Kirjahaaste

 Bongasin tämän haasteen vähän aikaa sitten Kirjaimia-blogista ja voisinpa aloittaa tammikuisen ja tämänvuotisen bloggaamisen tästä!

1. Kuinka monta kirjaa on liikaa kirjasarjan sisällä?

Uusista sarjoista on tullut minulle melkoinen rima ylitettäväksi, joten kovin monta osaa en sarjoihin toivoisi. Toisaalta, jos sarja osoittautuukin loistavaksi niin eihän sen haluaisi loppuvan. No, sanotaan nyt liukuvasti, että 5-6 kirjan jälkeen ollaan riskirajoilla. Oikeastaan jo 5 ilmestynyttä kirjaa aloittamattomassa sarjassa on melko kauheaa. :D

2. Mitä mieltä olet jatkojännäreistä?

Sitä että dekkaristit voisivat edes harkita, onko aivan välttämätöntä aloittaa jatkosarjaa ensinkään. Itsenäiset osat kunniaan!

3. Kovakantinen vai pokkari?

Kovakantinen, koska se ei nuhjaannu niin helposti ja yleensä myös kirjainten koko on isompi.

4. Suosikkikirja?

Apua! No sanotaan nyt vaikka vakiovastaus eli L. M. Montgomeryn Runotyttö maineen polulla.

5. Kirja, josta pidät vähiten?

Täysiä huteja tulee oikeastaan hämmästyttävän harvoin, mutta kyllä se Henrik Tikkasen Henrikinkatu oli tosi kauhea.

6. Kolmiodraamat, kyllä vai ei?

Kyllä, jos kirjailija kertoo taitavasti kaikkien näkökulmasta.

7. Viimeisin kirja, jota et vain voinut lukea loppuun?

Vähän noloa jotenkin, mutta J. S. Meresmaan Kerberos. Kyllä minä sen vielä luen, olen pitänyt aiemmista, mutta jotenkin liikaa täydellisyyttä omaan makuuni noin nuorten ihmisten käytöksessä. Se oli jotenkin siihen hetkeen ihan liikaa. Luen kyllä vielä sen, kuten sanottu.

8. Kirja, jota tällä hetkellä luet?

Näitä on taas kertynyt. Hanya Yanagiharan Paratiisiin, Anja Erämajan Olen nyt täällä metsässä, Arttu Tuomisen Häväistyt ja Tove Ditlevsenin Lapsuus. Huh huh! :D

9. Viimeisin kirja, jota suosittelit jollekin?

Hmm, täällä blogissa suosittelin erikseen eilisessä vuosikatsauksessa Vigdís Grímsdóttirin kirjaa Valosta valoon. Toki voi ajatella, että kaikki vuoden 24 kohokohtaa ovat suosituksia. :)

10. Vanhin kirja, jonka olet lukenut?

Tämä on kyllä paha! Varmaan Brontën siskosten kirjat. 1800-luvun kirjallisuutta on tullut kahlattua ihan mukavasti omaan ikään nähden muutenkin.

11. Uusin kirja, jonka olet lukenut?

Ihan nyt tarkalleen uusinta en osaa sanoa, mutta bloggauksissa uusimmasta päästä on viime vuonna ilmestynyt Mila Teräksen Yökirjeitä.

12. Suosikkikirjailija?

Kyllä se yhä edelleen on L. M. Montgomery.

13. Kirjojen ostaminen vai lainaaminen?

No toki lainaaminen, ei olisi mitään mahdollisuutta ostaa kaikkea mitä haluaa lukea. :D Eikä se määrä kirjoja mahtuisi minnekään.

14. Kirja, josta et pitänyt, mutta mistä muut kuitenkin pitivät?

Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö on saavuttanut suuren suosion, mutta minusta se oli suoraan sanottuna huono. Joistain hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta.

15. Kirjanmerkit vai hiirenkorvat?

Jessus, ei kai kukaan enää nykyään taivuttele kirjoja hiirenkorville! Ehdottomasti kirjanmerkit.

16. Kirja, jonka luet aina uudelleen?

L. M. Montgomeryn Runotyttö maineen polulla.

17. Voitko lukea kuunnellessasi musiikkia?

Yleensä en, mutta jostain syystä joulukuussa kuuntelin musiikkia lukiessani Ujuni Ahmedin ja Hannu Lauerman elämäntarinoita. Kuulokkeissa soi juuri löytämäni Vermilian uusin levy Ruska. Suosittelen, jos tunnelmallinen metallimusiikki bläkkis- ja folk-elementeillä kiinnostaa.

18. Yksi näkökulma vai useita eri näkökulmia?

Kumpikin on ihan hyvä, kunhan niitä useita näkökulmia ei ole aivan tolkuttomasti. Silloin yleensä lukeminen on todella tuskaisaa kun ei meinaa pysyä kärryillä.

19. Luetko kirjan yhden istumalta vai usean päivän aikana?

Todella harvoin tulee luettua kerralla mitään, edes kovin ohuita teoksia. No Faustin osat luin kahden vuorokauden aikana ja hyvin tiiviiseen tahtiin, mutta sekään ei täytä ehtoa.


Semmoista tällä kertaa. Eikun kohti uusia lukukokemuksia!


Kommentit

tykkäsin Henrik Tikkanen kirjasta kun luin joskus 1970-luvulla, pitäiskö lukee uudestaan…
Anki sanoi…
Minä uskallan väittää ajan jokseenkin ajaneen Henrikin kirjasta ohi. Nykyään ei katsota yhtä hyvällä vaimoaan pettävää ja kikkelistään kirjoittavaa miestä. :D
Margit sanoi…
Tämän haasteen vastauksia on mukava lukea. Iki-ihana Runotyttö! Joihinkin kohtiin voisi olla vaikea keksiä vastausta (Kirja, josta pidät vähiten?).
Anki sanoi…
Niin, hetken mietin että mikähän se vähiten pidetty olisi, mutta sitten kyllä välähti voimakkaasti. :D
LauraKatarooma sanoi…
Kivaa, ku teit tän!
Elegia sanoi…
Aah, näitä haasteita on aina kiva lukea! Olen samaa mieltä, että kirjasarjat voisivat pysyä maltillisina eikä jokaiseen jännäriin ole pakko tehdä jatkoa. Minulta on pisimmät sarjat jääneet kesken, kun ei vaan jaksa enää. Täytyy olla tosi hyvä sarja, ettei jää kesken just esim. kuudennen kirjan jälkeen :D

Olen lukenut ensimmäisen kirjan Henrik Tikkasen ns. osoitesarjasta. Minulla on yhteisnide, jossa on kolme ensimmäistä "osoitetta". Oli aika puuduttavaa luettavaa jo se ensimmäinen osa.
Anki sanoi…
LauraKatarooma: Joo tätä oli kiva tehä! :)

Elegia: Joo sepä just, tulee sellanen kyllästyminen. :D

Voi kauhea, tuollainen yhteisnide kuulostaa todella puuduttavalta kun se ohut viimeinen osakin oli niin ikävä lukea. :D