Lucinda Riley - Orkideatarha

 "Ja se päivä, se järisyttävän hirveä päivä, joka oli mullistanut hänen elämänsä, oli alkanut ihan tavallisesti niin kuin mikä tahansa päivä. Julia ei ollut saanut minkäänlaista varoitusta. Hänellä ei ollut etukäteen aavistustakaan siitä, mitä olisi tulossa."

Lucinda Rileyn romaani Orkideatarha (Bazar 2022, suomentanut Tuukka Pekkanen) on melodramaattinen ja genressään jotenkin horjuva tapaus. Päähenkilö on kaunis menestynyt konserttipianisti Julia Forrester, joka on kokenut järkyttävän menetyksen. Hänen alkaessaan hiljalleen toipua hänen isoäitinsä Elsie alkaa kertoa heidän elämiinsä kietoutuneen kartanon Wharton Parkin lähihistoriaa. Se luonnollisesti koskee Juliaa enemmän kuin tämä osaisikaan arvata. Kirjaa kuljetetaan sodanaikaisessa Norfolkissa, nykyhetkessä ja juuri sodanjälkeisessä Thaimaassa.

En oikein tiedä, mitä tästä pitäisi kirjoittaa. Lähinnä pyörittelen silmiäni lapasesta lähtevälle draamalle ja rakkauskuvausten imelyydelle. Toisaalta Riley osasi selvästi kirjoittaa varsin sujuvaa tekstiä, jolloin lukeminen siinä suhteessa oli miellyttävää. Oli tässä myös hienot hetkensä. Kuitenkin äärimmäisen vakavien teemojen käsittely näinkin kepeähköllä ja aika viihteellisellä otteella saa minut vähintäänkin kohottelemaan kulmiani. Omituinen romaani eikä jätä sellaista oloa, että tekisi ihan heti mieli jatkaa sitä kuuluisaa sisarussarjaa, jonka ykkösosa on ollut minulla kesken iäisyyden.

Sijoitan romaanin Helmet-haaste 2023:ssa kaksoiskohtaan 47.-48. kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön. Otan ympäristöksi tästä Norfolkin ja luen pariksi jonkun Ruth Galloway -dekkarin joskus myöhemmin.

Helmet-haaste 2019: kohta 6. rakkausromaani.

Kommentit

Naurattaa tuo lapasesta lähtevä draama ja rakkauskuvausten imelyys :) Eipä taitaisi olla minunkaan kirjani. En kyllä ole koskaan ollutkaan kiinnostunut Rileyn romaaneista.
Mai Laakso sanoi…
Olen lukenut yhden Rileyn kirjan. Hän taisi olla aika ahkera kirjailija, kun mielestäni hän kuoli aika nuorena, mutta näitä kirjoja ilmestyy edelleen.
Luen yleensä kesäisin rakkauskirjoja, mutta nykyisin myös joulukuussa ainakin yhden jouluaiheisen rakkauskirjan. Rakkaus on minusta ihana aihepiiri, mutta sen käsittely kirjan tarinoissa ei todellakaan saa olla liian imelää. Rakkauteenhan liittyy todella paljon tunteita, eikä ne kaikki ole hyviä tunteita - mustasukkaisuus aiheuttaa paljon pahaa maailmassa ja entäs kolmiodraamat, pettämiset jne.
Elegia sanoi…
Olen harkinnut tuon sisarussajrna lukemista, mutta intuitioni haraa vastaan. Asetelma siinä vaikuttaa aika kiintoisalta, mutta toteutus ja käsittelytapa huolettaa.

Tätä Orkideatarhaa en kyllä edes harkitse lukevani: Laukalle lähtevä draama ja imelät rakkauskuvaukset eivät oikein inspaa. :D
LauraKatarooma sanoi…
Sama ku Elegialla ton sisarussarjan suhteen. :D Ja ei tän kirjan kuvauksen perusteella Rileyn kirjat houkuta yhtään paremmin.
Anki sanoi…
Joo vaikea tietysti toisten puolesta sanoa, että sopiiko vai ei mutta kovin dramaattisena ja imelänä ainakin itse tämän kirjan koin. :D Riley todella oli tuottelias kirjailija ja häneltä on tainnut tulla useampikin kirja suomeksi postuumisti.
Haha ymmärrän hyvin tuon melodramaattisuuden :D Rileyn kirjat eivät kyllä millään osu sinne uskottavimpaan kategoriaan. Minulle nämä hänen teoksensa ovat kuitenkin toimineet aivotnarikkaan tyylisenä lukemistona: sivut kääntyvät jouhevasti, käänteitä riittää ja kaiken sen epäuskottavan kevyen viihteen ohessa on myös noita synkempiä sävyjä (joita tässä kyllä ohitettiin hyvinkin vakavia asioita vähän liiankin helposti myönnettäköön) niin ettei tarvitse ihan siirapit silmillä mennä.
Anki sanoi…
Minulle tämmöinen kirjallisuus ei selvästikään sovi :D Tai joskus harvoin saatan löytää jotain mieleistä kepeääkin, mutta niissä sitten on ollut mausteena minulle sopivaa huumoria. Kyllä sellainen feelgood on kivaa välillä, mutta en kyllä Orkideatarhaa osaa varsinaisesti siihen kategoriaan edes asettaa.
Jokke sanoi…
Olen vältellyt näitä, ilmeisen suosittuja, olettaisin:)
Anki sanoi…
Kyllä, Rileyn kirjat ovat aivan valtavan suosittuja.