Janne Puhakka ja Risto Pakarinen - Ulos kopista

"En tiedä, onko syy suomalaisessa kulttuurissa vai kiekkokulttuurissa, mutta kukaan ei koskaan tullut juttelemaan minun kanssani ja kysymään. Ymmärrän, että tilanne on varmasti vaikea, ja on jossain määrin helpompaa siirtää huomio vain jääkiekkoon, mutta olisin itse varmaan ollut valmis suurempaan avoimuuteen, jos toiseltakin puolelta olisi tullut kädenojennus."

Janne Puhakan ja Risto Pakarisen kirja Ulos kopista (Johnny Kniga 2022) kertoo Puhakan urasta jääkiekon parissa ja ennen kaikkea hänen niissä piireissä harvinaisesta kaapista ulostulemisestaan, joskin vasta aktiiviuran jälkeen. Puhakka pelasi kotimaassa Espoo Bluesissa hyvää peliä, siirtyi varsin nuorena Kanadan puolelle Chicoutimin kaupunkiin ja pelasi myöhemmin myös jonkin aikaa Ranskassa. Kanadassa ollessaan hän alkoi todella miettiä suuntautumistaan ja kirjoitti agenteilleen avoimen viestin asiasta. Peli takkuili ja ikävä norjalaista miesystävää Rolfia kohtaan oli kova. Lisäksi olivat normaalien pelaajapaineiden päällä vielä homous.

Kirjassa valotetaan Jannen elämää hänen itsensä, perheen, agenttien, Rolfin ja pelikaverien taholta. Lisäksi loppupuolella kirjaa on haastateltu muun muassa Ville Leinoa, jonka taiteellisuus ja räiskyvä luonne vaikutti herättävän närää ihan ilman homouttakin. Kirjassa mainitaan, että jo pelkästään Leinon käyttämät valkoiset luistimet aiheuttivat puheita. Lisäksi on puhetta naiskiekkoilijoista ja heihin liitetystä lesboleimasta sekä tutkija ja dosentti Marja Kokkosen tutkimustietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta suomalaisessa urheilussa.

Homoudesta ja (mies)kiekkoiluista piirtyy aika monipuolinen ja myös vähän ristiriitainen kuva. Agenttien ja valmentajien syvä usko siihen, että ainakin nyt pelaajat olisivat valmiita homoseksuaaliin pelikaveriin ei saa todellakaan varauksetonta tukea ainakaan Kokkoselta. Kirjassa kerrotaan myös Kanadassa toimineesta erotuomarista Dre Baronesta, joka joutui urallaan selkeään vastatuuleen tultuaan täysin julkisesti ulos kaapista. Tulikin näin täysin lajin ulkopuoliselle sellainen olo, että ehkä nyt uuden sukupolven myötä Suomessa eletään vähän kuplassa. On nimittäin täysin selvää, että avoimen homon tie ainakin Venäjän KHL:ään nousisi heti pystyyn.

Ihan mielenkiintoista asiaa, vaikka aluksi olin epäileväinen. En nimittäin ole urheilusta kiinnostunut, mutta jotainhan sitä piti lukea Helmet-haasteen urheilijakohtaan. Siinä suhteessa kirja oli nappivalinta, sillä homouden ohella se selkeästi kertoo myös siitä urheilumaailmasta. 

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 24 kirja kertoo urheilijasta

Helmet-haaste 2019: kohta 1 kirjan kannessa on ihmiskasvot 

Kommentit

Margit sanoi…
Tämä kirja on ollut hyvä löytö Helmet-haasteen urheilijakohtaan!
LauraKatarooma sanoi…
Määki oon lukenu tän ja tää oli kyllä mielenkiintoinen.
pitäis lukea, pelasin jääkiekkoa, ja ainoa äiti kun pelasin poikieni kanssa vanhempain-matseissa
Anki sanoi…
Margit: Joo oli todellakin!

LauraKararooma: Joo ihan yllättävän, kun ei jääkiekko muuten juuri kiinnosta.

Hannele: Sinä varmaan saisit ihan eri lailla otetta tähän kirjaan!
Mai Laakso sanoi…
Minäkin olen miettinyt kovasti tuota urheilijakohtaa Helmet-haasteessa. Tässä kirjassa näkökulma ei ole pelkästään urheilu, joten uskon kirjan olevan hyvä valinta tuohon haastekohtaan.
Omien poikien myötä urheilusta tuli hyvin kiinnostavaa. Heillä oli tapana tentata minua kysymällä jostakin pelaajasta, että mitä urheilulajia pelaaja pelaa. Aina toisinaan arvaus meni oikein.
Anki sanoi…
Joo, tämä on hyvä valinta haasteeseen jos vähemmistöasiat kiinnostavat. :) Varmasti lasten myötä voi hyvinkin tulla uusia mielenkiinnonkohteita!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!