Hanna Kivisalo - Hyvän jälki

 "Ole armoa kaikkialla, missä kuljet. Ole se, jonka lähellä on helppo hengittää. Anna sanojesi olla raolleen jäänyt ikkuna, anna niiden olla raikkaita kuin sisään tulviva ilma."

Hanna Kivisalon esikoisteos Hyvän jälki (Enostone Kustannus 2019) käsittää 65 pientä kirjoitusta. Kirjoitukset koskevat hyvin paljon perhe-elämää, sillä Kivisalon itsensä mukaan kirjoitukset ovat kotiäitivuosina syntyneitä oivalluksia. Kaikkia tekstejä yhdistää (kristillinen) armon käsitys.

Luin viime kesänä Kivisalon toisen teoksen Jonain päivänä ymmärrät. Se muistaakseni käsitteli enemmän jaksamista kuin tämä esikoisteos, mutta kyllä voimavarat ovat aiheena tämänkin kirjan monissa teksteissä. Kivisalon kauniit ajatukset ja armon sanoma tuntuivat kerta kaikkisen ihanilta. Tätä minä juuri nyt tarvitsinkin. Uskonnottomankaan ei kannata suoralta kädeltä jättää tarttumatta kirjaan, sillä vain tyyliin kahdessa tekstissä puhuttiin selkeämmin kristinuskosta. Kivisalo ei toitota vakaumustaan.

Erityisen kauniina pidin kirjoitusta, jossa Kivisalo totetaa, ettei kaikista naisista tarvitse tulla äitejä. Se päättyy näihin sanoihin:

"Äiti tai ei, samasta maasta me olemme tulleet ja samaksi maaksi me lopulta muutumme.

     Lujaksi tulemme pitämällä yhtä."


Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 10 kirjassa on ohjeita ja neuvoja

Helmet-haaste 2019: kohta 37 pienkustantamon julkaisu

Kommentit

ei löytynyt Göteborgin kirjastosta
Kuulostaa juuri sellaiselta kirjalta,
jonka haluan lukea!!
Takkutukka sanoi…

Vaikuttaa antoisalta teokselta, jonka voi hyvin lukea omasta vakaumuksesta ja elämänkatsomuksesta riippumatta. Tuo ensimmäinen sitaattisi on kerrassaan hyvä ohje ja ehkä maailmakin olisi parempi jos me ihmispolot sen muistaisimme:)
Kivisalolla on ihania ajatuksia. Minäkin olen lukenut sen Jonain päivänä ymmärrät, se oli tosi hyvä. Tämä on jäänyt lukematta, kun itselläni ei ole lapsia, ja olen sitten ajatellut, että ehkä tässä ei ole lapsettomalle mitään.

Nythän Kivisalolta on kai tulossa uusikin kirja, en vain tiedä koska se ilmestyy. Ei varmaan vielä kevään aikana kuitenkaan?
Anki sanoi…
Hannele: Ei varmaan löydykään, ei ole niin iso ja tunnettu kirja.

Mari: Kiva kuulla! :) Kyllä itse ainakin pidin.

Takkutukka: Varsinkin jos on ollut perhe-elämää niin varmasti löytyy yhtymäkohtia. Itse nautin vaikken edes ole perheellinen ihminen. :)

Kirjarikas elämäni: Minua perhejutut eivät häirinneet vaikken itsekään ole äiti. Riippuu varmaan ihan lukijasta, että miltä se sitten tuntuu. :)

Enpä tiennytkään, että on uusi kirja tulossa! Saapa nähdä että milloin.
Elegia sanoi…
Olin jo säikähtämässä uskonnollisuuden takia, mutta hyvä kun mainitsit ettei se ole sinänsä keskeinen teema. Toisaalta äitiys ei juuri kiinnosta ja jos jonkun mielestä kaikkien ei tarvitse olla äitejä, ei se minussa vielä kiinnostusta herätä: se on mielestäni vain itsestään selvä asia. Tai siis toivoisin, että se on kaikille selviö.
Anki sanoi…
En oikein usko että tämä on sinun kirjasi. Sen verran paljon kuitenkin äitiyttä on, vaikka löytyy muutakin.
Rosa Liksom eilen Göteborgis 🙂

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!