelkäsin jo etukäteen tällaista äärimmäisyyttä.

Sinänsä olikin helpottavaa huomata, että ainakaan näillä eri tuloluokissa ja ammateissa olevilla haastatelluilla ei muutoin ollut kovin jyrkkiä ajatuksia. Keskiluokkaisilta tuli kyllä vanhaa hokemaa tuilla makaavista eläteistä, mutta se ei ollut haastattelujen pääsisältö. Oli mielenkiintoista, miten liberaaleja ylemmän keskiluokan ihmiset näyttivät olevan. Siitä huolimatta, että he elävät yrityksissä kovan tulospaineen alla.

Kirjoittajat toteavatkin lopussa, että Suomessa ei ole niin rajua kahtiajakoa menestyjiin ja häviäjiin kuin joissain muissa maissa, mutta tuloerot ovat silti kasvaneet. Työryhmä pohti suomalaisuuden tarinaa ja katsoi, että vanha oppi kompromissien tärkeydestä elää yhä. Hyvinvointivaltion kannatus on edelleen korkea. 


Kommentit

Marjatta Mentula sanoi…
Tämä kirja näyttää olevan Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Olen kiinnostunut tästä sekä Ville-Juhani Sutisen suomentamista ja muita kirjallisia aiheita sisältävästä kirjasta 'Vaivan arvoista – esseitä poikkeuskirjallisuudesta'.
Takkutukka sanoi…
Suomessa tuo 1990-luvun alun lama kaikkinensa leikkasi suuresti ja pysyvästi aiemmin laajaa ns. keskiluokkaamme ja yrittäjäkuntaamme sekä loi tuolloin tilaipäisiksi mainitut ruokajonot, jotka ovat ajan myötä vain pidentyneet.
Sen kun ihmiskunta oivaltaisi, että vähemmän on enemmän kaikille;)
Anki sanoi…
Marjatta: Kyllä, teos on tosiaan ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi. Myös mainitsemasi Sutisen kirja kuulostaa kiinnostavalta!

Takkutukka: Kyllä, lama on aiheuttanut pysyvät tuhot. Mielestäni luin joskus jostain loppupäätelmiä tutkimuksesta, joka koski laman aikaan nuorina olleita. Monella pääsy työelämään oli häiriintynyt pysyvästi.
ei ehkä niin rajua kahtiajakoa, hyvä jos noin

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!