Mila Teräs - Yökirjeitä

 
"Frida katsoi Hessua. Aikuisten tulisi opettaa pojille tyttöjen kunnioittamista ja tasa-arvoa, mutta Hessu vain hyssytteli Jemiä kuin isoa vauvaa ja jatkoi kierrostaan luokassaan niin kuin mitään kummallista ei olisi tapahtunut. 
     Jemi virnuili opettajan selän takana ja jatkoi, nyt vain hiljaisemmalla äänellä:
     - Vittu kun sulla on hyvät tissit."

Mila Teräs on jälleen ajassa kiinni nuortenromaanillaan Yökirjeitä (Otava 2022). Päähenkilö Frida koettaa selvitä arjestaan kotona ja koulussa. Välit entiseen parhaaseen ystävään ovat katkolla eikä muita kavereita ole. Frida ei saa unta, hän on kuolemanväsynyt. Vähitellen kirja paljastaa hänen kantamansa raskaan salaisuuden.

Yökirjeitä on aiheeltaan rankka romaani, mutta siksi kovin tärkeä. Koulun arjessa ja kaikkialla muuallakin pojat ja miehet katsovat oikeudekseen tuijottaa, kopeloida ja tehdä tytöille pahaa. Frida pelkää ja hänen ruumiinsa on jatkuvassa jännitystilassa. 

Tätä kehollista puolta oli minusta oivaltavasti avattu ratsastuksen kautta. Minähän en aiheesta mitään juuri ymmärrä, mutta Fridalla on vaikeuksia ohjata hevosta, koska hän ei osaa rentouttaa kehoaan. Hevonen on herkkä eläin ja osaa aavistaa ihmisen olotiloja. Fridan vapautumisesta oli hienoa lukea.

Yökirjeitä on sopivalla tavalla edistyksellinen nuortenkirja. Sen kielessä on välillä jopa lyyrisyyttä ja rivit pakkautuvat toisinaan säeromaanin muotoon. Jos haluaa lukea nykyaikaisen nuortenromaanin, tässä on hyvä vaihtoehto.

Kommentit

aika toivottavasti parantumassa, pitkälle jo päästy mielestäni
Anki sanoi…
Joo, ollaan kyllä edistytty mutta vielä on työtä edessä.
(mun autokorrigering on ruattiks 🇸🇪 ... koneella)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI