Markus Kajo - Tandem-Kentauri eli Kettusen jo mones kirja

 "Verenpainelääkitys kuivattaa suun niin tehokkaasti, ettei pysty käynnistämään eikä pysäyttämään työhevosta.

Jos on verenpainelääkitty ja hevospelin kyydissä, on vain tyydyttävä joko istumaan paikallaan ätvöttävän hevosen kärrissä, tai siedettävä sitä haipakkaa jota hepo sattuu sillä hetkellä pinttelemään."

Markus Kajon Tandem-Kentauri eli Kettusen jo mones kirja (Docendo 2018) on riemukasta verbaliikan ilotulitusta! Kajo on kirjoittanut pakinoitaan jo ties miten kauan ja Kettunen-kirjoja löytyy useita. Kajon huumorin ytimessä on aina tietty hyväntahtoisuus. Vaikka hän välillä teksteissään käy kovilla kierroksilla ei hän koskaan ole todella pahantahtoinen.

"Hauska sana on "Lackadaisical". Voitaisiin kai suomentaa "Lötkö ja innoton". Tai: "sohvaperunaisa", "musakoiso", "pankkovävyisä", tms. Kait."

Kajolla on juuret Lieksassa kuten minullakin, joten siitäkö tämä aivan omanlaisensa tuttuus ja kotiinpaluun tunne Kajon tekstien ääressä johtunee. Hän yksinkertaisesti tulee ajatelleeksi monta sellaista asiaa, joita kukaan muu ei.

Kirjasta löytyy myös aikoinaan suuret jakomäärät Facebookissa saanut kirjoitus Me hiljaisuuden, numeroiden, hämärän, valon ja appelsiininmakuisten ja muiden yksinäisten ajatusten lapset. Se on monipolvinen ja hengästyttävä kuvaus ihmisistä, jotka eivät ole kuten enemmistö ja jotka sopeutuvat usein huonosti valtavirran elämään. Tekstissä jopa mainitaan joitain neurologisia poikkeamia, mutta samaan hengenvetoon todetaan, "tahi ei leimana mitään selkeää". Ihminen voidaaan kokea outona ja poikkeavana ilman "kirjainkoodejakin". Tästä linkistä pääset lukemaan tekstin ja löydät sen sieltä myös Kajon itsensä lukemana! Laitan tähän yhden pienen pätkän:

"Me jotka annamme meluisien ja rajattomien ihmisten kävellä ylitsemme ja pyydämme anteeksi siitä aiheutunutta vaivaa. Me, Talmudin Am ha'aretz, Alhaiset, libertaariyhteiskunnan epäanarkokapitalistiset, syntisen kilpailuhengettömät, liian vähän tuottavat paariat, jotka kävelemme kumarassa vastamelukuulokkeet korvilla läpi ihmismeren, kykenemättä antamaan sen kauneuden näkyä, jonka mielemme kenties sai muna- tai siittiösolussa tapahtuneen pienen loppuvaiheen äkillisen geenimutaation suomana luontaisetuna."

Lukekaa ihmeessä Kajoa! Hän on oudosti unohtunut eikä varmaan moni minun ikäluokastani saati nuoremmista ole hänestä kuullutkaan. Kettunen-kirjalla saa myös ainakin minun mielestäni hyvin kuitattua uunituoreesta Helmet-haasteesta kohdan 17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja. Hieman ehkä venyttäen saisi myös kohdan 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika (jos nyt analysoimme Kettunen-alter egoa).

Tähän aivan loppuun linkitän vielä Elävän arkiston klassikon, Markus Kajon pokka pettää.

Kommentit

Minulle on tuttu, Kajo oli supersuosittu jo 80-luvulla :) Kiitos, että muistutit Kajon osuvista teksteistä!
Anki sanoi…
Tosiaan Kajo on varmaan aiemmin ollut tunnetumpi kuin nyt, luulen. Ole hyvä, Kajo on paras! :)
Jokke sanoi…
Kajo on tuttu minullekin lähinnä TV:stä. Mukavia tarinoita hänellä.
Anki sanoi…
Kyllä, tosi mukavia. :)
Celestine sanoi…
Tätä nimenomaista teosta en ole lukenut, mutta Kajo on kyllä tuttu! Absurdiksikin menevä huumori ja nokkela sanankäyttö on toimiva yhdistelmä. Oletko lukenut tai kuullut oman suursuosikkini, Viiden tapiirin voittajalle maallikko-ohje? (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/12/31/viiden-tapiirin-voittajalle-maallikko-ohje) Nauran tälle joka kerta aivan vedet silmissä.
Anki sanoi…
Celestine: Tapiirijuttu oli minulle ihan uusi, suurkiitos! :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!