Kaisa Pulakka - Kurittomat - Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja

 "Myytteihin ja kansantaruihin tutustumalla voi saada myös ymmärrystä siitä, miten samanlaisia ihmiset pohjimmiltaan ovat riippumatta siitä, millä puolella maapalloa asutaan. Ihmiset kertovat samankaltaisia tarinoita ja heitä askarruttavat samat kysymykset - ajatukset kaiken synnystä, kuolemasta, luonnonilmiöistä. Kaikilla on tarve selittää ja ymmärtää. Siksi myytit toistuvat yllättävän samankaltaisina joka puolella maailma."

Kaisa Pulakan naseva teos Kurittomat - Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja (Atena 2021) ammentaa ennen kaikkea myyteistä. Pulakka katsoo maailmaa feminismin kautta ja häntä alkoivat kiehtoa kovasti vanhat tarinat ja legendat. Ensin syntyi podcast Kauhee akka ja sen jälkeen tämä kirja. 

Kirjailijan kynänjälki on selkeä ja virkeä. Pulakka osaa kirjoittaa sujuvasti ja olla sen päälle vielä hauskakin. Oikeastaan kuvien kuvatekstit olivat tässä suhteessa parhaimpia. 

Pidin kovasti siitä, että kirjassa käsiteltiin muitakin kuin länsimaisia/länsimaissa hyvin tunnettuja myyttejä. Kirja lähtee liikkeelle Raamatun Lilithistä, joka tosin on poistettu ajat sitten Raamatun tekstikaanonista. Hänet tuntevat parhaiten juutalaiset, joilla on kaikenlaisia pelkotiloja lapsensurmaajaksi ja miestenviettelijäksi leimattua Lilithiä kohtaan. Myytin mukaan Lilith oli Aatamin ensimmäinen vaimo, joka ei kuitenkaan suostunut alistumaan miehen vallan alle vaan otti ja lähti, ja sai Jumalan rangaistuksen. 

Pulakka sivuaa monia naiseuden odotuksia näiden myyttien kautta. On seksuaalisuuden tukahduttamista ja äitiyden paineita. Uhrautumista, pelkoa, toiseutta. Onneksi nykysilmin myyttejä voi lukea vallan toisinkin, ja niin Pulakka todella tekee.

Siinä mielessä varsinainen tietokirja tämä ei ole, että Pulakka ottaa teksteihin voimakkaasti kantaa. Eräässä kirjaryhmässä joku haikaili englannin nonfictionin kaltaista kategoriaa suomeenkin. Sitä toivon itsekin! Minulla on blogissani pääjako romaani/tietokirjat. Minua kiusaa se, että jälkimmäisessä on kaikenlaista settiä, jota vain ehkä hyvällä tahdolla voi sanoa tietokirjaksi. Jos teillä lukijoilla on ehdotuksia paremmasta kategoriasta, niin pankaa kommentteihin! 

Kauheiden akkojen ja myyttisten olentojen kunniaksi linkitän tähän englantilaisen pakanarokkibändin Inkubus Sukkubuksen biisin Heart of Lilith.



Kommentit

Margit sanoi…
Tämä on tosiaan hauska kirja, jossa vanhoja myyttejä katsotaan uudella tavalla.
LauraKatarooma sanoi…
Tää kirja oli kyllä hyvä! Samaten se podcast, jonka oon kuunnellu.
Anki sanoi…
Margit: Kyllä, oikein hyvä teos!

LauraKatarooma: Pitäisi minunkin joskus kokeilla sitä podcastia.
Mai Laakso sanoi…
Voi kiitos tämän kirjan esittelystä. Niin sitä on Raamattua väännelty ja käännelty sopivammaksi vuosituhansien aikana. Sopivammaksi miesten vallalle.
Mahtava nimi kirjalla.
Anki sanoi…
Ole hyvä, Mai! Nimi on tosi hyvä kuten kirjakin. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!