Diana Wynne Jones - Liikkuva linna (Liikkuva linna -sarja 1)

 

"Sophie lähti kohti peiliä ja huomasi ontuvansa. Peilistä kuvastuvat kasvot olivat varsin tyynet, sillä hän tiesi mitä odottaa. Ne olivat luisevan vanhan naisen kasvot, kuihtuneet ja rusehtavat, ja niitä ympäröi valkoinen hiuspöheikkö. Hänen omat silmänsä tuijottivat häntä peilistä, tosin keltaisina ja vetisinä ja varsin murheellisina.

    >>Älä huoli, vanha rahjus>>, Sophie sanoi kasvoille. >>Näytät kohtalaisen terveeltä. Juuri tällainenhan sinä sitä paitsi oikeasti oletkin.>>"

Sophie on kolmesta tytöstä vanhin. Kun isä kuolee ja taloudellinen tilanne on kehno, tytöt menevät eri paikkoihin oppiin. Sophie jää perheen hattukauppaan. Sophien oltua tyly Erämaan noidalle tämä muuttaa hänet ikivanhaksi. Sophie kerää tavaransa ja lähtee maailmalle kertomatta kellekään mitään. Yöksi hän pelastautuu omituiseen liikkuvaan linnaan, jota asuttaa huhujen mukaan tyttöjen sydämiä syövä velho Howl. Sophie ei näe nykyisessä olemuksessaan pienintäkään riskiä sydämensä puolesta ja asettuu taloksi. Mutta Sophie ei suinkaan ole ainoa Noidan uhri eikä kaikki muutenkaan sitä miltä näyttää...

Luin lapsena Diana Wynne Jonesin kirjoja paljon, mutten jostain syystä koskaan tätä kirjaa Liikkuva linna (WSOY 2005, suomentanut Ville Viitanen). Se ei samassa määrin ole huumorintäyteinen kuten Jonesin muut fantasiahupailut, mutta kelpo teos silti. Uppouduin kirjan maailmaan hyvin voimakkaasti, vaikka se ehkä olikin hitusen sekava. Sophie oli tosi hyvä päähenkilö äreine mietteineen ja suorine toimineen. Vaikka hän tietysti pohjimmiltaan oli koko ajan nuori, oli kiva että kirjan päähenkilö kuitenkin oli vanha nainen.

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 30 kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi (Phoenix Award 2006)

Helmet-haaste 2019: kohta 33 olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan (Hayao Miyazakin suosittu samanniminen anime-elokuva)

Kommentit

LauraKatarooma sanoi…
Muistan tästä kirjasta sen, että en pitäny Sophiesta enkä siitä velhosta, jonka linnassa Sophie on. :D
Anki sanoi…
Haha no sitten kirjakaan ei varmaan ole ollut mieleen :D
LauraKatarooma sanoi…
Oli se muuten! Mun mielestä juoni oli hyvä ja samaten tuo maailma. Päähenkilöt vaan oli ärsyttäviä. :D
Anki sanoi…
Ahaa, no hyvä että muuten pidit :D
Celestine sanoi…
Olen lukenut tämän ehkä reilut kymmenen vuotta sitten ja muistelen pettyneeni jonkin verran, olin nimittäin nähnyt elokuvan monta kertaa (jossain vaiheessa osasin sen ulkoakin), ja kirja erosi siitä melkoisesti. Mielestäni elokuvassa oli paljon kiinnostavampi juoni! Kirjan jatko-osista muistan sen sijaan pitäneeni. Tämän uusintaluku kuitenkin kutkuttaisi, luulen, että voisin pitää siitä enemmän nyt!
Anki sanoi…
Joo no itsehän olen nähnyt sen elokuvan kerran joskus kymmenen vuotta sitten eikä ole paljoa muistikuvia. :D En siis kiistä sitä, etteikö se voisi ollakin parempi. Kuitenkin pidin aika kovasti tästä kirjastakin.
Elegia sanoi…
Ihastuttavan jännä kansi tässä! En ole lukenut mitään Wynne Jonesilta, mutta tämän kirjan nimi on jäänyt mieleeni jostain. En enää muista mistä.
Anki sanoi…
Joo! Tykkään itsekin kannesta. :)
LauraKatarooma sanoi…
Mullahan on muuten Calcifer-korviksetkin! Se oli mainio hahmo se! <3
Anki sanoi…
Joo Calcifer oli tosi hyvä hahmo!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!