Helmet-lukuhaaste 2023!

 


Täällä taas, uusi Helmet-lukuhaaste! Olen jälleen mukana. Täytyy sanoa, että aivan ensilukemalta kuulosti tosi vaikealta. Sitten kun vähän pohti ääneen tässä kotikotona, rupesi ideoita syntymään. Lisäksi Helmet-haasteella on oma fb-sivunsa oppaineen päivineen, joten eiköhän joka kohtaan löydy jotain luettavaa. :)

Scifi on genrenä sellainen, johon en juuri ole tutustunut. Nyt sitten on aika! Kaikista vaikein on kuitenkin mielestäni tuo elämäntapa, jota ei enää ole. Lisäksi tuo "kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi" kuulostaa vaikealta tulkita. Otetaanko lukuun pelkkä etunimi vai etunimi + sukunimi? Pitääkö kirjainten olla jakautuneina samoin kuin minun nimessäni? Äiti avuliaasti laski, että minun nimessäni on 13 kirjainta ja niin on myös Arttu Tuomisella. :D (Minulla on hänen uutukaisensa juuri kesken). Ehkä tartun tuohon tulkintaan, nimeni ei toki jaotu yhtään samoin kuin Tuomisella.

Itsehän siis aloitan tämän haasteen tekemisen välittömästi, en odottele vuoden vaihtumista. Katson, että koska haaste julkaistaan 29.12. sen voi myös aloittaa silloin. 


1. Kirjassa on kartta

2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta

3. Kirjan nimessä on kasvi

4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna

5. Kirjassa ollaan maan alla

6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate

7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta

8. Kirja kertoo pienestä kaupungista

9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja

11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi

12. Kirjan nimi liittyy veteen

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs

14. Kirja kertoo terveydenhuollosta

15. Kirjan nimessä on ja-sana

16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa

17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä)

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt

20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla

21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta

22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon

23. Kirja on iso

24. Kirja kertoo urheilijasta

25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi

26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä

27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä

29. Kirjassa on minä-kertoja

30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi

31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas

32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

34. Kirja kertoo Ukrainasta

35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua

36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan

37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole

38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan

39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta

40. Kirjassa hylätään jotain

41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa

43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa

44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä

45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan

46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika

47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön

49. Kirja on julkaistu vuonna 2023

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Kommentit

Onpa siinä haasteessa omat haasteensa! Mutta myös paljon mielenkiintoista. Scifiä minäkään en ole lukenut. Ja maailmaan mahtuu niin monenlaista elämäntapaa, että mistä tietää, ettei jotain elämäntapaa oikeasti ole enää missään?? Hyvä kun äitisi ratkaisi noin hienosti yhden haastekohdan ongelman :) Lukuiloa ja -intoa sinulle haasteen pariin!
Gregorius sanoi…
Scifin varmaan saan napattua, mutta haasteessa on kyllä pari muuta aika hankalaa kohtaa, saa nähdä miten laajasti jotain kohtia täytyy tulkita...

Mietin kanssa tuota nimeä ja lähtökohtaisesti halusin katsoa hyllystä löytyykö sellaisia kirjailijoita joiden nimen kirjaimet myös jakautuvat etunimeen ja sukunimeen samalla tavalla, ja löytyi kyllä parikin sopivaa. Muutaman muun täsmäkohdan olen kanssa jo käynyt valikoimassa.
aino harjula sanoi…
Scifi tulee minullakin olemaan vaikea. Mutta muuten ajattelin kokeilla tämän läpikäymistä entiseen tyyliin, luen mitä luen ja katson, mihin kohtaan teos sovieltuu. Sitten varmaan jossain vaiheessa täytyy katsoa ja etsiä sopivaa.
Saara Ylönen sanoi…
Minunkin mielestä tämän vuoden haaste tuntui vaikealta. Tai siis lähinnä itelleni, koska pyrin lukemaan omasta hyllystä niin paljon kuin pystyn. Tullut noita kirjoja "hieman" hankittua, mutta ei ole ollut aikaa lukea :D Eli joudun varmaan paljolti unohtamaan oman hyllyn kirjat ja metsästän kirjastosta haastekohtiin kirjoja. Ensimmäisen kirjan kuitenkin sain jo tänään sijoitettua haasteeseen :) https://lukutoukanluetutsivut.blogspot.com/2022/12/marko-raassina-kalevala.html
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Itse asiassa tuohon kadonneeseen elämäntapaan joku vinkkais Facebookissa Untinen-Auelin Maan lapset-sarjan. Ja tosiaan, luolamiesten ja -naisten tavoista ainakin osa lienee jo kadonnut. :)

Gregorius: Sinulla on sitten tiukempi tulkinta nimestä kuin minulla. Minä saatan mahdollisesti tyytyä tuohon Tuomiseen.

Aino: Scifikohtaan olisi mahdollista lukea esim. Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille, jonka ainakin pitäisi olla hauska. Se on vielä jossain muussa haasteessani jos en väärin muista eli voisin ottaa sen lukemistoon.

Saara: Tuo on kyllä lähtökohtaisesti hyvä, että pyrkii lukemaan paljon omasta hyllystä! Itselläni omat jäävät aina kirjastolainojen jalkoihin.
Jonna sanoi…
Onpa taas tosi kiinnostava haaste! Joihinkin kohtiin löysin jo heti luettavaa mutta osa tulee olemaan vaikeita. Esimerkiksi juuri scifi mietityttää.
Etenen taas sillä tahdilla, että luen mitä haluan ja katson, mihin kohtaan luettu sopii. Sitten myöhemmin alan katsoa tarkemmin, jos löytäisin puuttuviin kohtiin sopivia kirjoja. Taktiikka ei ole tehokas mutta sain tänäkin vuonna haasteen tehtyä. :)
Anki sanoi…
Joo tuo on minusta varsin hyvä tekniikka tehdä haastetta. :) Itse jossain määrin jo nyt valikoin osan luettavista, mutta annan itselleni mahdollisuuden muuttaa suunnitelmaa.
Leena Laurila sanoi…
Täälläkin taas yksi, jota erityisesti scifi mietityttää. Se on kieltämättä jotain jota olen tottunut kaukaa kiertämään, sekä kirjoissa että elokuvissa. Ja vielä mieheni suosikkigenre :) - Pitänee hänen hyllyjään koluta, jos mielin tuon kohdan saada hoidettua.
Anki sanoi…
Minäkään en ole scifiä lukenu, mutta en sinänsä oikein tiedä että miksi niin on. Eiköhän sieltä löydy helmensä kuten muistakin genreistä. :) Kauhu olisi minusta pahempi, siihen olisi vaikea löytää vain vähäsen pelottavaa teosta. :D
Sci-fi tulee olemaan vaikea kohta, mietin sitä sitten joskus 😃 Yritin tuota Linnunradan käsikirjaa liftareille jo tässä kuussa toisen haasteen kohtaan Avaruudessa, mutta kestin kuunnella vartin verran ja siihen jäi 😬 Oon niin huono lukemaan edes puoliskolla mitään.

Minä meinaan tuon nimihaasteen tulkita 4+9 ja löysin ihan kolme kirjailijaa, ehhehe! Mutta kaikki oli mieleisiä joten ei ongelmaa!
Anki sanoi…
Minua taas tuo scifi vähäsen kiinnostaa, kun se on niin uusi asia itselleni.

Minua hämmentää tuo nimen tiukka tulkinta, kun missään ei vaadita että nimen pitäisi jaottua kirjailijan kanssa tasan. :D Itse en jaksa nähdä niin suurta vaivaa.
Elegia sanoi…
Pidin Helmet-lukuhaasteesta välivuoden mutta ensi vuonna osallistun taas. Kiinnostavia haastekohtia, joista osa vaikuttaa melko helpoilta ja sitten on myös haatavampia kohtia, joihin täytynee etsiä varta vasten kirjoja. Se etsiminen on oikeastaan aika hauskaa!
Anki sanoi…
Joo sehän se on melkein koko homman suola, että joutuu etsimään vähän. :) Sitten voi olla onnellinen kun saa jonkun vaikean kohdan täyteen.
Elegia sanoi…
Minulla esiintyi laiskuutta just tuon itsensä haastamisen suhteen eli en jaksanut oikein etsiä niitä vaikeampia kohteita. Siksi pidin taukoa ja kokeilin kyllä erästä toista haastetta viime vuonna. Nyt tuntuisi siltä, että on taas intoa haastaa itseä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!